Peste de 7.000 de soldați ruși au fost uciși în mai puțin de trei săptămâni de lupte, potrivit unei estimări conservatoare a serviciilor secrete americane, scrie New York Times.

Acte ale unor soldati rusi ucisi in UcrainaFoto: 200rf.com

Acest bilanț minimal este, pentru comparație, echivalent cu cei 7.000 de pușcași marini americani uciși în timpul sângeroasei bătălii de 36 de zile de la Iwo Jima din al Doilea Război Mondial și mai mare decât numărul de soldați SUA uciși în 20 de ani în Afganistan și Irak.

Pe lângă cei uciși, se estimează că între 14.000 și 21.000 de oameni din armata de invazie trimisă de Vladimir Putin sunt răniți, numărul total al celor scoși din luptă fiind enorm ca procent din totalul de circa 150.000 de soldați ruși aflați în Ucraina.

Rob Lee, expert în politica de apărare a Moscovei, a spus într-o postare pe Twitter că ”armata rusă va avea nevoie de o perioadă de timp pentru a-și reveni și a se reîntregi după asta. Pierderile sale sunt disproporționate în unitățile de elită, iar armata rusă se luptă deja să recruteze militari prin contract.”

Ultima estimare a ucrainenilor (joi dimineață) privind daunele provocate părții ruse, vorbea de circa 14.000 de soldați morți, răniți, prizonieri sau dezertați.