Marea Britanie va desfășura sistemul său de rachete Sky Sabre în Polonia, a declarat joi ministrul britanic al apărării, în timpul unei vizite la Varșovia, în timp ce NATO încearcă să consolideze securitatea flancului său estic, având în vedere invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, lângă un radar al sistemului Sky Saber în ianuarie 2022Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

"Vom desfășura sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune Sky Sabre în Polonia, cu aproximativ 100 de persoane, pentru a ne asigura că suntem alături de Polonia, protejându-i spațiul aerian de orice nouă agresiune din partea Rusiei", a declarat Ben Wallace într-o conferință de presă.

Descris de guvernul britanic ca fiind "un sistem de apărare aeriană de ultimă generație", se spune că este capabil să lovească un obiect de mărimea unei mingi de tenis care se deplasează cu viteza sunetului.

Sistemul va oferi Poloniei capacitatea de a se apăra de avioane de luptă, rachete și bombe.

Potrivit armatei britanice, sistemul include trei componente: un radar de supraveghere 3D, o unitate de gestionare a luptei și de informații și un lansator de rachete.

Sistemul Sky Saber este de tipul CAMM, o familie de rachete sol-aer dezvoltate de MBDA pentru Regatul Unit. Pe uscat, CAMM este cunoscută sub numele de Land Ceptor de către armata britanică, iar întregul sistem de apărare antiaeriană terestră este cunoscut sub numele de Sky Sabre.

Rachetele CAMM sunt ghidate radar, pot fi lansate la 360 de grade și au o rază operațională de 25 de km (pentru apărarea pe rază scurtă), iar variantă CAMM-ER (extended range) are o rază operațională de 45 de km (pentru apărarea anti-aeriană pe rază medie). Rachetele CAMM au o viteză de 4 mach (1,372 m/s).

Livrările CAMM / Land Ceptor către Artileria Regală au început în decembrie 2021.