Forțele ruse și cele ucrainene sunt angajate deja într-o luptă de importanță majoră pentru orașul estic ucrainean Ceasiv Iar, prin care Moscova speră să ajungă la bastioane precum Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka. Observatorii se așteaptă la o luptă lungă și sângeroasă, precum cele pentru Bahmut și Avdiivka, arată analizele Reuters, Kyiv Independent și ale Institutului pentru Studiul Războiului.

Un tanc ucrainean la Ceasiv Iar Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Trupele Moscovei au ajuns la marginea estică a orașului ucrainean Ceasiv Iar și au drept obiectiv cucerirea orașului până la data de 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, a avertizat zilele trecute comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Kremlinul nu a admis că și-a stabilit un astfel de termen limită, dar forțele rusești lovesc în prezent apărarea orașului ucrainean de importanță strategică cu artilerie, drone și lovituri aeriene.

Sîrski a avertizat că situația de pe câmpul de luptă din estul țării s-a deteriorat. Dar a asigurat că trupele Kievului resping deocamdată atacurile din Ceasiv Iar și au primit muniție suplimentară, drone și dispozitive de război electronic.

Dacă forțele rusești capturează orașul, aflat la 12 km de centrul orașului devastat Bahmut, acestea ar putea lansa ofensive directe împotriva mai multor „orașe-fortăreață” ucrainene, scrie Reuters.

În prezent, forțele Moscovei încearcă să-i înconjoare pe apărătorii ucraineni din trei direcții - est, sud și nord pentru a-i forța să fugă spre vest.

Soldații ruși au început deja să le telefoneze omologilor lor ucraineni din Ceasiv Iar pentru a le cere să se predea, amenințându-i că, în caz contrar, vor fi uciși de bombele aeriene ghidate pe care forțele Moscovei le-au folosit cu efect devastator, potrivit publicației ruse de stat Rossiskaia Gazeta.

Kievul se teme că odată cu încălzirea vremii, Rusia va lansa o ofensivă majoră pe linia frontului de peste 1.000 km lungime, în condițiile în care Ucraina așteaptă ajutorul american atât de prețios, blocat de republicani în Congres.

Un oraș deja devastat

Orașul, care avea o populație de peste 12.000 de locuitori înainte de război, se află în zona industrială Donbas din regiunea ucraineană Donețk - una dintre cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate pe care Moscova susține că le-a anexat.

Traversat de un canal, economia sa de dinainte de război depindea o fabrică care producea produse din beton armat și de extragerea argilei refractare, rezistentă la temperaturi ridicate, folosită pentru fabricarea de cărămizi, spre exemplu.

Situat pe un teren mai înalt, orașul a servit drept punct de regrupare și bază de artilerie avansată pentru armata ucraineană. A fost bombardat și devastat în mare măsură de forțele rusești.

Ucraina afirmă că un atac rusesc asupra clădirilor rezidențiale din oraș în 2022 a ucis cel puțin 43 de persoane. Rusia spune că cei uciși erau trupe ucrainene.

În localitate au mai rămas doar câteva sute de locuitori, majoritatea în vârstă, dintre care unii sunt în curs de evacuare. Cei care sunt încă acolo se adăpostesc în subsoluri și se bazează pe voluntari pentru mâncare și apă.

Primarul orașului a fugit cu mult timp în urmă, iar Serhii Chaus, șeful administrației militare locale, coordonează livrarea ajutoarelor în oraș din alte locuri.

Miza importantă a orașului Ceasiv Iar

Analiștii militari ruși au spus că Sloviansk, Kramatorsk, Drujkivka și Kosteantînivka sunt bastioanele din estul Ucrainei care pot fi mai accesibile din Ceasiv Iar.

Institutul pentru Studiul Războiului (IWS), un think-tank cu sediul la Washington, a subliniat că aceste orașe sunt „coloana vertebrală” a apărării armatei ucrainene în est.

„Efortul cuceririi Ceasiv Iar oferă forțelor rusești cele mai rapide perspective de progres semnificativ din punct de vedere operațional”, a subliniat ISW într-o notă informativă.

ISW a avertizat că pierderea Drujkivka și Kosteantînivka, în special, ar fi un regres operațional major pentru Ucraina, care ar fi greu de reparat.

Planurile Rusiei, speranțele Ucrainei

Înaintarea Rusiei pe axa Avdiivka, care se află la aproximativ 50 de kilometri sud de Bahmutul ocupat, a încetinit la începutul lunii martie, scrie și Kyiv Independent.

Moscova și-a mutat apoi atenția spre Ceasiv Iar - lansând o „împingere puternică” spre orașul debastat și căutând în același timp să identifice punctele slabe pentru o pătrundere.

Acum se așteaptă ca Rusia să se concentreze pe „direcțiile tradiționale”, care includ axele Bahmut, Avdiivka și Lîman, potrivit lui Serhii Hrabskîi, colonel ucrainean în retragere și analist militar.

În condițiile în care unitățile din prima linie suferă de o lipsă critică de personal și de muniție, soldații ucraineni spun că obiectivul lor pentru 2024 ar fi să mențină pe pozițiile existente și să aștepte sosirea ajutorului occidental crucial.

Rob Lee, cercetător senior în cadrul programului Eurasia al Foreign Policy Research Institute, a declarat pentru publicația ucraineană că prioritățile Rusiei vor fi, probabil, avansul în zona Bahmut și la vest de orașul ocupat Avdiivka, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Pokrovsk - unul dintre principalele orașe din regiunea Donețk aflate încă sub control ucrainean.

„Cred că Ceasiv Iar și partea de vest a frontului Avdiivka/Pokrovsk sunt cele două priorități și probabil că vor rămâne prioritare în această vară”, a declarat Lee.

Cum va arăta bătălia

Pierderile suferite de ambele părți în timpul bătăliilor pentru Bahmut și Avdiivka, orașe capturate de Rusia, au fost ridicate, deși nu există date publice fiabile privind amploarea acestora.

Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a prognozat că bătălia pentru Ceasiv Iar va fi la fel de dură, din perspectiva Rusiei.

„Perioada de luptă pentru Ceasiv Iar a început. Va fi lungă. Luptele vor fi cam la fel ca pentru Bahmut”, a scris Markov pe blogul său oficial.

Alexander Kots, un corespondent de război pentru ziarul rusesc Komsomolskaia Pravda, care călătorește adesea cu armata rusă, a declarat că forțele aeropurtate încearcă în aceste momente să avanseze.

„Pentru a intra, este necesar să se niveleze mai întâi flancurile și să se încercuiască orașul, asigurând mai multe puncte de intrare din diferite direcții deodată”, a scris Kots pe pagina sa de Telegram.

Analiștii ucraineni de la Deep State UA, o organizație care urmărește îndeaproape războiul, au subliniat la rândul lor pe X că Rusia aduna rezerve serioase pentru bătălia din Ceasiv Iar.