Luni, în ziua 26 a războiului declanșat de Vladimir Putin, Ucraina a respins apelurile Rusiei de a preda orașul portuar Mariupol, unde locuitorii sunt asediați și aproape au rămas fără hrană, apă și energie, într-o criză umanitară care sporește presiunea asupra liderilor europeni de a înăspri sancțiunile împotriva Moscovei. Joe Biden vine joi în Europa pentru o reuniune de urgență NATO și un summit G7, iar vineri va fi în Polonia.

Razboiul din UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai noi informații privind războiul din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

05:00„Gol în loc de inimă”. Într-un videoclip încărcat marți dimineață pe Telegram, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a numit pe piloții militari ruși neoameni, spunând: „Cu siguranță au un gol în loc de inimă. În loc de suflet. În loc de tot ceea ce ne face umani”, cu referire la bombardarea zonelor rezidențiale care produce multe victime în rândul civililor.

04:15ONU spune că peste 900 de civili au fost uciși în Ucraina – dar cifrele reale ar putea fi „considerabil mai mari”

01:35Biden confirmă utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina

01:29UE va oferi Ucrainei un ajutor militar de un miliard de euro, a anunțat şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock

01:08Biden trage un semnal de alarmă asupra posibilelor atacuri informatice rusești:„Este o datorie patriotică...”

00:42Zelenski insistă asupra necesităţii unei „întâlniri” cu Putin

00:21Cine este comandantul de top al Rusiei în Ucraina? SUA nu sunt sigure

23:28Joe Biden a discutat cu Macron, Johnson, Scholz şi Draghi despre situaţia din Ucraina

22:55Zelenski spune că orice „compromis” negociat cu Rusia va fi supus unui referendum

22:50„Busola Strategică”: Miniştrii de externe şi ai apărării din UE au adoptat noua politică de apărare comună

22:28Rusia stopează negocierile privind tratatul de pace cu Japonia. MAE rus: „Toată responsabilitatea pentru prejudiciul adus relaţiilor bilaterale revine autorităţilor de la Tokyo”

22:04A scăpat presa rusă din greșeală cifrele reale ale pierderilor suferite de armata rusă în Ucraina?

21:27Volodimir Zelenski promite că Ucraina nu va accepta ultimatumuri din partea Rusiei

20:42Președintele român Klaus Iohannis s-a pronunţat, la reuniunea organizată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru adoptarea de către UE a unor sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să un impact relevant asupra acesteia.

20:28Magazinele ruse mari de electronice au început să refuze să mai vândă produse în rate, iar unele au stopat chiar vânzările prin credite bancare, susțin jurnaliștii ruși de la Izvestia.

19:57Polonia cere UE excluderea cheltuielilor militare din calculul deficitului bugetar. „Dacă Polonia doreşte să aloce curând 3% din PIB pentru politica sa de apărare, în timp ce alte ţări alocă acesteia 1%, nu ar fi normal ca noi să fim penalizaţi de Comisia Europeană pentru depăşirea nivelului de 3% al deficitului bugetar”, a argumentat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

19:49Producătorul francez de automobile Renault și-a reluat producția la fabricile sale din Moscova, spre deosebire de alte mari companii internaționale care au rupt relațiile cu Rusia din cauza războiului împotriva Ucrainei, potrivit The Guardian și Reuters.

19:39Ce gest a făcut un băiețel din Ucraina pentru ca familia lui să fie protejată de război / Biserica ctitorită de Alexandru Lăpușneanu

19:24Rușii încep să aibă „probleme de inventar” cu rachetele de mare precizie - spune un oficial american din domeniul apărării

18:50Biden a dus relațiile ruso-americane „în pragul rupturii” - acuză Moscova

18:35Marele maestru Serghei Karjakin, suspendat șase luni după ce a susținut invadarea Ucrainei de către Rusia

18:23Rusia publică imagini cu momentul atacului asupra mallului din Kiev. Ce vehicule militare ar fi fost urmărite până acolo cu drona

18:18Șeful administrației regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko, spune că orașul Avdiivka și zonele învecinate au fost lovite de focuri de artilerie și de avioane rusești, conform Reuters. El a precizat pe contul său de Telegram că cel puțin un civil a fost ucis, iar alți doi au fost răniți în urma atacurilor, care au vizat 15 adrese.

18:08Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a motivat introducerea noilor interdicții de circulație, până miercuri, prin faptul că se așteaptă la noi bombardamente din partea forțelor ruse, scrie Reuters.

17:58Biroul de Externe și Commonwealth al Marii Britanii neagă că a avut vreun contact cu Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la televiziunea de stat rusă.

"Nu am luat legătura cu Ovsiannikova. Aceasta este încă o minciună comercializată de mașina de dezinformare", a spus sursa citată, conform BBC.

Reacția vine după ce Kirill Kleymenov, șeful departamentului de știri al Pervîi Kanal, a susținut că, înainte de protest, jurnalista ar fi vorbit cu ambasada Marii Britanii.

17:31Supraviețuitor al Holocaustului ucis în bombardamentele din Harkiv / Povestea bărbatului trecut prin 4 lagăre de concentrare

17:29UE nu poate întrerupe mâine importul de ţiţei şi gaze din Rusia, spune premierul Olandei

„Prea multe rafinării din estul şi vestul Europei încă sunt complet dependente de petrolul rusesc, iar la gaze situaţia este chiar mai rea”, a spus Mark Rutte. „Trebuie să reducem această dependenţă. Trebuie să o facem cât mai rapid posibil, dar nu o putem face mâine”, a explicat el.

17:11Kievul cere Beijingului să joace „un rol important” pentru găsirea unei soluții la conflict

17:00Războiul din Ucraina a ajuns în tigăile din aproape toată Europa / Cum ne afectează direct luptele din portul Mariupol, unde sunt blocate vapoare încărcate cu ulei

16:53Klaus Iohannis a discutat cu premierul britanic Boris Johnson despre situaţia din Ucraina şi măsurile pentru întărirea Flancului estic al NATO

16:52FOTO Ucraina afirmă că a eliminat un sistem de apărare antiaeriană rusesc cu ajutorul „unor gropi în drum”

16:50Jurnalista care a protestat în direct la televiziunea rusă, numită „trădătoare” de către fostul său șef / Ce acuzații îi sunt aduse Marinei Ovsyannikova

România trimite o navă militară să cerceteze Marea Neagră pentru mine aflate în derivă

16:41Pericolul minelor în Marea Neagră. Forțele Navale au trimis o navă militară să cerceteze apele teritoriale românești / Ce va face dacă descoperă vreo mină

16:27Rusia a restituit Spaniei mai multe opere de artă împrumutate, după protestul Madridului faţă de războiul din Ucraina

16:21Un tribunal din Moscova a declarat compania Meta fondată de Mark Zuckerberg ca organizație extremistă și a interzis rețelele de socializare Facebook și Instagram

16:16Cel puțin 925 de civili au fost uciși în Ucraina, iar alți 1.496 au fost răniți, de la începutul războiului declanșat de Rusia, în 24 februarie, a anunțat luni Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR). Numărul real al celor uciși este probabil considerabil mai mare, conform instituției.

16:06Apelul emoționant al Nadejdei din orașul asediat Mariupol: „În acest oraș toată lumea așteaptă să moară. Sper doar ca moartea să nu fie atât de înspăimântătoare”

15:55Poveștile ucrainenilor de rând care au ales să rămână în Kiev: „Cine să oprească apa și gazul? E ca la ruleta rusească”

15:50VIDEO Imagini dure cu localnici asupra cărora armata rusă deschide focul în timpul unui protest în Herson

15:43Patriarhia Română anunță că ajutoarele sale pentru ucraineni au ajuns la 24 mil. lei

15:27Rusia își avertizează cetățenii să nu cumpere prea mult zahăr și hrișcă: „Avem pentru toată lumea”

Mariupol - de ce vor rușii să-l captureze cu orice preț / Distrugerile sunt de neimaginat

15:20Motivul pentru care rușii distrug fără milă orașul Mariupol. Iryna Vereshchuk: „Este o chestiune personală pentru Vladimir Putin, aplică o pedeapsă colectivă”

15:04„Astăzi, Mariupol salvează Kievul, Dnipro și Odesa" / Cât de mult au reușit să înainteze trupele ruse

14:56De ce rușii vor cu orice preț să captureze orașul Mariupol

14:37Forțele ucrainene ar fi recucerit localitatea Makariv, aflată la est de Kiev, încă o lovitură pentru tentativa de încercuire a capitalei ucrainene:

14:33Exporturile germane în Rusia au crescut puternic înainte de izbucnirea războiului din Ucraina

14:31Negociatorii de pace ruși și ucraineni au avut luni o videoconferință de 90 de minute, iar grupurile de lucru vor continua să discute pe parcursul acestei zile a declarat un membru al delegației ucrainene. "Astăzi lucrăm toată ziua", a spus David Arakhamia, delegat și deputat ucrainean, citat de presa ucraineană

14:20Noi imagini cu soldați ruși care recurg la jafuri în Ucraina, ultimele imagini apărute de rețelele de socializare arătând ”operațiuni militare speciale” la un magazin și o benzinărie:

14:15Actrița Mila Kunis (de origine din Cernăuți) și soțul ei Ashton Kutcher au anunțat că au strâns donații de 30 de milioane de dolari pentru refugiații din Ucraina, sumă la care vor adăuga și ei 3 milioane de dolari.

14:03Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că prețul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari pe baril dacă țițeiul rusesc va fi interzis în Occident, adăugând că acest lucru este puțin probabil, relatează agenția de presă TASS.

Novak a susținut că este imposibil ca Europa să refuze deocamdată petrolul și gazul rusesc.

14:02Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Ucraina până acum. Bilanțul distrugerilor publicat de Rusia.

13:51Bulgaria avertizează că mine provenite din Ucraina se află în derivă în Marea Neagră

Moscova nu vrea să oprească bombardamentele pentru negocierile de pace

13:38Zelenski, un nou apel către liderii europeni: „Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile"

13:23Bursa din Moscova, deschisă parțial după aproape o lună

13:17Rușii au adus în portul Berdyansk, la sud de Mariupol, o mare navă de debarcare și descarcă din ea vehicule de luptă

13:14Rusia anunță că nu va opri bombardamentele în timpul negocierilor de pace cu Ucraina

13:11FOTO Posibilul motiv pentru care Rusia a bombardat mallul din Kiev. Imaginile apărute acum arată ce ar fi fost adăpostit acolo

13:02Autoritățile din Odesa au acuzat forțele ruse că luni dimineață au atacat clădiri rezidențiale de la periferia orașului, fiind primul atac de acest fel asupra portului de la Marea Neagră, scrie The Guardian.

Consiliul Local spune că în urrma atacului s-au produs incendii, însă nu au existat vitime.„Acestea sunt clădiri rezidențiale în care locuiesc oameni pașnici”, a spus primarul Gennadiy Trukhanov. Rusia neagă că a vizat civili.

12:48Liderul regiunii separatiste Donețk a declarat că va fi nevoie de mai mult de o săptămână pentru a prelua controlul asupra orașului asediat Mariupol, potrivit Interfax.

"Nu sunt atât de optimist încât două sau trei zile sau chiar o săptămână să închidă problema. Din păcate, nu, orașul este mare", a declarat Denis Pușilin, șeful așa-zisei Republici Populare Donețk.

Noi interdicții de circulație în Kiev / Cel puțin 8 oamenni morți în atacul de la mall

12:43VIDEO Copiii ucraineni sunt așteptați de Moș Crăciun la granița poloneză / Pod al jucăriilor la Sighetul Marmației

12:22Primarul Kievului, Vitali Klitschko, anunță noi interdicții de circulație în capitala Ucrainei, de luni, de la ora 20.00 și până miercuri, la ora 07.00, conform BBC. „Rog pe toată lumea să stea acasă sau în adăposturi când sună alarma”, a spus el.

Primarul capitalei Ucrainei a precizat că magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituțiile nu vor funcționa marți.

12:12VIDEO „Kiev Calling”, o adaptare după o piesă celebră, devine imnul de război al rezistenței din Ucraina

12:10Cel puțin opt persoane au fost ucise în atacul rusesc asupra unui mall din Kiev, potrivit procurorului general ucrainean, citat de CNN.

Mall-ul din cartierul Podilskyi și o parcare de lângă acesta au luat foc, flăcările ajungând până la etajele trei și patru ale clădirii, conform Serviciului de Urgență al Ucrainei.

Procurorul general a precizat într-un mesaj pe Telegram că centrul comercial a fost distrus, iar în urma atacurilor a murit cel puțin 8 oameni, sugerând că numărul deceselor ar putea crește.

11:59Kremlinul refuză o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

11:46O instanță olandeză a eliberat doi ucraineni pentru a se putea întoarce acasă să lupte împotriva rușilor

11:43Kremlinul spune că Europa ar fi puternic lovită în cazul unui embargo asupra petrolului rusesc, care ar afecta echilibrul energetic al continentului, dar nu ar afecta Statele Unite.

Declarația vine în contextul în care unii miniștri de externe din UE fac presiuni pentru un embargo asupra petrolului ca parte a unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Bilanț ucrainean: Rusia a pierdut deja peste 15.000 de soldați

11:28Potrivit grupului de monitorizare a protestelor OVD-Info, 936 de persoane au fost arestate duminică în 37 de orașe din Rusia. Numărul total de persoane reținute în Rusia începând cu 24 februarie depășește 15.000 de persoane.

11:10Pierderile Rusiei ating noi cote: Peste 15.000 de soldați pierduți, 500 de tancuri și peste 200 de aeronave.

11:01Aplicație creată de Armata Ucrainei prin care civilii pot transmite informații despre zonele în care sunt trupe ruse

10:44Ce spune comandantul unității de elită a Ucrainei ce atacă armata rusă cu drone: „Lovim noaptea, când rușii dorm” / Rolul Starlink al lui Elon Musk

10:35Ucraina ar fi reușit să doboare o altă dronă de supraveghere Orlan-10 în zona Harkivului:

Din punct de vedere economic, China nu poate trece de partea Rusiei

10:07Opt coridoare umanitare au fost convenite pentru luni în orașe ucrainene, dar nu și în Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. Ea a spus că eforturile de a ajunge în Mariupol cu provizii umanitare continuă să eșueze.

10:05ANALIZĂ Presat să aleagă, comerțul chinez are o singură cale: către Occident / Doar 1-2% din exporturile Chinei merg în Rusia, în țările G7 peste o treime

10:04Războiul din Ucraina ar putea genera o criză alimentară „la scară globală”, avertizează un oficial francez

09:37Autoritățile din Sumî spun că au reușit după aproximativ două ore să limiteze scurgerea de amoniac de la o uzină de produse chimice, scrie BBC, citându-l pe guvernatorul Dmitro Jiviţki.

El a spus că situația a fost cauzată de bombardamentele rusești.

„Echipele de urgență lucrează pentru a elimina norul de amoniac. Nu există nicio amenințare pentru populație", a spus el la Telegram.

09:01Dorește populația rusă să afle adevărul despre războiul din Ucraina? Una dintre vedetele postului Dojdi TV, închis de Putin: „Cine caută surse corecte de informare va găsi”

Noi bombardamente asupra Kievului, capitala rămâne prioritatea principală pentru ruși

08:47Urmările atacului asupra mall-ului din Kiev:

08:36VIRAL Soldat ucrainean își face cruce înainte să lanseze racheta antitanc: „Îl vezi? Hai, la treabă. **** ăștia trebuie să ardă

08:27Slovenia anunță că diplomații ambasadei sale în Ucraina se reîntorc la Kiev și cere țărilor UE să procedeze la fel

08:20Rușii bombardează luni dimineață zona plajelor din Odesa, al treilea cel mai populat oraș ucrainean, potrivit armatei ucrainene:

08:12Potrivit ultimei evaluări britanice, Kievul rămâne principala prioritate a forțelor ruse, în ciuda lipsei de progrese

07:54Un proiectil rusesc (probabil cu o rachetă), a lovit azi-noapte un mall din Kiev, provocând o mare explozie în care au murit cel puțin 6 oameni.

07:29Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor de externe UE unde va sublinia că Uniunea trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei, informează MAE

07:24Presa ucraineană scrie că forțele de invazie jefuiesc locuințe, fură mașini sau electrocasnice și alimente pe care le trimit apoi acasă în Rusia

07:15Scurtă recapitulare, luni dimineață, a ultimelor evenimente privind invazia rusă:

  • Obuze rusești au lovit case și o zonă comercială din cartierul Podil din Kiev, ucigând cel puțin patru persoane, au declarat autoritățile orașului. Atacul de duminică seară a venit după o relativă acalmie în weekend.
  • Ucraina și susținătorii săi occidentali spun că forțele terestre rusești au făcut puține progrese în ultima săptămână, concentrându-și eforturile pe lovituri de artilerie și rachete - adesea în centre urbane.
  • Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că peste 7.000 de persoane au fost evacuate duminică din orașe prin coridoare umanitare, mai mult de jumătate din Mariupol. Ea a spus că guvernul intenționează să trimită luni aproape 50 de autobuze acolo pentru mai multe evacuări.
  • Zece milioane de oameni au fost strămutați, inclusiv aproape 3,4 milioane care au fugit din țară ca refugiați, a declarat agenția ONU pentru refugiați.
  • Zelenski s-a adresat parlamentului israelian printr-un apel video și a pus criticat reticența Israelului de a vinde Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Iron Dome.
  • Ministrul de externe al Turciei a susținut că Rusia și Ucraina se apropie de un acord asupra unor chestiuni "critice" și că speră la o încetare a focului
  • Liderii Uniunii Europene se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a lua în considerare impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.
  • Miniștrii de externe ai UE se reunesc luni, înainte ca președintele american Joe Biden să sosească joi la Bruxelles pentru summituri cu cei 30 de aliați ai NATO, precum și cu UE și în formatul Grupului celor Șapte (G7), inclusiv Japonia.

Kievul a respins categoric ultimatumul privind predarea Mariupolului

07:07O scurgere de amoniac a fost anunţată la o fabrică din Sumî, autoritățile locale cerând persoanelor aflate pe o rază de cinci kilometri să părăsească zona, deoarece gazul este periculos.

06:42Zelenski a spus că Israelul face eforturi pentru a organiza discuţii de pace la nivel înalt cu Rusia, adăugând că acestea ar putea avea loc la Ierusalim

06:23Preşedintele american Joseph Biden va călători vineri în Polonia pentru a discuta răspunsul internaţional la invazia Rusiei în Ucraina care a declanşat o "criză umanitară şi a drepturilor omului", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki

05:00Consulul general al Greciei la Mariupol: Mariupol va fi adăugat pe lista oraşelor care au fost distruse, precum Guernica, Stalingrad şi Groznîi

04:00Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează luni Reuters.

00:51O persoană a fost ucisă în urma bombardamentului din Kiev, potrivit primarului orașului.

00:06Rusia le-a cerut ucrainenilor din Mariupol să depună armele

  • Declarația zilei de duminică a venit de la Papa Francisc: "Agresiunea violentă împotriva Ucrainei, din păcate, nu încetinește. Este un măcel fără sens, în care în fiecare zi se repetă masacre și atrocități".

    Cele mai importante momente de duminică ale conflictului au fost aici

Știrile zilei de duminică: