Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a evitat să răspundă joi dacă liderul de la Kremlin coordonează direct acțiunile militare ale forțelor rusești din Ucraina, relatează TASS.

Vladimir Putin si ministrul rus al apararii Serghei Soigu (in spatele sau)Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Peskov a fost întrebat despre subiect după ce Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a scris pe canalul său de Telegram că luptătorii săi din regiunea Mariupol, „aflați sub conducerea directă a comandantului suprem al Federației Ruse”, au reușit să spargă „inelul de bandiți care a înconjurat un grup al forțelor speciale ruse”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu i-a răspuns unuia dintre jurnaliștii de la Moscova în legătură cu ce înseamnă o astfel de „conducere directă” și i-a sugerat să transmită întrebarea ministerului rus al Apărării.

„Am convenit că nu vom face [comentarii] cu privire la desfășurarea operațiunii militare, aceasta este prerogativa ministerului Apărării”, a spus Peskov.

Rugat să clarifice despre dacă Vladimir Putin „contactează adesea direct” armata cu privire la „desfășurarea operațiunii militare speciale”, Peskov a cerut din nou ca întrebarea să fie transmisă ministerului Apărării de la Moscova sau lui Ramzan Kadîrov.

Discuție între Vladimir Putin și Kadîrov despre forțele armate ale Rusiei

„Așa cum era planificat, președintele l-a sunat pe Kadîrov și au discutat despre ce doreau să discute”, a conchis Peskov, cu referire la faptul că Putin, în cadrul unei întâlniri virtuale privind sprijinul social și economic pentru republicile care alcătuiesc Rusia, s-a adresat lui Kadîrov și a spus că intenționează să-l sune.

Încă din primele zile ale invaziei, Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Vladimir Putin, a mobilizat peste 10.000 de luptători ceceni pentru a fi trimiși în războiul din Ucraina. Săptămâna aceasta Kadîrov a afirmat că se află în Ucraina, susținând că se află în apropierea aeroportului de la Gostomel.

„Zilele trecute eram la aproximativ 20 de kilometri de voi, naziştilor de la Kiev, iar acum suntem şi mai aproape”, a scris Ramzan Kadîrov, îndemnând forţele ucrainene să se predea, „sau veţi fi terminaţi”.

Jurnaliștii de la Ukrainska Pravda au descoperit însă joi, pe baza IP-ului și a comunicațiilor sale, că acesta se află de fapt în Groznîi, capitala Ceceniei, și că nu s-a aflat pentru niciun moment în Ucraina în ultima săptămână.

Liderul de la Kremlin, nemulțumit de forțele armate și serviciile secrete

Ultima evaluare britanică a războiului din Ucraina afirmă că invazia s-a blocat pe toate fronturile, forțele de apărare ucrainene rămân bine coordonate și provoacă pierderi grele invadatorilor ruși.

Încă de la începutul lunii martie au apărut informații potrivit cărora Putin este frustrat din cauza eșecului armatei sale în Ucraina, presa americană scriind recent că Rusia a cerut ajutor militar Chinei.

Atât Moscova cât și Beijingul au negat informația.

Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, spune că decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina s-a bazat pe o evaluare „extrem de precisă” și „realistă” a situației, contrazicând informațiile despre nemulțumirea lui Putin și față de serviciile sale secrete.

Urmărește ultimele evoluții din a 22-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.