Încă scutită de ororile războiului din nord și est, Odesa pare suspendată între așteptarea unui atac rusesc, anunțat de mai multe ori, și dulceața și lejeritatea începutului de primăvară la „perla Mării Negre”, potrivit reportajului AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trebuie să-ți arăți acreditările pentru a ajunge în centrul istoric plin de saci de nisip, grinzi de fier sudate în cruce și unde rezervoarele cu apă sunt plasate la intersecțiile străzilor.

Militarii și municipalitatea organizează vizite pentru presă, mereu mulțumită pentru că a venit să „arate lumii ce se întâmplă aici”.

Însoțiți de doi militari, jurnaliștilor li se arată ce pot sau nu filma, dar atmosfera rămâne relaxată.

Trecut de primele baricade, un graffiti în galben și albastru - culorile Ucrainei - pictat pe un bloc de beton dă tonul: „libertate-egalitate-fraternitate”.

Frumosul centru al Odesei, oraș fondat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către împărăteasa rusă Ecaterina a II-a și ducele francez de Richelieu, este plin de oameni pe timp de pace, cu cafenelele sale la modă, cu luxosul său „Hôtel de Paris”, priveliștea sa uluitoare asupra portului și, bineînțeles, a celor 192 de trepte ale scării Potemkin care coboară spre port.

Portul Odesa (Twitter)

"Atenție! Alertă, fiți în siguranță". Difuzorul funicularului anunță posibile raiduri aeriene la intervale regulate. Câteva împușcături se aud uneori dinspre port.

Dominând scările, imaginea statuii ducelui de Richelieu, învelită complet în saci de nisip, a făcut înconjurul lumii.

Cea a Ecaterinei a II-a, mai puțin expusă, este protejată doar de un steag ucrainean.

Odesa -"Cetate de netrecut"

Liudmila, o bătrână foarte elegantă, se întoarce acasă. Ea a locuit mereu aici. „Frumoasa noastră Odesa”, a spus ea, privind spre străzile goale, baricadate. "Nu știu dacă există un alt oraș ca acesta în lume. Dar slavă Domnului că rezistăm! Toată lumea se ține bine!"

„Doare să ne vedem moștenirea istorică acoperită cu saci de nisip și baricade, dar suntem pregătiți”, adaugă Diana Kraïnova, tânăra responsabilă de relația cu presa.

Și deodată, fără avertisment, iată-l pe primarul Odesei, Ghennadii Troukhanov, care iese dintr-o serie de întâlniri, însoțit de câțiva oficiali.

Născut la Odesa și primar al orașului din 2014, reales în 2020, personalitate controverată - numele său fusese citat în scandalul „Panama papers” alături de mii de personalități suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani - se oprește de bunăvoie să discute cu jurnaliştii.

„Nu m-am gândit niciodată că o să văd așa ceva, să-l văd pe duce (n.r. statuia lui Richelieu) acoperit în saci de nisip”, a spus el.

"Aveam planuri de reabilitare pentru centrul orașului, și acum ne gândim la război. E coșmar, nu are sens", spune el, înainte de a repeta, ca toți ceilalți, că Odesa este "gata" de luptă împotriva rușilor.

Locuitorii se pregătesc de atacul rușilor (Foto Ukrinform/ Abaca Press / Profimedia Images)

„Orașele eroice Nicolaev și Herson (la est de Odesa) luptă împotriva armatei agresorului, asta ne-a dat 21 de zile să ne pregătim, să construim baricade, să furnizăm hrană, medicamente și să facem din orașul nostru o fortăreață inexpugnabilă”, a spus el.

Primul port al Ucrainei la Marea Neagră, Odesa, cu un milion de locuitori înainte de război (dar peste 100.000 de oameni au fugit deja, conform municipalității), este o țintă strategică și simbolică pentru ruși.

Forțele rusești care avansează dinspre Crimeea încearcă să ocolească Nikolaevul, deoarece vor să se îndrepte spre vest, spre Odesa.

SUA au observat miercuri seară „o activitate navală rusă crescută” în nordul Mării Negre, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

Bombardamentul nu este la Odesa, ci lângă Odesa, a spus oficialul. Obuzele, consideră SUA, provin de la nave de război rusești din Marea Neagră.

„Credem că acestea sunt din nou de la nave de război rusești din Marea Neagră. Se pare că există bombardamente navale în locuri din apropierea Odesei”, a adăugat oficialul.

--------------