Pachetul de ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat sâmbătă în Congresul american, după luni de blocaj, va „salva mii și mii de vieți”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după votul de la Washington, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanților va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta cele două națiuni ale noastre să devină mai puternice”, a scris Zelenski pe X, declarându-se „recunoscător” aleșilor americani.

„Democraţia şi libertatea vor avea întotdeauna o semnificaţie globală şi nu vor eşua niciodată atât timp cât America ajută la protejarea lor. (...) Sperăm că proiectele de lege vor fi susţinute în Senat şi trimise la biroul preşedintelui Biden. Mulţumesc, America!”, a mai scris Volodimir Zelenski.

Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, deblocarea ajutorului militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei.

Pachetul de ajutor militar - arme și muniții - pentru Ucraina a fost supus la vot separat. Votul a fost unul covârșitor în favoare - 311 voturi „pentru” și 112 „împotrivă”. Rezultatul a fost întâmpinat cu aplauze de către democrați, care au agitat steaguri ucrainene.

Această asistenţă militară şi economică, rezultatul unor luni de negocieri extrem de tensionate şi laborioase, trebuie aprobată acum de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi.

____