​Ucrainienii au sărbătorit al treilea Paşte sub focuri de armă, în timp ce trupele ruseşti sunt tot mai aproape de a ameninţa unele dintre oraşele cheie din estul țării. O femeie a murit şi alte 17 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruşilor din Duminica Paştelui în oraşul ucrainean Harkov şi în regiune. Rusia continua să atace cu drone și în a doua zi de Paște. Agențiile europene de informații și-au avertizat guvernele că Rusia plănuiește acte violente de sabotaj pe întreg continentul, în contextul în care se angajează pe calea unui conflict permanent cu Occidentul.

Război în UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 803 - LIVE pe HotNews.ro:

22:03Ucraina a primit rachete antiaeriene Patriot de la Madrid, a anunţat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, pe 6 mai, potrivit agenţiei de presă EFE, relatează Kyiv Independent.

Robles a confirmat sosirea rachetelor la mai puțin de 10 zile după ce a promis că le va livra Kievului la summit-ul în format Ramstein. Rachetele Patriot au fost trimise de Spania în coordonare cu alte țări aliate, a spus ea.

21:07UE intenționează să interzică partidelor politice și think-tank-urilor să accepte finanțare rusă ca parte a celei mai recente runde de sancțiuni împotriva Moscovei, a informat Bloomberg pe 6 mai, relatează Kyiv Independent.

19:45După ce Rusia a început să își ferească navele mari ale Flotei Mării Negre de atacurile cu drone ale ucrainenilor și le-a mutat, Ucraina a început să atace ambarcațiunile mai mici ale Kremlinului. Astfel, în zorii zilei de 6 mai, ucrainenii au distrus o barcă de mare viteză clasa Mangust, care ar costa aproximativ 3 milioane de dolari, potrivit Ukrainska Pravda.

18:52 Rusia a amenințat luni că va lovi instalațiile și echipamentele militare britanice din Ucraina „și nu numai” dacă Kievul va lovi teritoriul Rusiei cu arme furnizate de Londra, după ce a convocat ambasadorii britanic și francez, relatează AFP.

Ambasadorul britanic a fost convocat de Moscova în urma unor declaraţii ale ministrul britanic de Externe David Cameron, care spunea că Ucraina ”are dreptul să lovească pe teritoriul Rusiei cu armament britanic”.

Franța vrea să trimită un reprezentant la învestirea lui Putin pentru un nou mandat de președinte

18:28Germania și majoritatea țărilor Uniunii Europene păreau pregătite să boicoteze o ceremonie de la Kremlin pentru a-l învesti pe Vladimir Putin pentru un nou mandat de șase ani, marți, deși Franța și alte câteva state sunt așteptate să trimită reprezentanți, în ciuda apelului de la Kiev de a nu face acest lucru, relatează Reuters.

17:28Franța a negat luni că ar fi trimis trupe în Ucraina, respingând informațiile rusești ca fiind o „campanie de dezinformare”, relatează Reuters.

„NU, Franța nu a trimis trupe în Ucraina”, a spus Ministerul de Externe într-o postare pe X, răspunzând la rapoartele recente despre desfășurarea Legiunii Străine Franceze în Ucraina.

16:26Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut aliaților internaționali ai Kievului să nu-l recunoască pe Vladimir Putin drept președinte legitim al Rusiei, relatează Reuters.

„Ucraina nu vede niciun temei legal pentru a-l recunoaște ca președinte ales democratic și legitim al Federației Ruse”, a spus ministerul într-o declarație, publicată înainte de învestirea lui Putin, marți.

Rusia susține că a cucerit încă două localități din Ucraina

15:58Forțele ruse au lovit regiunea Harkov cu o bombă FAB-1500, de 1,5 tone, pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă, a informat Poliția din regiunea Harkov pe 6 mai, relatează Kyiv Independent.

Trupele ruse au folosit bomba în atacul din 5 mai asupra unui sat din districtul Kupiansk.

Atacul a ucis o femeie în vârstă de 88 de ani și a rănit un bărbat de 34 de ani. Trupul femeii a fost găsit sub dărâmături după ce incendiul a fost stins.

15:13Rusia anunță că a cucerit încă două localități din estul Ucrainei

Forțele ruse au preluat controlul asupra așezărilor Soloviove și Kotliarivka din estul Ucrainei, a anunțat luni Ministerul Apărării de la Moscova, informează Reuters.

Rusia a făcut progrese lente, dar constante, de la cucerirea Avdiivka, mai multe sate din zonă căzând în mâinile forțelor lui Putin.

15:06Planurile Rusiei de a efectua exerciții nucleare tactice nu sunt altceva decât șantajul nuclear continuu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev.

„Nu vedem aici nimic nou, cu excepția efectului informațional și a declarațiilor... Șantajul nuclear este o practică constantă a regimului lui Putin”, a declarat Andri Iusov la postul național de televiziune.

15:00Kremlinul folosește ca argument pentru exercițiile militar care vor include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice în apropierea Ucrainei declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind posibilitatea trimiterii de „soldaţi ai NATO” în Ucraina.

Argumentul Rusiei pentru exercițiile cu armele nucleare tactice

14:00 Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, în contextul în care Moscova este acum în confruntare deschisă cu SUA şi aliaţii lor, a declarat luni un diplomat rus, relatează Reuters.

„Suntem acum într-un stadiu de confruntare deschisă care, sper eu, nu va duce la un conflict armat direct”, a declarat trimisul diplomatic Grigori Maşkov pentru agenţia rusă RIA, conform Agerpres.

În consecinţă, a spus Maşkov, va fi necesar să fie făcuţi „noi paşi pentru a întări capacitatea de apărare a ţării, inclusiv mărirea arsenalului de rachete, pentru a descuraja orice potenţial duşman să testeze puterea Rusiei”.

Grigori Maşkov a spus că Rusia face deja mult în domeniu dar că este necesar să se facă şi mai mult, având în vedere ameninţarea în creştere din Occident şi progresele tehnologice în majoritatea tipurilor de rachete, de la tactice la intercontinentale.

Potrivit Institutului internaţional de cercetare pentru pace de la Stockholm, Rusia intenţionează să cheltuiască 7,1% din PIB pentru dotarea armatei, respectiv peste o treime din cheltuielile guvernamentale din 2024.

13:15Industria rusească de petrol şi gaze a fost crucială pentru finanţarea invaziei din Ucraina, oferind Kremlinului fondurile de care are nevoie pentru a continua să lupte, însă tocmai acest domeniu se confruntă cu un deficit de personal, pe măsură ce mobilizarea pentru război agravează o criză demografică mai veche, transmite Bloomberg.

12:39Întrebat dacă Rusia folosește rachete nord-coreene în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat că Ministerul rus al Apărării trebuie chestionat în această privință, conform Reuters.

Statele Unite și alte state au acuzat Coreea de Nord că a transferat arme Rusiei pentru a le folosi împotriva Ucrainei, pe care a invadat-o în februarie 2022. Atât Moscova, cât și Phenianul au negat acuzațiile, dar au promis anul trecut să aprofundeze relațiile militare.

12:00Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat, într-un interviu publicat luni de cotidianul Il Messaggero, că sancţiunile economice împotriva Rusiei au eşuat şi a cerut Occidentului să încerce mai degrabă să negocieze o soluţie diplomatică cu preşedintele Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.

​h2: Putin a ordonat exerciții militare cu arme nucleare tactice

11:18Rusia a anunțat luni că va organiza un exercițiu militar care va include antrenamente pentru utilizarea armelor nucleare tactice, după ceea ce Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că au fost amenințări provocatoare din partea oficialilor occidentali, informează Reuters.

10:33O echipă mixtă de salvamontişti şi poliţişti de frontieră acţionează luni pentru recuperarea a doi tineri ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului, a informat directorul Serviciului Salvamont Maramureş, Dan Benga, transmite Agerpres.

09:32Autoritățile regionale ruse din Belgorod au declarat luni că 6 persoane au fost ucise și 33 rănite într-un atac cu drone ucrainene, informează Reuters.

Rusia ar fi pierdut 475.300 de soldați de la începutul războiului, estimează Ucraina

08:35 Ucraina estimează că de la începutul războiului Rusia a pierdut 475.300 de soldați.

În ultima zi, 1.040 de militari ruși au fost eliminați, conform armatei ucrainenene.

07:57Rușii au lansat bombe ghidate în regiunea ucraineană Herson, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de Ukrainska Pravda.

Inițial, Forțele Aeriene au raportat că în apele Mării Azov a existat o activitate aviatică tactică inamică și că a existat o amenințare de a folosi arme aeriene de distrugere.

Ulterior, Forțele Aeriene au adăugat că există „lansări de bombe aeriene ghidate de către aviația tactică în regiunea Herson”.

Alerta aeriană a fost anulată la ora 6 în regiunea Herson.

07:47Forțele aeriene ucrainene au declarat luni că sistemele lor de apărare aeriană au distrus 12 din cele 13 drone de atac lansate de Rusia, relatează Reuters.

Dronele au fost distruse deasupra regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, au precizat forțele aeriene pe Telegram. Nu este clar ce s-a întâmplat cu drona care nu a fost doborâtă.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------