Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că sprijinul Statelor Unite, al Marii Britanii și al Franței pentru Ucraina generează riscuri strategice serioase care fac mai posibilă o confruntare între cele mai mari puteri nucleare ale lumii, scrie Reuters.

Serghei LavrovFoto: MAXIM SHIPENKOV / AFP / Profimedia

Șeful diplomației ruse a declarat că Statele Unite și NATO sunt obsedate de ideea de a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei și că o astfel de confruntare ar putea duce la un nivel crescut de pericol nuclear.

Declarația a venit la două zile după ce Camera Reprezentanților din Congresul SUA a aprobat un mult așteptat pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

„Occidentalii se precipită periculos spre o ciocnire militară directă între puterile nucleare, care va avea consecințe catastrofale”, a declarat Serghei Lavrov.

Statele Unite și aliații săi spun că ajută Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești și că Moscova este cea care agravează tensiunile cu Occidentul, inclusiv prin avertismente repetate privind pericolul unui conflict nuclear.

Lavrov a oferit însă propria versiune a felului în care se vede conflictul.

„Este deosebit de îngrijorător faptul că troica statelor nucleare occidentale este printre principalii sponsori ai regimului criminal de la Kiev, principalii inițiatori ai diferitelor măsuri provocatoare”, a spus el, cu referire la Statele Unite, Marea Britanie și Franța.

„Vedem riscuri strategice serioase în acest lucru, care duc la o creștere a nivelului de pericol nuclear”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Moscova a declarat duminică, prin vocea purtătoarei de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, că aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a Congresului american a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina de 61 miliarde de dolari a arătat că Washingtonul se scufundă mai adânc într-un război hibrid cu Rusia, război care se va sfârşi printr-o umilinţă similară cu cele din Vietnam sau Afganistan.

Duminică, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat și el că „nu este nimic de sărbătorit” şi că războiul va continua şi „mai mulţi bani vor fi băgaţi în buzunare, mai multe arme furate şi zeci de mii de ucraineni vor intra în maşina de tocat carne”. Înfrângerea Ucrainei este „inevitabilă”, a mai scris el, potrivit agenției DPA.