Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi, în special, să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua
  • „Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile, nu le mai trimiteţi bunuri, refuzaţi resursele energetice.
  • Fără comerţ cu voi, fără companiile şi băncile voastre, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război", a pledat şeful statului ucrainean.

Intervenţia vine în contextul în care luni are loc la Bruxelles o reuniune a miniştrilor de Externe şi ai Apărării din UE pentru a analiza posibile noi sancţiuni împotriva Moscovei, la aproape o lună de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie.

Statele din UE, extrem de dependente de hidrocarburile ruseşti, au exclus până acum sancţionarea acestui sector, foarte important pentru economia Rusiei.

  • „Vă rog, nu mai sponsorizaţi armele de război ale acestei ţări, Rusia", a spus Zelenski, înainte de a se adresa apoi direct Germaniei: „Aveţi forţă, Europa are forţă".

Germania a fost criticată pentru opoziţia faţă de un embargou imediat asupra hidrocarburilor din Rusia, de care este extrem de dependentă, scrie Ageerpres. Kremlinul a transmis luni că un potenţial embargou european asupra petrolului rus ar afecta „întreaga lume".

CITEȘTE ȘI: Cresc presiunile în UE pentru ca sancțiunile contra Rusiei să treacă de ultimul tabu: ”Credibilitatea Occidentului este în joc”

--------------------