Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, ajutorul militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei, conform CNN și BBC. Adoptarea proiectului de lege marchează o schimbare semnificativă a curentului politic pentru Ucraina, dar este puțin probabil ca dinamica pe câmpul de luptă să se schimbe imediat. Cu toate acestea, revenirea sprijinului american este un impuls mare pentru Kiev, notează BBC.

Congresul american a votat, după luni de blocaj, ajutorul militar pentru UcrainaFoto: Nathan Howard / Getty Images / Profimedia

22:00 Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a acuzat Kremlinul.

„Decizia de a oferi ajutor Ucrainei era aşteptată şi previzibilă. Va îmbogăţi şi mai mult Statele Unite ale Americii şi va ruina şi mai mult Ucraina, omorând şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, a susținut purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de presă de stat TASS.

21:45 Preşedintele american Joe Biden a salutat adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a unui pachet de „ajutor crucial” pentru Ucraina şi Israel, la „întâlnirea cu istoria”.

El a spus că este „un mesaj clar despre puterea leadership-ului american în întreaga lume” și a cerut Senatului să aprobe finanțările cât mai curând posibil.

21:34 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a saluta adoptarea de către Camera Reprezentanţilor din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina, spunând că Kievul foloseşte arme furnizate de aliaţii NATO pentru a distruge capacităţile de luptă ruseşti. „Acest lucru întăreşte securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord”, a scris Stoltenberg pe X.

Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit despre un ajutor crucial: „Salut votul Camerei Reprezentanţilor din SUA care aprobă mult aşteptatul ajutor crucial de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest lucru trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate şi în Carta Naţiunilor Unite vor continua să sprijine Ucraina şi poporul său”

Vot covârșitor în Camera Reprezentanților pentru trimiterea de ajutor militar Ucrainei

Pachetul de ajutor militar - arme și muniții - pentru Ucraina a fost supus la vot separat. Votul a fost unul covârsșitor în favoare - 311 voturi „pentru” și 112 „împotrivă”. Rezultatul a fost întâmpinat cu aplauze de către democrați, care au agitat steaguri ucrainene.

În timp ce toți cei 210 democrați au votat în favoarea pachetului de ajutor de 61 de miliarde de dolari, mai mulți republicani au fost împotriva legislației decât în ​​favoarea acesteia, cu 112 la 101.

Acest lucru ar putea reprezenta probleme pentru președintele republican al Camerei, Mike Johnson, care s-a aliat cu democrații pentru a depăși obstacolele procedurale și pentru a aduce pachetul de ajutor la vot, comentează BBC.

Din această finanțare, aproape 14 miliarde de dolari incluse ar ajuta Ucraina să cumpere sisteme avansate de armament şi alte echipamente de apărare, în războiul declanșat de Rusia în februarie 2022.

Congresul a votat, anterior, și un ajutor pentru aliații SUA din regiunea Indo-Pacific. Pachetul include 8,1 miliarde de dolari pentru a contracara acţiunile Chinei în regiunea Indo-Pacific, 3,3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii submarine, 2 miliarde de dolari pentru finanţarea militară externă pentru Taiwan şi alţi aliaţi cheie, 1,9 miliarde de dolari pentru refacerea serviciilor de apărare furnizate Taiwanului şi partenerilor regionali.

De asemenea, după votul dat pentru ajutorul militar pentru Ucraina, Congresul a votat și un ajutor în valoare de 26,4 miliarde de dolari pentru Israel, care include ajutor militar, precum și finanțare pentru măsuri umanitare. Conform CNN, este vorba despre 4 miliarde de dolari pentru sistemele de apărare antirachetă Iron Dome şi David's Sling, 1,2 miliarde de dolari pentru sistemul de apărare Iron Beam, 4,4 miliarde de dolari pentru refacerea articolelor şi serviciilor de apărare furnizate Israelului, 3,5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de sisteme de arme avansate şi alte articole prin intermediul Programului de finanţare militară externă, 9,2 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară - inclusiv alimente de urgenţă, adăposturi şi servicii de bază - pentru populaţiile aflate în situaţii de criză.

Este vorba, astfel, despre un amplu pachet de ajutor în valoare totală de peste 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și aliații SUA din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, care a trecut sâmbătă de votul Congresului.

Ce urmează

Senatul este așteptat să își dea votul săptămâna viitoare pe cele, scrie BBC. Un vot favorabil în Senat este considerat destul de probabil, după ce camera superioară cu majoritate democrată și-a arătat deja sprijinul pentru o legislație similară privind ajutorul pentru Ucraina, la începutul anului. Apoi, mai este nevoie de semnătura președintelui Joe Biden, care a anunțat deja, încă de dinainte de vot, că este gata să promulge leagea.

Cerut de preşedintele democrat Joe Biden încă de anul trecut, într-un pachet comun ce include şi asistenţa pentru Israel şi Taiwan, acest ajutor a fost până în prezent blocat de republicani în urma unei dispute cu democraţii privind migraţia.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean Pierre, a declarat vineri că dacă fondurile vor fi aprobate de Congres, Statele Unite vor trimite „imediat” transporturi de arme în Ucraina. De altfel, mai mulți oficiali americani au declarat că

Ajutorul militar pentru Kiev a fost blocat timp de luni de zile, din cauza opoziției tot mai mari în rândul republicanilor. La un moment dat, unii conservatori au legat legislația privind Kievul de rezolvarea crizei migrației de la granița dintre SUA și Mexic - o misiune aproape imposibilă.

Ucraina așteaptă cu nerăbdare acești pași.

O lipsă acută de muniție de artilerie în rândul forțelor armate ucrainene este principalul motiv al pierderilor suferite pe front de Kiev, după cum a declarat recent președintele Volodimir Zelenski. „Raportul artileriei noastre este de 1 la 10 (în favoarea Rusiei)”, a spus el, adăugând că forțele rusești „ne împing înapoi în fiecare zi”.

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului.

„Cu impulsul pe care l-ar da asistenţa militară, atât din punct de vedere practic, cât şi psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024", a declarat Burns.

„Fără asistență suplimentară, imaginea este mult mai îngrozitoare”, a continuat el. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024 sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta termenii unei înțelegeri politice”.

Primele arme ar putea ajunge în Ucraina la o săptămână după finalizarea legii

Pentagonul are o infuzie masivă de echipament militar pentru Ucraina „gata de transfer”, declarau oficialii americani, care mai așteaptaudoar voturile din Congres și avizul lui Biden.

Departamentul Apărării a început să asambleze pachetul de asistență cu mult înainte de aceste voturi, în încercarea de a accelera procesul, au declarat mai multe surse pentru Washington Post.

Un oficial care a vorbit sub protecția anonimatului a declarat că, odată ce proiectul de lege va fi finalizat, va dura mai puțin de o săptămână pentru ca unele dintre arme să ajungă pe câmpul de luptă, în funcție de locul în care sunt depozitate - SUA sau chiar Europa.