SUA nu au reușit să stabilească dacă Rusia a desemnat un comandant militar responsabil de conducerea războiului țării în Ucraina, despre care actualii și foștii oficiali ai apărării spun că este probabil n responsabil cheie la aparenta stângăcie și dezorganizare a asaltului rusesc, potrivit CNN.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si Valeri GherasimovFoto: Yevgeny Paulin / TASS / Profimedia Images

Fără un comandant de top, la nivelul întregului teatru de operațiuni, la sol în sau în apropierea Ucrainei, unitățile din diferite ramuri militare rusești care operează în diferite părți ale Ucrainei par să concureze pentru resurse, mai degrabă decât să își coordoneze eforturile, potrivit a doi oficiali americani ai apărării.

Din punct de vedere istoric, au existat cazuri în care Rusia a făcut publice acest tip de informații, dar Ministerul Apărării nu a făcut nicio referire la un comandant de vârf pentru operațiunile din Ucraina și nu a răspuns solicitării CNN de a comenta acest subiect.

Și, deși este posibil ca Rusia să fi desemnat în liniște un comandant de vârf pentru a supraveghea invazia – chiar dacă SUA nu a reușit să identifice acel individ – starea operațiunilor de luptă ar sugera că „este inept”, potrivit analistului militar CNN, locotenentul general în retragere Mark Hertling, fost comandant al armatei americane în Europa..

De asemenea, forțele ruse par să aibă probleme semnificative de comunicare. Soldații și comandanții au folosit uneori telefoane mobile comerciale și alte canale nesigure pentru a comunica între ei, făcând comunicațiile lor mai ușor de interceptat și ajutând Ucraina să repereze ținte pentru propriile lor contraatacuri.

Totul a dus la ceea ce spun aceste surse că s-a dovedit a fi o operațiune dezarticulată – și uneori haotică – care a surprins oficialii americani și occidentali.

Tancuri rusești distruse în Ucraina (Twitter)

„Unul dintre principiile războiului este „unitatea de comandă”, a spus Hertling.

„Asta înseamnă că cineva trebuie să fie responsabilul general – să coordoneze focul, să dirijeze logistica, să angajeze lede rezervă, să măsoare succesul (și eșecul) diferitelor „aripi” ale operațiunii și să ajusteze acțiunile în funcție de aceasta.”

Dimensiunea mare a invaziei nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile. Coordonarea operațiunilor de-a lungul unui front care măsoară peste 1.600 de km necesită „capacitate extinsă de comunicare și resurse de comandă, control și informații pe care rușii pur și simplu nu le au”, spune Mark Hertling.

„Nu văd că nimic din ceea ce face marina să fie coordonat cu ceea ce fac forțele aeriene sau terestre”, a declarat locotenentul general în retragere Ben Hodges, un alt fost comandant al armatei SUA în Europa. care a avertizat că nu avea cunoștințe interne despre înțelegerea de către SUA a structurii de comandă a Rusiei

Ben Hodges (foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia)

Fostul general american și șef al CIA, David Petraeus, a explicat la CNN cum reușesc militarii ucrainei să-i omoare pe generalii ruși și de ce comunicațiile rușilor sunt la pământ.

„Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. A trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii. Ei folosesc telefoane mobile. Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură literalmente telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei”, a spus Petraeus.

„Deci, ce se întâmplă? Coloana este oprită. Un general nerăbdător stă acolo în spate, în vehiculul lui blindat. Merge în față să afle ce se întâmplă, pentru că nu există inițiativă. Nu există un corp de subofițeri. Recruții nu au inițiativă, așteaptă să li se spună ce să facă. Iar când generalul ajunge în față, ucrainenii au lunetiști foarte, foarte buni și îl iau în vizor”, a explicat el.

Liderul de la Kremlin, nemulțumit de forțele armate și serviciile secrete

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a evitat să răspundă joi dacă liderul de la Kremlin coordonează direct acțiunile militare ale forțelor rusești din Ucraina, relatează TASS.

Ultima evaluare britanică a războiului din Ucraina afirmă că invazia s-a blocat pe toate fronturile, forțele de apărare ucrainene rămân bine coordonate și provoacă pierderi grele invadatorilor ruși.

Încă de la începutul lunii martie au apărut informații potrivit cărora Putin este frustrat din cauza eșecului armatei sale în Ucraina, presa americană scriind recent că Rusia a cerut ajutor militar Chinei.

Atât Moscova cât și Beijingul au negat informația.

Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, spune că decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina s-a bazat pe o evaluare „extrem de precisă” și „realistă” a situației, contrazicând informațiile despre nemulțumirea lui Putin și față de serviciile sale secrete.

___