Belarus a început verificările asupra gradului de pregătire a armatei sale de a desfășura arme nucleare tactice, simultan cu un exercițiu efectuat de Rusia, a anunțat marți presa de stat rusă, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Alexander LukasenkoFoto: Dmitry Astakhov / AP / Profimedia

Astfel, armata belarusă a început un exercițiu de verificare a gradului de „pregătire” al lansatoarelor sale de arme nucleare tactice, a doua zi după anunțul Rusiei de organizare a exercițiilor nucleare care implică în special trupe cu sediul în apropierea „Ucrainei”.

„În cadrul forțelor armate a început o verificare a gradului de pregătire a forțelor și a lansatoarelor de arme nucleare tactice”, a declarat Ministerul Apărării din Belarus într-un comunicat.

Rusia a anunțat luni că va organiza un exercițiu militar care va include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice, după ceea ce Moscova a spus că sunt amenințări din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite.

Președintele rus a anunțat la 25 martie că Moscova va desfășura arme nucleare „tactice” pe teritoriul Belarusului, țară aflată la granița Uniunii Europene, alimentând temerile privind o escaladare a conflictului din Ucraina.

Ulterior, liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că „zeci” de arme nucleare tactice rusești au fost desfășurate în țara sa în baza unui acord anunțat anul trecut de el și președintele Vladimir Putin.

Belarusul și-a modificat Constituția pe 28 februarie 2022, la scurt timp după începerea invaziei rusești în Ucraina, în vederea renunțării la statutul de țară non-nucleară. Referendumul de modificare a legii de bază fusese anunțat însă de începerea războiului din Ucraina, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Minsk și Occident, precum și statele sale vecine.

Rusia a amenințat de asemenea luni că va lovi instalațiile și echipamentele militare britanice din Ucraina „și nu numai” dacă Kievul va lovi teritoriul Rusiei cu arme furnizate de Londra, după ce ambasadorul britanic a fost convocat de Moscova în urma unor declaraţii ale ministrul britanic de Externe David Cameron, care spunea că Ucraina ”are dreptul să lovească pe teritoriul Rusiei cu armament britanic”.