Marea Britanie îl va expulza pe atașatul militar al ambasadei Rusiei, va retrage statutul diplomatic al unor proprietăți și va limita durata de valabilitate a vizelor acordate diplomaţilor ruşi, măsuri luate drept răspuns la ceea ce ministrul de interne britanic James Cleverly a numit „activitate malignă” a Moscovei, informează Reuters.

Ambasada RusieiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Adresându-se parlamentului miercuri, James Cleverly a afirmat că Marea Britanie este deja „un mediu de operare extrem de dificil pentru serviciile de informaţii rusești”, iar aceste noi măsuri „nu vor face decât să contribuie la consolidarea rezilienţei noastre în faţa ameninţării ruse”.

Marea Britanie a impus mai multe serii de sancțiuni împotriva unor companii și indivizi din Rusia de când Moscova a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, iar ministrul James Cleverly a declarat că guvernul de la Londra nu va da înapoi în ceea ce privește sprijinul acordat Kievului.

„Îl vom expulza pe ataşatul militar rus, care este un ofiţer nedeclarat al spionajului miliar (rus)”, a spus Cleverly.

„Vom retrage statutul de sediu diplomatic pentru mai multe proprietăţi legate de Rusia din Marea Britanie... Impunem noi restricţii asupra vizelor diplomatice pentru Rusia, inclusiv limitarea duratei de şedere a diplomaţilor ruşi în Marea Britanie”, a adăugat ministrul britanic de interne, motivând aceste măsuri un răspuns la activităţile ostile ale Rusiei în Regatul Unit şi în Europa.

Într-o primă reacţie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis că Rusia va da „un răspuns adecvat” Marii Britanii.

Cleverly a mai spus în discursul său că este de așteptat ca răspunsul la ultimele măsuri ale Marii Britanii să provoace „acuzații de rusofobie, teorii ale conspirației și isterie din partea guvernului rus”, dar că guvernul britanic „nu va fi luat de prost”.

„Răspunsul nostru va fi hotărât și ferm”, a spus el. „Mesajul nostru către Rusia este clar: opriți acest război ilegal, retrageți-vă trupele din Ucraina, încetați această activitate malignă”.

_____