Noile arme și muniții americane așteptate să sosească în Ucraina după votul din Congresul SUA vor încetini avansul rusesc pe front, dar nu îl vor opri, spun oficialii și analiștii citați de Reuters și Financial Times. Un lucru cert este că întârzierea ajutorului a fost costisitoare pentru Kiev.

Artilerist ucrainean în DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Washingtonul vrea să înceapă să trimită arme și muniții în Ucraina la doar câteva zile după ce legea privind ajutorul militar destinat Kievului va fi adoptată în Senatul SUA, după votul de sâmbătă din Camera Reprezentanților, și semnată de președintele Joe Biden.

Cum Senatul SUA este așteptat să voteze chiar marți pachetul de ajutor, primele arme ar putea ajunge în Ucraina chiar săptămâna aceasta.

Muniția, interceptorii pentru sistemele de apărare antiaeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune ar putea pleca spre Ucraina „la câteva zile" după ce legea va fi adoptată, a declarat un oficial american citat de Reuters. „Nu vor exista întârzieri sau blocaje din partea SUA”, a asigurat oficialul.

În ciuda acestei vești bune, ajutorul va sosi mult mai târziu decât spera Ucraina - rămasă fără muniție suficientă de luni bune, în momentul unui asalt constant în mai multe puncte ale frontului.

În plus, este neclar dacă o altă tranșă de ajutor militar american va mai sosi în viitor.

Deocamdată, oficialii și experții speră ca proiectilele de artilerie, rachetele ghidate cu precizie și apărarea antiaeriană să schimbe măcar într-o oarecare măsură perspectivele militare ale Ucrainei.

„Cu impulsul care va veni din partea asistenței militare, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, ucrainenii sunt pe deplin capabili să se descurce până în 2024 și să contrazică opinia arogantă a lui Putin, care crede că timpul este de partea lui”, a declarat joi directorul CIA, William Burns.

Ucraina a pierdut inițiativa

Întârzierea ajutorului a fost costisitoare pentru Kiev. „Ajutorul vine mult prea târziu, deoarece lipsa de echipament a dus la pierderea inițiativei de către Ucraina în octombrie 2023”, a declarat Katerina Stepanenko, analistă pentru Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citată de Reuters.

Din octombrie, Ucraina a pierdut 583 de kilometri pătrați de teritoriu în fața forțelor ruse, în mare parte din cauza lipsei de artilerie, a spus Stepanenko, care a adăugat că Moscova a avut timp să se pregătească pentru operațiunile ofensive așteptate la sfârșitul primăverii sau începutul verii.

Este motivul pentru care Ucraina se va confrunta cu săptămâni grele în lupta sa pentru a opri avansul Rusiei pe câmpul de luptă, scrie și Financial Times.

Și oficialii sau soldații ucraineni au observat că este puțin probabil ca livrarea ajutorului american să modifice în mod dramatic situația de pe linia frontului.

Comandantul-șef Oleksandr Sîrski a avertizat luna aceasta că situația s-a „înrăutățit semnificativ” după ce forțele rusești au intensificat acțiunile ofensive de-a lungul mai multor puncte de pe linia frontului de 1.000 km, de la capturarea orașului industrial Avdiivka, în februarie.

Mai mulți militari de pe linia frontului au declarat pentru Financial Times că abia mai rezistă sub atacurile neîncetate ale Rusiei, la care nu au putut răspunde.

Afluxul de arme, în special obuze de artilerie și muniții pentru sistemele de apărare antiaeriană, atât de necesare, „va ajuta la încetinirea avansului rusesc, dar nu îl va opri”, a declarat pentru Financial Times un oficial ucrainean de rang înalt, sub acoperirea anonimatului.

Rob Lee, analist militar și senior fellow în cadrul programului Eurasia al Foreign Policy Research Institute, a declarat și el pentru Financial Times că, chiar și cu noul ajutor american, „Rusia va avea în continuare un avantaj în materie de artilerie”. „Doar că nu va fi la fel de mare”, a spus el.

De ce arme va beneficia Kievul?

Totuși, armata ucraineană ar trebui să fie capabilă să folosească muniția - în special rachetele ATACMS, interceptoarele antiaeriene și obuzele de artilerie - „aproape imediat”, a declarat viceamiralul în retragere Robert Murrett, de la Institutul pentru politica de securitate și drept de la Universitatea Syracuse, citat de Reuters.

Zelenski ceruse rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din spatele frontului, precum posturile de comandă rusești și depozitele de arme din Crimeea.

Armele americane ar putea ajuta, de asemenea, la apărarea mai eficientă a infrastructurii critice a Ucrainei, care a fost grav avariată sau distrusă de rachetele și dronele rusești în ultimele săptămâni, după ce Kievul a rămas fără interceptoare.

Rachetele Patriot ar ajuta la apărarea împotriva atacurilor aeriene cu rază lungă de acțiune ale Rusiei, în timp ce sistemele de apărare antiaeriană portabile, sau MANPADS, cum ar fi sistemul american Stinger, ar putea fi de asemenea trimise și ar ajuta trupele de-a lungul liniei frontului, unde avioanele rusești au atacat din ce în ce mai mult pozițiile ucrainene și au distrus clădiri rezidențiale.

În cele din urmă, asistența militară americană va aborda doar una dintre provocările majore cu care se confruntă Ucraina. Și asta pentru că Kievul are în acest moment o mare problemă în ceea ce privește forța de luptă.

Rusia este capabilă să mobilizeze aproximativ 30.000 de soldați în fiecare lună, potrivit estimărilor americane și ucrainene, suficient pentru a acoperi cel puțin pierderile sale masive de pe câmpul de luptă.

Zelenski a semnat recent o lege care reduce vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani, în timp ce parlamentul ucrainean a adoptat un nou proiect de lege privind mobilizarea, care are drept scop refacerea forțelor sale epuizate și reduse.

Pachetul de ajutor din partea SUA va oferi ceva timp Kievului pentru a rezolva problema lipsei de militari, au declarat analiștii.

„Cred că forța de luptă poate fi cheia pentru modul în care se va desfășura războiul în 2025”, a declarat Lee.

Bătălia pentru Ceasiv Iar

O întrebare importantă este dacă ajutorul va sosi la timp pentru a ajuta Ucraina în lupta din cel mai fierbinte punct al frontului.

„Este corect să ne întrebăm dacă aceste muniții vor ajunge la timp pentru a ajuta Ucraina să păstreze Ceasiv Iar”, a declarat pentru Financial Times analistul Rob Lee, referindu-se la orașul strategic din estul țării, care se află pe un deal, la doar 15 km vest de Bahmut.

Sîrski a declarat că este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să fi ordonat forțelor sale să captureze Ceasiv Iar înainte de 9 mai, când Moscova sărbătorește în mod tradițional victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

Pierderea de către Ucraina a orașului Ceasiv Iar ar permite trupelor rusești să se apropie de orașele strategice din apropiere și le-ar oferi un punct de sprijin de unde ar putea lansa noi atacuri, mai adânc în Ucraina, au declarat comandanții ucraineni.

Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bohdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa îşi accentuează presiunea în direcţia Ceasiv Iar.

Analiștii militari ruși au spus că Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka sunt bastioanele din estul Ucrainei care pot fi mai accesibile din Ceasiv Iar.

Institutul pentru Studiul Războiului (IWS), un think-tank cu sediul la Washington, a subliniat că aceste orașe sunt „coloana vertebrală” a apărării armatei ucrainene în est.

„Efortul cuceririi Ceasiv Iar oferă forțelor rusești cele mai rapide perspective de progres semnificativ din punct de vedere operațional”, a subliniat ISW într-o notă informativă.

ISW a avertizat că pierderea Drujkivka și Kosteantînivka, în special, ar fi un regres operațional major pentru Ucraina, care ar fi greu de reparat.

Incertitudine pentru 2025

Dincolo de 2024, sosirea unui alt pachet de asistență militară americană este incertă.

Unul dintre motive este posibila realegere a fostului președinte american Donald Trump, care și-a exprimat scepticismul cu privire la sumele mari de bani plătite pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Trump a câștigat ușor nominalizarea republicană în martie și se va confrunta cu democratul Biden în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Fostul președinte și republicanii de linie dură din Congres s-au opus în mod constant acordării de noi ajutoare Ucrainei, cu excepția unui eventual împrumut.

Este motivul pentru care, spun observatorii, Ucraina și partenerii din UE trebuie să se pregătească pentru un 2025 dificil.

„Ucraina trebuie să folosească anul 2024 pentru a-și reface forțele pentru războiul lung”, a subliniat într-o analiză Max Bergmann, director la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

„Obiectivul Europei ar trebui să fie acela de a se pune în poziția de a umple un viitor gol lăsat de Statele Unite, în cazul în care acestea nu vor aproba un alt ajutor”, a adăugat el.