SUA și majoritatea țărilor UE vor boicota marți ceremonia de învestire de la Kremlin a președintelui Vladimir Putin pentru un nou mandat de șase ani. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că SUA nu consideră alegerile din martie ca fiind „libere şi corecte, dar el este preşedintele Rusiei şi va continua să fie”. Cu o zi în urmă, liderul de la Kremlin a ordonat exerciții militare cu arme nucleare tactice ca „un răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali”.

Soldati rusi transportati deasupra unui vehicul blindat BMPFoto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images

08:14Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 804 - LIVE pe HotNews.ro:

23:46Unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a difuzat marți o înregistrare video din orașul asediat Ceasiv Iar, din regiunea estică Donețk, care prezintă imagini cu luptele continue ce se dau în mijlocul unui peisaj devastat, dar susține că în prezent nu există niciun soldat rus în oraș, scrie The Kyiv Independent.

22:54Rusia a desemnat Freedom House, o organizație nonprofit americană care militează pentru democrație la nivel internațional, drept organizație "indezirabilă", a anunțat marți Biroul Procurorului General al Rusiei, potrivit The Kyiv Independent.

Legea rusă privind "organizațiile indezirabile" a fost adoptată în 2015, prin intermediul acesteia fiind efectiv interzisă cooperarea cu aproximativ 160 de ONG-uri incluse de atunci pe listă.

Procurorii ruși și-au justificat decizia prin faptul că Freedom House ar fi „promovat rolul «dominant» al Statelor Unite în lume" și ar fi sprijinit politicile proucrainene.

Aceștia mai susțin că ONG-ul oferă "sprijin informațional, financiar și juridic structurilor de opoziție rusești, activiștilor prooccidentali și LGBT (...) și persoanelor condamnate pentru comiterea de infracțiuni teroriste".

Amnesty International a afirmat în februarie că Rusia folosește din ce în ce mai mult legislația antiteroristă vagă pentru "a reduce la tăcere vocile opoziției și a insufla teamă în rândul celor care îndrăznesc să vorbească". Autoritățile ruse au adoptat, de asemenea, o legislație progresiv represivă și restricții care vizează comunitatea LGBT din țară.

România, deschisă discuțiilor de a oferi un sistem Patriot Ucrainei

22:25Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă.

21:51Cel puțin șase oameni, inclusiv o fetiță de șase ani și o femeie în vârstă de 91 de ani, au fost răniți marți în Nikopol, într-o zi cu intense bombardamente rusești asupra sud-estului regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat autoritățile regionale, potrivit The Kyiv Independent.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Serhii Lisak a anunțat că 14 drone kamikaze și artileria rusească au lovit orașul Nikopol și comunitățile din jur.

Inițial, el a precizat că patru persoane au fost rănite - două femei de 91 de ani și, respectiv, 50 de ani, precum și doi bărbați, de 37 și, respectiv, 40 de ani. Unul dintre bărbați se afla în stare gravă.

Zece case, trei garaje și mai multe clădiri agricole au fost avariate în urma bombardamentelor rusești.

Într-o postare ulterioară, Lisak a anunțat că numărul răniților a crescut la șase, printre care și o fetiță de șase ani.

21:41Președintele SUA, Joe Biden, l-a lăudat marți pe președintele României, Klaus Iohannis, pentru leadership-ul său și pentru că a oferit securitate în zona Mării Negre în timpul războiului din Ucraina, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă.

Iohannis a declarat că aliații trebuie să găsească modalități de a împiedica Rusia să câștige războiul din Ucraina și a dat asigurări că țara noastră va continua să sprijine Kievul.

20:45Ministerul danez de Externe a anunțat pe 7 mai un nou pachet de ajutor umanitar de 250 de milioane de coroane (33,2 milioane de dolari) pentru Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Danemarca, unul dintre principalii susținători ai Kievului în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, a anunțat recent un sprijin militar suplimentar de 633 de milioane de dolari pentru Kiev.

Aproximativ 40% din populația Ucrainei are nevoie de ajutor umanitar, a spus ministerul, citând date ONU.

20:16Ucraina și Spania au finalizat negocierile privind textul unui acord bilateral de securitate, a anunțat marți președintele Volodimir Zelenski, după o convorbire cu premierul spaniol Pedro Sanchez, potrivit The Kyiv Independent.

Peste 30 de țări s-au alăturat până în prezent Declarației Comune de Sprijin pentru Ucraina a Grupului celor Șapte (G7). Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Italia, Canada, Olanda, Finlanda și Letonia au semnat deja acorduri bilaterale cu Kievul.

Ucraina pregătește acorduri bilaterale de securitate cu alte șapte țări, inclusiv cu Spania.

Membrii G7 și-au prezentat planul de angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina la summitul NATO de la Vilnius, care a avut loc la începutul lunii iulie 2023. Conform acestui plan, mai multe țări ar urma să ofere sprijin bilateral Kievului, pentru ca Ucraina să respingă invazia rusă și să descurajeze orice agresiune viitoare.

19:45Palatul lui Putin de la Ghelendjik a fost în sfârșit finalizat, iar reprezentanții Fundației Anticorupție au reușit să intre să îl vadă din interior cu ajutorul unei camere ascunse

19:10Un tribunal rus a condamnat-o pe soția jurnalistului Kirill Martinov, care trăiește în exil, la nouă ani de închisoare pentru tentativă de omor, aceasta fiind acuzată că a încercat să-și ucidă fiica în urmă cu aproape două decenii, a anunțat marți presa rusă, potrivit The Moscow Times.

18:01Forțele Aeriene ucrainene au distrus două rachete ghidate rusești Kh-59/Kh-69 în regiunea Odesa, relatează Ukrainska Pravda.

17:31Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în cadrul organului de supraveghere global al armelor chimice de la Haga că folosesc subtanțe chimice interzise pe câmpul de luptă, a anunțat marți organizația.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a spus că acuzațiile sunt „insuficient fundamentate”, dar a adăugat: „Situația rămâne volatilă și extrem de îngrijorătoare în ceea ce privește posibila reapariție a utilizării substanțelor chimice toxice ca arme”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu au cerut oficial OIAC să investigheze presupusa utilizare a armelor chimice, a spus acesta.

Săptămâna trecută, SUA au declarat că Rusia a desfășurat agentului de sufocare cloropicrină împotriva trupelor ucrainene.

Belarus a anunțat că face exerciții nucleare tactice

16:55Belarus a început verificările asupra gradului de pregătire a armatei sale de a desfășura arme nucleare tactice, simultan cu un exercițiu efectuat de Rusia, a anunțat marți presa de stat rusă, relatează Reuters.

Rusia a anunțat luni că va organiza un exercițiu militar care va include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice, după ceea ce Moscova a spus că sunt amenințări din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite.

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat în aprilie că „zeci” de arme nucleare tactice rusești au fost desfășurate în Belarus în baza unui acord anunțat anul trecut de el și președintele Vladimir Putin.

15:54Armenia ar putea interzice transmisiunile televiziunilor rusești dacă Moscova continuă să ignore cererile Erevanului privind relatarea mai echilibrată a informațiilor, a afirmat marți premierul armenen Nikol Paşinian, potrivit The Moscow Times.

15:49Parlamentul Estoniei a votat luni o rezoluție prin care a declarat Biserica Ortodoxă Rusă drept „instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federației Ruse”, scrie publicația ucraineană Kyiv Independent.

15:27Încă o țară anunță când va transfera Ucrainei avioane F-16

Olanda va transfera Ucrainei avioane de luptă F-16 în această toamnă, după Danemarca, care a promis că va trimite primul lot în vară. Anunțul a fost făcut de ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, potrivit portaluiui de știri Delfi din Lituania.

Ea a reamintit că planul aliaților de dotare a forțelor armate ucrainene cu avioane F-16 include instruirea piloților, formarea personalului de întreținere și transferul direct al aeronavelor. Potrivit lui Ollongren, primele două etape sunt în curs de desfășurare: ucrainenii învață să opereze echipamente occidentale în SUA, Danemarca, Marea Britanie, Franța și România.

„Dacă reușim să rămânem pe această cale, iar Ucraina are totul în funcțiune, bineînțeles, în propria țară, primul avion va fi livrat de Danemarca în această vară. Și sperăm să participăm la livrări din toamnă cu avioanele noastre F-16", a declarat Ollongren, adăugând că, după vară, avioanele de luptă «vor fi transferate Ucrainei în loturi». Ministrul nu a precizat cu exactitate câte F-16 vor fi trimise în toamnă.

În total, Olanda a promis să transfere 24 de avioane către Ucraina. În total, „coaliția F-16”, din care mai fac parte Danemarca, Norvegia și Belgia, va furniza forțelor armate ucrainene cel puțin 65 de astfel de avioane de luptă. Danemarca urmează să trimită 19. Primul lot din vară va include șase avioane, iar alte 13 urmează să sosească mai târziu, pe parcursul anului 2024 și anul viitor.

Doi colonei ucraineni ucraineni plănuiau să îl ucidă pe Zelenski

15:10„Cadou pentru învestirea lui Putin”: SBU anunță arestarea a doi colonei ucraineni care plănuiau să îl asasineze pe Zelenski

15:00 Procurorii ucraineni au examinat resturi de la 21 dintre cele aproximativ 50 de rachete balistice nord-coreene lansate de Rusia, încercând să evalueze amenințarea reprezentată de cooperarea Moscovei cu Phenianul.

Biroul procurorului suprem al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat pentru Reuters că rata de eșec a acestor rachete pare să fie foarte ridicată. Totuși, atacurile au ucis 24 de persoane, au rănit 115 și au avariat mai multe clădiri rezidențiale și instalații industriale.

14:34Georgia este sub controlul unui oligarh, cu excepția unei părți a presei și a societății civile” - Un profesor din Tbilisi explică uriașa miză a protestelor din această țară

13:32Trupele rusești au atacat marți dimineață cu artilerie și o dronă kamikaze orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit Ukrainska Pravda. O femeie a fost rănită și a fost transportată la spital.

Putin: Rusia nu exclude un dialog cu Occidentul,

13:05Președintele Vladimir Putin a declarat marți la ceremonia de învestire pentru un nou mandat că Rusia nu exclude un dialog cu Occidentul, dar este nevoie de termeni egali, conform Reuters.

În timpul unui scurt discurs, liderul de la Kremlin a precizat că Rusia este deschisă să dezvolte relații cu alte țări pe care le-a descris drept „majoritatea lumii”.

De asemenea, sistemul de stat al Rusiei trebuie să fie rezistent la orice amenințări și provocări, a mai spus el.

12:22Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, i-a îndemnat marți pe susținători săi să continue lupta împotriva președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a descris drept „un mincinos, un hoț și un ucigaș", potrivit Reuters.

11:55Președintele rus Vladimir Putin ar putea propune marți premierul care va conduce viitorul guvern, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Reuters.

Potrivit Constituției din Rusia, executivul trebuie să demisioneze la începutul unui nou mandat prezidențial, iar președintele va propune parlamentului. un nou primi-ministu.

Actualul premier este Mihail Mișustin, pe care Putin ar putea să-l nominalizeze din nou.

11:36LIVE VIDEO Vladimir Putin începe azi un nou mandat în fruntea Rusiei, după un sfert de secol în care a acumulat mai multă putere ca niciodată

10:48Halterofilul Oleksandr Pielieshenko, care a cucerit în două rânduri titlul european și care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a fost ucis pe frontul din Ucraina.

Armand Goșu: Vara 2024, ultima șansă pentru Putin să învingă

10:30Rafinăria Tuapse a companiei Rosneft a reluat procesarea după ce a fost afectată de un atac cu drone în ianuarie, potrivit unor surse din industrie citate de Reuters.

Un incendiu a izbucnit la rafinăria Tuapse pe 25 ianuarie. La începutul anului, au fost raportate mai multe atacuri asupra unor depozite de petrol din Rusia, inclusiv în regiunile Briansk, Oryol și Leningrad.

Două surse din industrie au declarat pentru Reuters că uzina Rosneft din Tuapse și-a reluat operațiunile. Reparațiile au fost finalizate la unitatea primară de rafinare a petrolului CDU-12 a instalației la sfârșitul lunii aprilie, au precizat acestea.

Potrivit surselor, capacitatea unității se ridică la aproximativ 250.000 de barili pe zi. Rafinăria a procesat 20.000 de tone de petrol la 1 mai, au susținut acestea.

10:05Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023 pentru că a dezaprobat războiul din Ucraina, va primi premiul Pulitzer pentru 2024 pentru opiniile semnate în Washington Post din spatele gratiilor, anunță organizatorii.

08:16ANALIZĂ. Istoricul Armand Goșu:Vara 2024, ultima șansă pentru Putin să învingă.

08:14Rusia a pierdut 476.460 de soldați de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, armata lui Putin continuă să sufere pierderi. Numai în ultimele 24 de ore, 1.160 au fost uciși, iar trupele ucrainene au distrus 37 de sisteme de artilerie, 25 de tancuri și 14 vehicule blindate de luptă, potrivit Ukrainska Pravda.

07:02Aflat de un sfert de secol la conducerea Rusiei, Vladimir Putin va pune marţi mâna pe un exemplar al Constituţiei şi va începe un nou mandat de şase ani ca preşedinte care exercită o putere extraordinară, cu semne clare de autoritarism, în plin război de agresiune împotriva Ucrainei şi având relaţiile cu Occidentul mai tensionate ca niciodată, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţarea nucleară.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------