Regatul Unit a anunțat joi suspendarea „schimbului de informații fiscale cu Rusia și Belarus”, ca parte a sancțiunilor impuse ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, potrivit AFP.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

„Se va asigura că Regatul Unit nu furnizează regimului președintele rus Vladimir Putin informații care ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale sau a randamentului Rusiei”, se arată în comunicat.

Măsura intră în vigoare joi și reprezintă „una dintre numeroasele măsuri fiscale luate” de autoritățile britanice pentru „sprijinirea Ucrainei și a provoca dificultăți economice” Kremlinului, a spus guvernul britanic.

Acesta din urmă a anunțat marți un nou val de sancțiuni, în special prin impunerea de taxe vamale punitive la vodcă și înghețarea activelor împotriva a peste 370 de persoane și entități, precum și interzicerea viitoare a exporturilor către Rusia de produse precum mașini de ultimă generație, modă sau opere de artă.

Londra a sancționat deja peste 1.000 de persoane sau entități rusești, inclusiv 69 de oligarhi și apropiați ai puterii, precum și familiile acestora, ale căror bunuri depășesc 145 de miliarde de lire sterline (peste 170 de miliarde de euro), potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Pe lângă sancțiunile împotriva cetățenilor ruși, Londra a vizat deja sectoarele aeriene și energetice, cu interzicerea importurilor de petrol până la sfârșitul anului.

--------------