Un tribunal rus a condamnat-o pe soția jurnalistului Kirill Martinov, care trăiește în exil, la nouă ani de închisoare pentru tentativă de omor, aceasta fiind acuzată că a încercat să-și ucidă fiica în urmă cu aproape două decenii, a anunțat marți presa rusă, potrivit The Moscow Times.

Kirill Martinov, redactor-șef adjunct al Novaia Gazeta, pe data de 8 septembrie 2022 la Riga, în Letonia.Foto: Gints Ivuskans / AFP / Profimedia

Antonina Martinova, al cărei nume de fată a fost Fiodorova, a scăpat de pedeapsă timp de 16 ani, deși în 2008 un juriu rus a găsit-o vinovată că a încercat să-și arunce fetița pe o scară. Femeia a fost găsită și reținută de poliție pe data de 3 aprilie.

Martinova a susținut că fiica ei, Alisa, s-a urcat pe balustrada unei scări și a căzut înainte ca ea să reușească să o prindă.

Tribunalul regional Novgorod din nord-vestul Rusiei a găsit-o vinovată pe Martinova și i-a dat o sentință de nouă ani de închisoare, potrivit canalului de știri Ostorozhno Novosti de pe aplicația de mesagerie Telegram. Procurorii au cerut săptămâna trecută condamnarea lui Martinova la 10 ani de detenție, într-o închisoare de securitate medie.

Martinova a negat acuzațiile care i se aduc și a cerut instanței să nu o despartă de fiica ei, acum în vârstă de 19 ani. Alisa i-a spus judecătorului că incidentul din 2007 a fost un „accident” și i-a cerut să o achite pe mama ei.

Soțul lui Martinova, Kirill Martinov, care este redactorul-șef al ediției europene a publicației independente Novaia Gazeta, nu a comentat decizia. Potrivit Meduza, Martinov este și acum căsătorit legal cu Antonina Martinova.

Autoritățile ruse l-au catalogat pe Martinov drept "agent străin", iar Novaia Gazeta Europe a fost desemnată organizație "indezirabilă".

Presa rusă de stat a relatat anul trecut că poliția a redeschis o anchetă care îl viza pe Martinov, acesta fiind suspectat că și-a convins soția să ,,scape” de Alisa, fiica lui dintr-o căsătorie anterioară.