Intrată în ziua 22 a invaziei Rusiei, Ucraina rezistă. Trupele ruse suferă pierderi grele, iar o estimare conservatoare a serviciilor americane arată că armata lui Vladimir Putin a pierdut 7.000 de soldați, iar un număr de 2-3 ori mai mare sunt răniți. ”Vești bune”, spun ucrainenii, vin din Mariupol, unde forțele de salvare au început să scoată oameni în viață din teatrul bombardat miercuri. La Kiev, Zelenski spune că Ucraina nu renunță la granițele din 1991, iar la Moscova, Vladimir Putin a ținut un discurs delirant în care afirmă că rușii cu vederi pro-occidentale sunt trădători din coloana a cincea ce nu pot trăi fără stridii și libertatea de gen.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

04:00 Actuala sesiune LIVETEXT s-a încheiat. Urmărește aici cele mai importante informații de vineri privind războiul din Ucraina

03:18Zelenski, mesaj pentru mercenarii care se alătură forțelor ruse: „Va fi cea mai proastă decizie din viața ta”

02:58 Mercenarii sirieni merg la război în Ucraina pentru a fugi apoi în UE, susțin ucrainenii

02:25Mariupol este lovit zilnic de 50 - 100 de ori de către artileria rusă, potrivit consiliului orașului ucrainean asediat, potrivit CNN.„Orașul a fost blocat timp de șaisprezece zile, iar peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi și subsoluri de bombardamentele continue din partea forțelor de ocupație ruse”, se arată într-un comunicat al consiliului municipal.

01:47Occidentul trebuie să înceapă cea mai mare operațiune de soft-power din istorie -The New Statesman

01:19Nave încărcate cu cantităţi mari de zahăr se îndreaptă spre Rusia, unde rafturile magazinelor s-au golit

01:04Canada a anunțat joi instituirea unui nou program de imigrare pentru a oferi ucrainenilor care fug de război un permis de ședere temporară de până la trei ani, potrivit AFP.

00:30UE denunță la rândul său „crime de război” comise de Rusia: Uniunea Europeană condamnă „gravele încălcări ale dreptului umanitar” și „crimele de război” comise de Rusia în Ucraina, iar liderii (ruși) vor fi trași la răspundere, a transmis într-un comunicat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

00:05 Fum dens peste Harkiv după ce rușii au bombardat o piață uriașă (CNN) Piața, considerată una dintre cele mai mari din lume, acoperă o suprafață de 300.000 de metri pătrați

23:57Peste 320.000 de ucraineni s-au întors în țară din străinătate pentru a lupta de când Rusia și-a început invazia, potrivit Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei. Majoritatea sunt bărbați, potrivit CNN.

22:26Scene dure la morga din Nicolaev: cadavre îngrămădite în curte în zăpadă

21:46Războiul din Ucraina ar putea stimula crearea unui nou bloc comercial condus de China - analiză Reuters

21:15Prima măsură a României împotriva unei companii din Rusia / Cine sunt oligarhii care o controlează

21:03Biden îl va amenința pe Xi Jinping cu sancțiuni dacă China trimite Rusiei ajutor militar (Blinken)

20:58Consiliul Europei îşi suspendă relaţiile cu Belarus

20:35Șeful diplomației americane Antony Blinken a estimat joi că atacurile rusești împotriva civililor din Ucraina constituie „crime de război”, potrivit AFP.

20:29NATO nu va risca o escaladare printr-o intervenţie militară în Ucraina, promite Olaf Scholz

20:08Marea Britanie suspendă cooperarea fiscală cu Rusia și Belarus

19:57Președintele francez Emmanuel Macron spune că invazia Rusiei în Ucraina a dat NATO un „şoc electric”

19:43Cum a fost transformată frumoasa Odesă într-o fortăreață- Reportaj AFP

19:07Ce a dat la schimb Ucraina ca să îl elibereze pe primarul din Melitopol, răpit de către armata rusă

18:54Lukaşenko spune că „dacă Zelenski nu acceptă să semneze un acord cu Putin, în scurt timp el va trebui să semneze un act de capitulare”

18:50Arnold Schwarzenegger, apel emoționant pentru fanii săi din Rusia: Putin a început acest război, de ce vă sacrificați tinerii ? / Cine spune „Arnie” că sunt noii săi eroi

18:40Autoritățile din Mariupol spun că aproximativ 30.000 de oameni au părăsit orașul până acum, în timp ce alți peste 350.000 sunt încă acolo, scrie Reuters.

Orașul-port este înconjurat de forțele ruse și a fost bombardat constant, ultimul atac major având loc miercuri seară asupra Teatrului Dramatic, unde se adăposteau peste 1.000 de persoane, în principal femei și copii.

18:34Combinatul Azovstal din Mariupol, aparținând celui mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, distrus în atacuri - viceprimar

18:06Parchetul regional din Harkiv a anunțat că 21 de persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite în urma bombardamentelor care au avut loc joi dimineață în orașul Merefa, aflat la aproximativ 25 de kilometri de Harkiv, conform CNN. Zece dintre răniți sunt în stare gravă.

Atacul armatei ruse a avut loc la ora locală 03:30 și a distrus o școală și un club de arte, a precizat procuratura.

Ținte civile din Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au fost lovite de bombardament încă de la începutul invaziei Rusiei, în 24 februarie.

17:58Cum „liniștește” Putin companiile rusești afectate de sancțiuni: „Puteți veni în Crimeea”

17:22Unul dintre generalii ruși uciși în Ucraina ar fi fost eliminat după ce a dat un telefon nesecurizat

16:58VIDEO Două avioane ucrainene SU-25, doborâte de ruși în timpul bătăliilor din Herson.

16:41Erdogan a vorbit cu Putin la telefon și s-a oferit să găzduiască o întâlnire între el și Zelenski

16:00Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a spus că Turcia se numără printre țările pe care Kievul le-ar dori ca părți într-un acord de pace cu Rusia care să conțină garanții de securitate.

Kuleba a spus și că țara sa și Turcia trebuie să se concentreze pe aranjarea unei întâlniri între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

La rândul său, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, aflat joi în Ucraina, la Liov, după ce a fost la Moscova, a declarat într-o conferința de presă comună cu Dmitro Kuleba, că Volodimir Zelenski și Vladimir Putin s-ar putea întâlni dacă sunt îndeplinite condițiile pentru rezolvarea conflictului.

15:56Oligarhii și oficialii ruși ar avea peste 200 de miliarde de dolari în conturi secrete la băncile elvețiene

15:32Estonia devine prima țară NATO care cere instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, Parlamentul estonian adoptând joi o decizie în acest sens. Reamintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut NATO în nenumărate rânduri închiderea cerului Ucrainei.

15:27FSB-ul a arestat un important general rus, Roman Gavrilov, scrie reputatul site de investigații Bellingcat, citând trei surse.

Franța acuză Rusia că doar se preface că în negocierile de pace

15:23Franța acuză Rusia că se preface în negocierile de pace cu Ucraina: „A ales să lase în continuare armele să vorbească”

15:02Șeful administrației regionale Odesa a spus că nu se așteaptă ca navele ruse de lângă acest mare port ucrainean să acționeze în viitorul apropiat, ele fiind mai degrabă acolo pentru ”presiune psihologică”, potrivit Liveuamap, care a postat pe Twitter o poză sugestivă.

14:55Kremlinul spune că vede tot mai mulți trădători în rândul rușilor: „Sunt foarte mulți, ei dispar din viețile noastre”

14:47Avionul care îl ducea pe Serghei Lavrov în China s-a întors după ce parcursese jumătate din drum, scrie Bild. Ministrul rus de externe rus trebuia să ajungă joi la Beijing, însă avionul în care se afla a întors din drum deasupra Novosibirskului, după ce parcursese 2.800 de kilometri, revenind la Moscova.

Biden va vorbi cu Xi Jinping despre războiul din Ucraina

14:24Președintele american Joe Biden va vorbi vineri cu omologul său chinez, Xi Jinping, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre "probleme de interes comun”, a declarat joi secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, conform CNN.

14:23Ucraina a legalizat bitcoin și celelalte criptomonede folosite în efortul de război

14:10O țară cu strânse legături cu Rusia, Uzbekistanul, a cerut încetarea imediată a ostilităților și a anunțat că nu va recunoaște regiunile separatiste din Ucraina susținute de Moscova

14:10Până la acest moment, au fost scoși dintre dărâmături 130 de supraviețuitori ai atacului asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, unde se adăposteau peste 1.000 de oameni, scrie The Kyiv Independent. Operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare.

Putin nu are de gând să viziteze linia frontului

13:53Imagini din satelit: Amploarea dezastrului din Cernihiv, atacat continuu de către forțele ruse

13:44Vladimir Putin nu are de gând să viziteze linia frontului din Ucraina, nici spitalele unde sunt soldații săi răniți, a spus Dmitri Peskov, care a respins comparația cu vizita făcută în prima liniei, de Stalin, în 1943

13:34Ce i-a spus papa Francisc patriarhului Kirill despre războiul din Ucraina

13:32Convoaie de mașini care încearcă să iasă din Mariupol

Marea Britanie va amplasa în Polonia un sistem anti-aerian de ultimă generație

13:13Kremlinul susține că face „eforturi colosale” pentru un acord de pace cu Ucraina

13:12Anunț important al Marii Britanii, care spune că va amplasa în Polonia super-modernul său sistem Sky Saber

13:02VIDEO Modul ciudat în care elicopterele rusești lansează rachete neghidate.

12:54 Infernul de la teatrul din Mariupol, bombardat de ruși cu peste 1.000 de oameni înăuntru. "După o noapte îngrozitoare, în sfârșit vești bune"

12:46Kremlinul evită să răspundă dacă Vladimir Putin comandă direct forțele armate din Ucraina / Cum l-a pus pe picior greșit Ramzan Kadîrov pe președintele rus

12:34Contactat de HotNews.ro, unul dintre angajații Companiei Naționale "Administrația Porturilor Maritime" Constanța ne-a spus că nu există niciun blocaj, precizând că da, sunt mai multe nave decât de obicei, așteaptă puțin mai mult, dar e ceva normal în condițiile actuale”. Precizările vin în care Odessa, unul din marile porturi de la Marea Neagră este sub o blocadă a marinei ruse, ceea ce înseamnă că nu poate realiza trafic de mărfuri.

​​12:30 Kremlinul a respins joi cererea Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de a suspenda imediat ofensiva militară din Ucraina.

12:28Volodimir Zelenski nu și-a schimbat poziția conform căreia frontierele internaționale ale Ucrainei trebuie să fie recunoscute așa cum au fost atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991, a declarat joi consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych. "Poziția sa principală nu s-a schimbat", a precizat Arestovych la televiziunea națională.

12:09Între timp pe rețelele de socializare devin virale noi clipuri video cu ”achiziții” de tehnică rusească ale fermierilor ucraineni.

11:59FOTO Primele imagini cu o dronă Bayraktar TB-2 doborâtă apar după trei săptămâni de război / Rusia tot anunța că zilnic doboară astfel de aeronave.

„Vești bune” de la teatrul bombardat din Mariupol

11:19Persoanele care se adăposteau teatrul din Mariupol, lovit miercuri de o bombă rusească, ies de acolo în viață, potrivit unei scurte declarații postate joi pe Facebook de Serghei Taruta, fost șef al regiunii Donețk, acum parlamentar ucrainean.

"După o noapte îngrozitoare în care nu am știut nimic, avem în sfârșit vești bune din Mariupol în dimineața celei de-a 22-a zile de război. Adăpostul antiaerian [al teatrului] a rezistat. Molozul începe să fie curățat. Oamenii ies în viață", a scris Taruta pe rețeaua de socializare

11:15În Mariupol, oamenii sunt îngropați în Parcul Central pentru că periferia orașului este închisă - armata rusă nu permite intrarea în cimitirele existente. Unii oameni îngroapă își morții în curțile caselor. Ocupanții ar fi tras în cauciucurile mașinilor de pompieri pentru ca acestea să nu poată merge la stingerea incendiilor.

11:07Pierderile Rusiei după 3 săptămâni de război: 14.000 de oameni și mii de blindate și sisteme de rachete distruse - Cifrele prezentate de Ucraina

11:04 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

  • "Dragă domnule cancelar (Olaf) Scholz, distrugeţi acest zid, daţi-i Germaniei rolul de lider pe care îl merită", a spus liderul ucrainean în discursul susținut în faţa Camerei Inferioare a Parlamentului german.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ovaţionat în Bundestag în picioare, înainte de intervenţia sa video în faţa deputaţilor germani.

Putin, discurs delirant despre rușii pro-occidentali / Americanii estimează pierderi masive în rândul trupelor rusești

10:58VIDEO Vladimir Putin, discurs delirant: Rușii pro-occidentali sunt trădători naționali din coloana a cincea / Ei nu pot trăi fără stridii și libertatea de gen

10:56Un oficial din cadrul primăriei din Mariupol a declarat joi că autoritățile orașului nu au încă un bilanț al victimelor după bombardarea, marți, a teatrului din acest oraș ucrainean asediat.

10:50O estimare conservatoare a americanilor arată că peste 7.000 de ruși au murit deja pe frontul din Ucraina, iar numărul celor răniți este de 2-3 ori mai mare.

10:46Ucraina speră ca joi să evacueze civili din mai multe orașe, prin 9 coridoare umanitare, inclusiv din oraşul încercuit de forţele ruse Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, conform Reuters.

Situaţia din unele oraşe ucrainene - precum Izium din nord-estul ţării, care se află sub asediul forţelor ruse, şi Mariupol din sud-estul ţării, care este complet încercuit - este considerată catastrofală. În ultimele zile, oamenii au putut să fugă prin coridoare speciale, însă în Mariupol au eșuat numeroase încercări de evacuare, până marți, când circa 20.000 de persoane au putut părăsi oraşul.

Autoritățile ucrainene au acuzat forţele ruse că bombardează convoaie umanitare şi locuri unde se adună oameni.

Dmitri Medvedev, o nouă declarație agresivă la adresa Occidentului

10:37Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, a ieșit joi cu o nouă declarație agresivă la adresa Occidentului, afirmând că Rusia își va pune la locul lor inamicii „obraznici”, acuzând de asemenea un „complot rusofob dezgustător”

10:36Peste 1,9 milioane de refugiați ucraineni au intrat în Polonia de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, conform ultimelor informații furnizate de Serviciul polonez de grăniceri, citat de CNN.

În total, peste 3 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începerea războiului, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, majoritatea acestora mergând în Polonia, România, Republica Moldova, Ungaria și Slovacia.

Populația Ucrainei era de peste 43 de milioane de oameni înainte de invazie.

10:18Forțele ruse au tras focuri de armă și au folosit gaze lacrimogene împotriva ucrainenilor care protestau pașnic, miercuri, în orașul Skadovsk, cerând eliberarea primarului și a celorlalți doi reprezentanți ai administrației ruse reținuți de către soldații ruși, scrie CNN.

Trupele ruse au încercat de mai multe ori să disperseze protestatarii cu focuri de armă, însă acesta este primul caz cunoscut de utilizare a gazelor lacrimogene de către armata rusă împotriva ucrainenilor de la începutul invaziei, în urmă cu trei săptămâni.

Trupele ruse l-au reținut miercuri dimineață pe primarul Alexander Yakolev, pe adjunctul său Alexander Grischenko și pe secretarul consiliului orașului, Iuri Paliukha. Yakolev a fost eliberat, potrivit unui videoclip pe care l-a postat pe Telegram, dar soarta adjunctului său și a secretarului consiliului municipal nu este cunoscută, notează CNN.

53 de oameni uciși de forțele ruse la Cernihiv, numai miercuri - autorități locale

10:11Moscova nu a mai dat un bilanț al pierderilor sale umane de pe frontul din Ucraina de pe 2 martie, când a avansat un număr de 498 de morți, amintește Washington Post

10:01Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a îndemnat pe liderii UE, Statelor Unite și Marii Britanii să viziteze Kievul în semn de solidaritate. cu Ucraina

10:00În orașul Cernihiv din nordul Ucrainei, 53 de persoane au fost ucise de forțele ruse numai miercuri, a declarat joi guvernatorul regional, Viacheslav Chaus, citat de The Guardian. Reamintim că cel puțin 10 oameni au fost omorâți cu o zi în urmă în timp ce stăteau la coadă la pâine.

09:48VIDEO Viața sub pământ. Cum trăiesc locuitorii din Harkiv în stațiile de metrou

09:44Președintele ucrainean Volodimir Zelenski li se va adresa joi parlamentarilor germani, la o zi de la discursul său în fața congresului american. Intervenția lui Zelenski în Bundestag este programată de la ora 8:00 GMT.

09:31Procurorii polonezi au colectat peste 300 de declaraţii ale martorilor în cadrul unei anchete cu privire la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a anunţat ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, citat de thenews.pl.

09:29Site-urile guvernamentale rusești se confruntă cu atacuri cibernetice fără precedent și se fac eforturi pentru a filtra traficul de internet venit din străinătate, a spus ministerul rus al digitalizării citat de agenția de știri TASS

09:26Ucraina speră că joi vor fi deschise nouă culoare umanitare, inclusiv din Mariupol - vicepremierul Iryna Vereshchuk

08:58Invazia rusă s-a blocat aproape pe toate fronturile și suferă pierderi grele în fața apărării ferme și bine organizate a forțelor ucrainene, potrivit ultimei evaluări a serviciilor militare britanice.

Bombardamentele asupra civililor au continuat și noaptea trecută

08:57Bombardamentele rusești de azi-noapte au distrus o școală și o casă din Cultură din Merefa (Harkiv):

08:28Netflix anunță că a readus în oferta sa serialul ”Slujitorul Poporului” din 2015, în care Volodimir Zelenski joacă rolul unui profesor care ajunge președinte al Ucrainei după un clip viral.

08:24Ministerul ucrainean al agriculturii: Culturile de grâu de iarnă sunt în stare bună, vom avea pâine, dar exporturile vor fi afectate semnificativ de război

07:50O rachetă rusească a fost doborâtă de forțele de apărare a Kievului, dar rămășițele acesteia au căzut peste un bloc de locuințe. Un om a murit, trei sunt răniți.

07:38Armata ucraineană și-a transmis raportul operațional de dimineață, afirmând că Rusia nu are succes în operațiunile terestre și continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra orașelor ucrainene.

Potrivit sursei citate, trupele rusești lansează atacuri cibernetice și au ca țintă semnale TV și radio pentru a discredita conducerea Ucrainei, adăugând că „forțele de ocupație continuă să suporte pierderi. Ele au probleme majore cu adunarea unităților de luptă și a unităților de securitate. Trupele inamicului sunt demoralizate, ceea ce a dus la creșterea numărului de cazuri de dezertare și la refuzul forțelor militare ale Federației Ruse de a participa la războiul împotriva Ucrainei.”

O scurtă recapitulare, joi dimineață, a ultimelor evenimente legate de invazie:

  • Joe Biden l-a numit Vladimir Putin criminal de război, Kremlinul afirmând că declarația este "de neiertat", în timp ce războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, în ciuda discuțiilor despre un compromis în negocierile de pace.
  • Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit cu Nikolay Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, în primul contact la nivel înalt dezvăluit public între cele două țări de la invazie.
  • Zelenski a declarat că coridoarele umanitare au eșuat miercuri pentru că "soldații ruși nu au oprit bombardamentele și nu au garantat siguranța", într-un discurs susținut miercuri noapte. El a numit Rusia "stat terorist" și a pledat pentru mai mult sprijin din partea Occidentului, inclusiv sisteme de apărare aeriană, avioane, arme letale și muniție.
  • SUA s-au angajat să acorde mai mult ajutor militar Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune și drone kamikaze Switchblade pentru a se apăra mai bine de la distanță împotriva avioanelor și blindatelor rusești.
  • Forțele rusești au bombardat un teatru și un complex de piscine unde se adăposteau civili în Mariupol, au declarat oficiali ai orașului încercuit de ruși. Consiliul local din Mariupol a postat o imagine a teatrului din oraș care arată că acesta a suferit pagube importante în atacul de miercuri și a precizat că numărul victimelor este în curs de confirmare. Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regionale din Donețk, a spus că femei însărcinate și copiii se adăposteau în complexul pentru înot, calificând atacul drept "terorism pur". Cuvântul "copii" fusese scris în fața teatrului și putea fi văzut clar din aer
  • Putin a declarat că Rusia este pregătită să discute despre statutul de neutralitate al Ucrainei, dar că Moscova își va atinge în continuare obiectivele operațiunii sale militare
  • Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri un apel redactat de Rusia privind accesul la ajutor și protecția civililor, dar diplomații spun că măsura este sortită eșecului deoarece nu se referă la încetarea luptelor sau retragerea trupelor rusești.
  • Ambasada SUA la Kiev a declarat că forțele rusești au împușcat și ucis 10 persoane care așteptau la coadă pentru pâine în Cernihiv. Rusia spune că este o minciună
  • Ucraina a predat nouă soldați ruși capturați pentru a asigura libertatea primarului orașului Melitopol, care a fost reținut săptămâna trecută, a declarat un oficial de rang înalt
  • Trei nave sub pavilion panamez au fost lovite de rachete rusești în Marea Neagră de la invazia Rusiei, a declarat Autoritatea Maritimă din Panama. O navă s-a scufundat, dar nu au fost raportate victime. Celelalte două rămân pe linia de plutire cu avarii.
  • Facebook a eliminat postările oficiale rusești care susțineau în mod fals că rapoartele privind bombardarea de către Rusia a unui spital de copii au fost o farsă
  • Guvernul Rusiei se află în pragul primului default al datoriei internaționale de la revoluția bolșevică încoace.

Zelenski: Vom rezista. Nu renunțăm!

06:47Declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov că Rusia a bombardat în mod deliberat o maternitate din Mariupol vor fi considerate probă în instanță, a spus Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba.

05:59Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, susține că regiunea Herson este în pragul unei catastrofe umanitare. „Pe fondul invaziei, în așezările mici din regiune oamenii sunt lipsiți de medicamente și uneori de mâncare. Sunt, de asemenea, probleme în alimentarea cu energie electrică, gaz și apă”, a spus Denisova

04:45Ministrul ucrainean de Externe: Tot ce avem nevoie din partea Vestului sunt „arme și sancțiuni. Restul îl facem noi!”

04:27Președintele Zelenski a transmis un nou mesaj imediat după miezul nopții: Vom rezista. Nu renunțăm!

04:10Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a refuzat oferta de azil a preşedintelui francez Emmanuel Macron

01:20Ce spun voluntarii din Belarus care se alătură trupelor ucrainene. Pentru tânărul belarus Gleb Gunko, să meargă să lupte în Ucraina va fi o premieră. Dar cauza nu este ceva nou pentru el. De partea ucrainenilor, el intenționează, de asemenea, să lupte pentru libertatea țării sale, potrivit AFP și La Libre.

00:31Chiar își dorește Putin să aducă mercenari sirieni în Ucraina? De ce ar fi o notă proastă pentru Moscova

23:49Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „Cu 75% din forţele ruse blocate în Ucraina, nu anticipăm riscuri la adresa securităţii statelor aliate

23:36Imagini din satelit: Cuvântul ”COPII” (дeти) a fost scris pe două părți ale teatrului Mariupol înainte de bombardament

22:51Marina Ovsiannikova, ziarista rusă care a protestat anti-război în direct la TV, a vorbit la CNN: „Am vrut să arăt lumii că majoritatea ruşilor sunt împotriva războiului. Chiar dacă cred ce spune propaganda, ei sunt pacifişti, urăsc războiul”

Înlocuirea pierderilor, o problemă pentru forțele de invazie

Trupele invadatoare „se confruntă cu dificultăți crescânde pentru a înlocui pierderile rezultate în urma luptelor”, se arată într-un raport al Institutului pentru Studierea Războiului, documentul precizând că militari din Armenia și Osetia de Sud - un teritoriu confiscat de Rusia în 2008 - sunt redistribuite în regiune.

Între timp, forțele ucrainene au reușit să respingă miercuri mai multe atacuri rusești asupra nord-vestului Kievului. Nu au fost raportate atacuri la marginea de nord-est a orașului.

Rezistența locuitorilor din orașul-port Mariupol este tot mai puțin numeroasă și consistentă. Bombardarea civililor continuă acolo și în Harkov, în nord-vestul Ukrainei. Este puțin probabil ca orașul să se predea dacă Rusia nu îl înconjoară. Până acum, rușii par incapabili să realizeze acest lucru.

Navele de război rusești au bombardat și regiunea Odesa,dar este puțin probabil ca rușii să încerce un asalt terestru fără un sprijin militar mai consistent. Sprijin care deocamdată nu poate fi asigurat.