La trei săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat joi Bundestagului, cerând Germaniei să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea războiului de către Vladimir Putin.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

După ce cu o zi în urmă s-a adresat Congresului american, Zelenski s-a adresat joi Bundestagului, printr-un discurs de 20 de minute.

Vicepreședinta Bundestagului, Katrin Göring-Eckardt, l-a salutat pe Zelenskyj, iar parlamentarii germani au răspuns cu ovații, în picioare. „Războiul durează de ani de zile. Războiul creează o suferință a cărei amploare o putem doar ghici. Acest război trebuie să se termine”, a spus Goering-Eckardt.

  • „Drag popor german. (...) Rusia bombardează orașele noastre și distrug totul. Mii de oameni, inclusiv copii, au fost uciși de ocupanți. Unele sancțiuni nu sunt suficiente pentru a opri războiul. Companiile rusești urmau să finanțeze războiul.
  • Cu fiecare bombă care cade asupra Ucrainei, Rusia este din ce în ce mai marginalizată la nivel internațional. De ce, dragi germani, s-a întâmplat asta?", a afirmat președintele Ucrainei.

Zelenski a continuat:

  • „Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Ne este greu să trăim fără sprijinul lumii. Toată lumea ar trebui să ne ajute pentru ca după război să nu le fie rușine că nu au intervenit. Optzeci de ani după cel de-al Doilea Război Mondial. Ce valoare are responsabilitatea istorică?”.

În finalul discursului, el a îndemnat Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

  • „Dragă domnule cancelar (Olaf) Scholz, distrugeţi acest zid, daţi-i Germaniei rolul de lider pe care îl merită".

------------

Urmărește ultimele evoluții din a 22-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.