Este încă „foarte devreme” pentru a vedea îmbunătățiri pe liniile frontului după ce noul lot de arme americane a început să ajungă în Ucraina, a declarat miercuri, în fața senatorilor americani, secretarul Apărării, Lloyd Austin, relatează The Kyiv Independent.

Lloyd AustinFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Statele Unite au adoptat luna trecută mult așteptatul pachet de ajutor militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după șase luni de tergiversări ca urmare a disputelor politice interne între legislatorii democraţi şi republicani.

Chiar de doua zi, Pentagonul a anunțat că este pregătit să trimită către Kiev armament în valoare de 1 miliard de dolari din stocurile americane, inclusiv muniție pentru HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm, interceptoare de apărare aeriană și vehicule blindate.

Acesta a fost primul pachet oficial de ajutor militar pentru Ucraina din cadrul pachetului legislativ masiv. Ultimul pachet trimis de SUA înaintea acestuia a fost în valoare de 300 de milioane de dolari și a fost anunțat de Washington la 12 martie.

„Este nevoie de timp pentru a desfășura unele dintre aceste capacități”, a declarat Lloyd Austin în fața unei subcomisii pentru Apărare din Senatul SUA.

În timp ce se aștepta aprobarea pachetului legislativ, Pentagonul a pregătit în avans unele elemente de care era nevoie în mod critic, „cum ar fi interceptori de apărare aeriană și muniții de artilerie, astfel încât, odată ce era aprobat, să putem muta rapid aceste lucruri în sprijinul Ucrainei. Și asta facem”, a adăugat el.

Șeful Pentagonului a mai declarat că discută săptămânal cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, despre „cele mai critice nevoi” pentru Ucraina.

„Este greu să cumperi timpul înapoi. Dar... cred că fără acest ajutor Ucrainei i-ar fi foarte greu să se apere împotriva forței superioare”, a adăugat Lloyd Austin.

Rusia a profitat de lipsa tot mai acută de muniție a Ucrainei pe câmpul de luptă, cucerind orașul Avdiivka din est în luna februarie. Ulterior, Moscova și-a mutat atenția pe cucerirea orașului Ceasiv Iar, ceea ce i-ar putea deschide calea spre noi avansuri militare în regiunea Donețk.

De asemenea, forțele rusești continuă să atace infrastructura energetică ucraineană cu rachete și drone.

Ucraina se confruntă cu o „nouă etapă” a războiului pe scară largă, deoarece Rusia se pregătește să își extindă ofensiva, a spus pe 3 mai președintele Volodimir Zelenski.

Kievul va încerca să lanseze o contraofensivă în 2025 cu ajutorul pachetului militar de 61 de miliarde de dolari de la Washington, precum și cu fonduri suplimentare din partea țărilor occidentale, a declarat recent consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

Citește și:

_____