Joe Biden a prezentat miercuri o investiție tehnologică majoră în Wisconsin, un stat crucial din punct de vedere electoral, chiar în locul unde rivalul său promisese o fabrică gigantică, care nu a văzut niciodată lumina zilei, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia

„Sub autoritatea mea, facem promisiuni și ne ținem de ele”, a afirmat președintele american, în timp ce oficializa un proiect de 3,3 miliarde de dolari al gigantului Microsoft.

Cu șase luni înainte de alegerile prezidențiale care îl vor opune magnatului republican în vârstă de 77 de ani, democratul de 81 de ani a reamintit ceea ce rămâne un eșec deosebit de răsunător al mandatului predecesorului său.

Lopețile de aur…

Donald Trump „a venit aici (...) cu o lopată de aur, la propriu, pentru a promite «a opta minune a lumii». Fără glumă", a glumit Joe Biden, folosind o expresie pe care republicanul o folosise de fapt la momentul inaugurării șantierului. „Au săpat o groapă cu acele lopeți de aur și au căzut în ea”, a ironizat el.

În 2018, fostul președinte anunțase o investiție uriașă a producătorului taiwanez de hardware Foxconn, care ar fi trebuit să creeze 13.000 de locuri de muncă. Proiectul nu s-a concretizat.

„Foxconn s-a dovedit a fi doar o escrocherie”, a denunțat președintele american, care se prezintă drept campionul reindustrializării.

Microsoft va construi un centru de servere și servicii de inteligență artificială la Racine, în sud-estul statului Wisconsin. Potrivit Casei Albe, acesta va genera 2.300 de locuri de muncă în domeniul construcțiilor și 2.000 de locuri de muncă permanente.

„Tot ceea ce facem aici (...) este un rezultat direct al activității acestei Case Albe, a acestui președinte”, a declarat Brad Smith, președintele grupului tehnologic american.

Stat balama

De la sosirea sa la Casa Albă, Joe Biden a lansat programe gigant de investiții publice în infrastructură, tranziție energetică și industrii de vârf.

Wisconsin, a cărui economie se bazează atât pe agricultură, cât și pe activități industriale concentrate în jurul lacului Michigan, face obiectul unei lupte electorale acerbe.

Un sondaj de opinie al Universității Quinnipiac publicat miercuri îl plasează pe Joe Biden în frunte în Wisconsin, cu 50% din intențiile de vot, față de 44% pentru Donald Trump, în cazul unui duel între cei doi unici candidați.

Dar diferența se reduce aproape la zero (40% pentru democrat și 39% pentru republican) dacă sondajul este extins la alți trei potențiali candidați, printre care Robert F. Kennedy.

Acest „swing state”, alături de Arizona (vest) și Pennsylvania (est), este unul dintre cele câteva state care dețin cheia alegerilor prezidențiale.

Aceste state cruciale pot înclina fie către Joe Biden, fie către Donald Trump, în timp ce altele sunt considerate ca fiind deja câștigate fie de republican, fie de democrat. În Wisconsin, de exemplu, democratul l-a devansat pe rivalul său cu doar 20.682 de voturi în 2020.

Nu este o coincidență faptul că Partidul Republican a ales să își organizeze convenția de nominalizare în această vară în Milwaukee, Wisconsin.

Partidul Democrat a ales Chicago, unde Joe Biden urmează de asemenea să se deplaseze miercuri, pentru a strânge fonduri.

Convenția democrată din august ar putea avea loc într-o atmosferă tensionată dacă mișcarea de protest împotriva războiului din Gaza va continua.