Rachete și drone rusești au lovit miercuri dimineață aproximativ zece instalații estențiale de infrastructură din Ucraina într-un atac aerian major, provocând daune serioase la trei termocentrale din epoca sovietică, au spus oficiali de la Kiev. Forțele aeriene ucrainene au spus că au doborât 39 de rachete din 55 și 20 dintre cele 21 de drone lansate de ruși. „Un alt atac masiv asupra industriei noastre energetice!”, a scris ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, pe Telegram, adăugând că au fost vizate instalații de generare și transport din regiunile Poltava, Kirovohrad, Zaporojie, Liov, Ivano-Frankivsk și Viniția.

Poziție de artilerie ucraineană în zona KupianskFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

07:31Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 805 - LIVE pe HotNews.ro:

01:16Dacă Rusia nu pierde, Europa va trebui să se pregătească pentru mai multe războaie, avertizează Kosovo

Ministrul de externe din Kosovo a declarat că țara sa este convinsă că Rusia trebuie să piardă războiul din Ucraina, pentru ca acest conflict să nu se extindă și mai mult în Europa.

00:20Prea devreme pentru a se vedea deja efectele ajutorului american pe frontul din Ucraina, spune șeful Pentagonului

Este încă „foarte devreme” pentru a vedea îmbunătățiri pe liniile frontului după ce noul lot de arme americane a început să ajungă în Ucraina, a declarat miercuri, în fața senatorilor americani, secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Republica Moldova, o ţintă constantă a atacurilor cibernetice ruseşti

23:56 Putin a discutat cu premierul armean, după ce tensiunile s-au acutizat: „Relațiile se dezvoltă”

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri, la Moscova, cu premierul armean Nikol Pașinian, a anunțat Kremlinul, după luni de zile în care Erevanul s-a distanțat de Moscova.

Întâlnirea are loc la cinci luni după ce Armenia a aderat la Curtea Penală Internațională, ceea ce o obligă să îl aresteze pe Putin în cazul în care acesta pune piciorul pe teritoriul armean.

23:39 Suntem o ţintă constantă a atacurilor cibernetice ruseşti, spune ministrul de externe din Republica Moldova

Republica Moldova este o ţintă constantă a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii, nu doar a televiziunii publice, ci şi a serviciului poştal şi a instituţiilor guvernamentale, acestea fiind vizate în mod regulat de hackeri, pe care experţii îi asociază Rusiei, a declarat ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi.

21:56Preşedintele Cehiei remarcă un „paradox istoric”, în discursul de Ziua Victoriei în Europa / Între timp, în Rusia cuvântul „pace” a ajuns tabu, scrie Radio Svoboda.

Preşedintele ceh Petr Pavel a subliniat miercuri, într-un discurs susţinut cu ocazia marcării a 79 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, că, după o „reflecţie profundă”, fosta Germanie nazistă învinsă a devenit o ţară democratică, angajată în favoarea păcii şi a stabilităţii în Europa. Iar Rusia a ajuns invadatoare.

Zelenski l-a invitat pe Orban la summitul pentru pace din Elveția

20:03 Rada ucraineană adoptă proiectul de lege care dă undă verde mobilizării unor deţinuţi în armată

Parlamentul de la Kiev a adoptat miercuri un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii, într-un moment în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulţi soldaţi împotriva trupelor Rusiei.

19:31Zelenski l-a invitat pe Orban la summitul pentru pace din Elveția. „Poziția Ungariei este importantă pentru noi”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a avut miercuri o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban, pe care l-a invitat să participe la summitul pentru pace care va avea loc în iunie în Elveţia.

18:37Poliția de frontieră poloneză a anunțat miercuri că a arestat un dezertor din armata rusă, care a trecut ilegal în Polonia din Belarus. Pe de altă parte, ambasada Rusiei în Polonia s-a plâns că nu a primit „nicio informație” din partea autorităților poloneze cu privire la reținerea militarului rus.

Decizia la Bruxelles privind activele ruseşti îngheţate

18:05Efortul de război al Ucrainei, finanțat cu bani rusești. Decizia luată de ambasadorii statelor UE la Bruxelles

Ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles au convenit adoptatea unui act normativ prin care profiturile generate de către bunurile deținute de banca centrală a Rusiei, înghețate după începerea războiului din Ucraina, să poată fi direcționate pentru finanțarea apărării ucrainene, a anunțat guvernul belgian, într-o postare pe X.

17:02Marea Britanie îl va expulza pe ataşatul militar rus. „Un ofițer de informații nedeclarat” / Reacția Moscovei

Marea Britanie îl va expulza pe atașatul militar al ambasadei Rusiei, va retrage statutul diplomatic al unor proprietăți și va limita durata de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi, măsuri luate drept răspuns la ceea ce ministrul de interne britanic James Cleverly a numit „activitate malignă” a Moscovei.

15:57 Ministerul de externe estonian l-a convocat pe șeful ambasadei ruse la Talinn pentru a protesta pentru bruierea semnalelor GPS, a anunțat șeful diplomației estoniene, Margus Tsahka.

„Astăzi l-am convocat pe însărcinatul de afaceri rus pentru bruiajul GPS care este o violare a regulamentelor Uniunii Internaționale de Telecomunicații și a cauzat daune serioase traficului de stat estonian”, a scris el pe X.

Lituania, pregătită să trimită soldați în Ucraina

15:12Anunț major al premierului Lituaniei: Suntem pregătiți să trimitem soldați în Ucraina, pentru misiuni de antrenament.

Ingrida Šimonytė a spus că are aprobarea parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina pentru scopuri de antrenament - o idee ce a mai fost vehiculată de guvernul ei - dar Kievul încă nu i-a cerut acest lucru.

15:00Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat miercuri, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste sărbătorită în Rusia pe 9 mai, că „descendenţii lui Napoleon şi Hitler” vor să învingă din nou Rusia cu ajutorul anglo-saxonilor.

14:34 Rusia a acuzat miercuri Germania că folosește mituri fără nicio bază privind hackerii ruși pentru a amplifica tensiunile și a spus că decizia Berlinului de a-și rechema ambasadorul va duce la o deteriorare și mai mare a legăturilor bilaterale, transmite Reuters.

Declarația vine după ce Germania și-a chemat ambasadorul acasă pentru consultări după ce Berlinul a acuzat Moscova că a lansat atacuri cibernetice asupra partidului de guvernământ și a unor firme din domeniile apărării și aerospațial. „

„Berlinul folosește în mod regulat mitul activităților răuvoitoare ale presupușilor hackeri ruși în Germania, asta se face pentru a escalada tensiunile în relațiile bilaterale”, a susținut Maria Zaharova.

Rușii spun că au mai cucerit două sate

14:01 Forțele ruse au preluat controlul satului Kyslivka din regiunea ucraineană Harkov și a satului Novokalynove din regiunea Donețk, a transmis miercuri Ministerul rus al Apărării.

Ministerul a adăugat, într-un comunicat de presă, că forțele ruse au lovit cu drone și rachete instalații militare și energetice din Ucraina, ca represalii la loviturile ucrainene asupra instalațiilor energetice rusești. (Reuters)

13:19 Rusia „nu poate efectua o anchetă" în legătură cu moartea jurnalistului AFP Arman Soldin, ucis în Ucraina în mai 2023 în apropiere de orașul asediat Bahmut, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Rusia nu poate desfășura o anchetă. Probabil că este necesar să se vorbească în schimb cu partea ucraineană", a declarat Dmitri Peskov, cu o zi înainte de împlinirea a un an de la moartea coordonatorului video al AFP în Ucraina, care a murit la vârsta de 32 de ani într-un atac cu rachete în timp ce făcea un reportaj în apropierea liniei frontului, împreună cu soldații ucraineni. (France Presse)

13:08 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • „Comandamentul aviației de rază mare (LRA) al forțelor aeriene ruse (VKS) a mărit letalitatea principalei sale rachete cu lansare aeriană prin folosirea operațională a AS-23 Kodiak (X-101) cu un al doilea focos.
  • Comandamentul LRA a căutat să își modifice sistemele și tacticile pe parcursul conflictului pentru: a crește capacitatea de supraviețuire a rachetelor, deoarece prea multe erau interceptate de sistemele de apărare antiaeriană ucrainene; a le îmbunătăți capacitățile pentru a avea un efect mai mare; și a utiliza rachete mai vechi, deoarece VKS au epuizat sistemele mai moderne în primele zile ale conflictului.
  • Această ultimă modificare a redus probabil raza de acțiune a AS-23 la jumătate. LRA nu are nevoie de întreaga rază de acțiune a rachetei pentru a lovi întreaga Ucraină. Al doilea focos este proiectat pentru o fragmentare sporită la țintă. Probabil că acest lucru va face ca sistemul să fie mai eficient în lovirea țintelor nefortificate.”

Coreea de Nord e un partener foarte promițător, spune Kremlinul

12:52 Oficiali ai poliției de frontieră din Polonia au anunțat miercuri că au reținut un dezertor din armata rusă pe granița cu Belarus. Bărbatul avea documente militare rusești, haine civile și era neînarmat, potrivit presei poloneze.

„Este un bărbat de 41 de ani care a trecut ilegal granița din Belarus în Polonia. Vor fi luate măsuri contra sa”, a transmis Garda de Frontieră pe rețeaua de socializare X. (Reuters)

12:35 Kremlinul a răspuns miercuri că apreciază relațiile sale cu Coreea de Nord atunci când a fost întrebat despre o informație potrivit căruia Rusia a livrat produse petroliere rafinate Coreei de Nord la niveluri care par să încalce plafonul stabilit de Consiliul de Securitate al ONU.

„Apreciem relațiile noastre bilaterale cu Coreea de Nord și intenționăm să le dezvoltăm în continuare în toate domeniile posibile", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Coreea de Nord, a spus el, este „un partenerul bun și foarte promițător pentru noi".

Reacția vine după ce, marți, un oficial american a declarat pentru Reuters că transporturile rusești de produse petroliere rafinate au dus deja importurile nord-coreene „peste plafonul anual de 500.000 de barili impus de Consiliul de Securitate al ONU".

Ucraina ar putea fi nevoită să oprească energia pentru unii consumatori

11:47 Operatorul energetic ucrainean a anunțat miercuri că ar putea fi necesare noi opriri ale furnizării către consumatori după ultima serie de lovituri rusești asupra infrastructurii țării.

„Rușii au lansat un nou atac masiv asupra termocentralelor și hidrocentralelor", a transmis Ukrenergo, anunțând că „ar putea avea loc întreruperi ale furnizării de energie electrică pentru consumatorii casnici și industriali din întreaga Ucraină... din cauza unor noi avarii la echipamentele centralelor electrice ucrainene cauzate de loviturile rusești". (AFP)

11:42 Rusia a avertizat miercuri Franța că, dacă președintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi considerate ținte legitime de către armata rusă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susținut că Rusia observă deja un număr tot mai mare de cetățeni francezi printre cei uciși în războiul din Ucraina. (Reuters)

10:55 Un clip apărut pe rețelele de socializare ar arăta un Bradley de fabricație americană în acțiune pe frontul din Donețk. Imaginile arată cum blindatul seceră cu tunul său automat de 25 mm Bushmaster, de la mică distanță, o linie de copaci în care s-ar afla poziții rusești.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:42 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 970 soldați, 13 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 30 de tunuri, 40 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.

Zelenski: Nazismul are o nouă etichetă, „Made in Russia”

09:54 „Întreaga lume trebuie să știe cine este cine. Lumea nu are niciun drept să mai dea nazismului o altă șansă”, a scris Zelenski pe conturile sale de socializare, în condițiile în care ultimul atac rusesc a avut loc într-una dintre cele două Zile ONU de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Bătălia pentru Kiev, bombardarea Harkovului, Odesei sau orașului Dnipro, gropi comune, deportări de compii, tabere de filtrare și colonii pentru prizonieri, Rusia a adus pagini de Al Doilea Război Mondial în atenția presei internaționale, demonstrând că nazismul a revenit cu fiecare nouă crimă. De această dată pur și simplu are o nouă etichetă: `Made in Russia`”, a acuzat președintele ucrainean.

Rușii ar fi folosit cu 76 de rachete și drone în ultimul atac aerian

09:29 Potrivit forțelor aeriene ucrainene, rușii au folosit în ultimul val de atacuri 55 de rachete și 21 de drone de atac:

  • 1 rachetă balistică aeriană X-47M2 Kinjal (lansată din regiunea Tambov - Federația Rusă).
  • 2 rachete balistice Iskander-M (din Crimeea);
  • 4 rachete de croazieră Kalibr (din Marea Neagră);
  • 45 de rachete de croazieră X-101/X-555 trase de avioane strategice Tu-95 MS (zona de lansare regiunea Saratov - Federația Rusă, Marea Caspică);
  • 1 rachetă de croazieră Iskander-K (din Crimeea);
  • 2 rachete ghidate X-59/X-69 (din regiunea ocupată Zaporojie);
  • 21 drone de atac Shahed-131/136 (din districtele Primorsko-Akhtarsk, regiunea Kursk - Federația Rusă).

„Avioanele de vânătoare, trupele de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupurile mobile de foc și unitățile de război electronic ale Forțelor de Apărare ucrainene au fost implicate în respingerea atacului aerian inamic”, afirmă sursa citată pe Telegram, adăugând că au fost distruse 59 de ținte aeriene:

  • 33 de rachete de croazieră X-101/X-555;
  • 4 rachete de croazieră Kalibr;
  • 2 rachete ghidate X-59/X-69;
  • 20 drone de atac Shahed-131/136.

09:23 „Un mesaj pentru UE”: Xi Jinping ajunge miercuri în Ungaria lui Viktor Orban, cea mai bună prietenă a Chinei din Uniunea Europeană

08:33 Ultimul atac aerian rusesc a provocat avarii serioase la echipamentele de la trei centrale termice, a anunțat miercuri DTEK, cea mai mare companie privată de electricitate din Ucraina.

„Echipamentele sunt grav avariate. Inginerii energeticieni lucrează în prezent la rezolvarea consecințelor atacului", a transmis DTEK pe Telegram.

Capul Verde, prima țară africană care va participa la summitul de pace din Elveția

08:25 Zelenski a declarat marți că statul insular Capul Verde a devenit prima țară africană care a fost de acord să participe la „summitul mondial pentru pace" menit să găsească o soluție la războiul de mai bine de doi ani dintre Ucraina și Rusia.

Summitul, la care Rusia nu a fost invitată, va avea loc în Elveția la 15-16 iunie, iar Ucraina speră să obțină un amplu sprijin pentru a convinge Moscova să fie de acord cu termenii pe care Kievul îi consideră acceptabili. Ucraina a depus mari eforturi pentru a atrage de partea sa țări din Sudul Global, deși Rusia beneficiază de vechi legături cu acestea din perioada sovietică.

Într-o postare pe Telegram, Zelenski a spus că i-a mulțumit premierului Capului Verde, Ulisses Correia e Silva, în timpul unei conversații telefonice. „I-am mulțumit pentru sprijinul acordat formulei de pace și pentru poziția sa personală de principiu cu privire la invazia rusă. Capul Verde este prima țară africană care și-a confirmat participarea la summitul pentru pace", a afirmat Zelenski. (Reuters)

08:14 Detalii despre atacul aerian rusesc: Operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo a anunțat pe Telegram că echipamentele de la una dintre instalațiile sale din centrul Ucrainei au fost avariate, fără a oferi mai multe detalii.

În regiunea centrală Poltava, o instalație de infrastructură energetică a fost lovită de drone, declanșând un incendiu, a spus guvernatorul regional Filip Pronin. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime.

Guvernatorii regiunilor Viniția și Zaporojie au declarat separat că au fost avariate instalații de infrastructură civilă esențială, fără a oferi detalii suplimentare.

Toate rachetele care vizau Kievul au fost distruse, a afirmat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului, adăugând că nu au existat pagube majore sau răniți în urma atacului. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------