Autoritățile ucrainene îl suspectează pe oligarhul Igor Kolomoisky, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, că a orchestrat o tentativă de omor într-o dispută de afaceri ce a avut loc cu peste 20 de ani în urmă, a anunțat miercuri poliția națională de la Kiev, citată de Reuters.

Ihor Kolomoisky (centru)Foto: Maxym Marusenko-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kolomoisky, care l-a susținut pe Volodimir Zelenski în timpul alegerilor prezidențiale organizate de Ucraina în 2019, a fost arestat în septembrie anul trecut într-un dosar de fraudă și spălare de bani. El a respins acuzațiile la adresa sa.

„Anchetatorii poliției au prezentat o înștiințare de suspiciune unui cunoscut oligarh ucrainean pentru ordonarea unei tentative de omor”, a declarat poliția națională de la Kiev într-un comunicat remis presei.

Deși poliția nu îl numește explicit pe Kolomoisky, ea a publicat o fotografie cu suspectul din dosar în care oligarhul poate fi identificat cu ușurință.

În cazul în care va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viață.

Potrivit poliției ucrainene, suspectul din dosar a încercat să constrângă prin amenințări un avocat care a refuzat să îl ajute să întoarcă o decizie nefavorabilă pentru el. Decizia a fost luată în 2003 de adunarea generală a acționarilor a unei fabrici siderurgice.

Anchetatorii afirmă că suspectul, prin intermediul bodyguardului său, a ordonat unui grup de 4 membri ai unei organizații infracționale să îl atace pe avocat în vara lui 2003 în orașul Feodosia din Crimeea. Atacatorii l-au bătut pe bărbat cu o tijă metalică și l-au înjunghiat în piept, stomac și spate, dar soția avocatului i-a împiedicat din a-l ucide și medicii au reușit să îi salveze viața.

Atacatorii au fost prinși și încarcerați.

Cine este Igor Kolomoisky

Serhiy Leshchenko, un fost jurnalist de investigație și legiuitor ucrainean care în prezent ocupă o funcție de consilier în administrația președintelui Zelenski, a declarat într-o postare făcută pe Telegram că disputa dintre Kolomoisky și avocat a fost în legătură cu o decizie luată la întreprinderea Dniprospetsstal din regiunea Zaporojie.

Poliția ucraineană a precizat că miercuri au avut loc 23 de percheziții în 4 regiuni diferite pentru a strânge dovezi suplimentare în acest dosar.

Kolomoisky este fostul patron al PrivatBank, instituție de creditare care a fost naționalizată în 2016 ca parte a unor eforturi de curățare a sistemului bancar ucrainean.

El și-a construit averea după destrămarea în 1991 a Uniunii Sovietice, acumulând putere și afaceri în mass-media până când a ajuns să fie considerat la un moment dat cel mai puternic oligarh din Ucraina.

Între 2014 și 2016 el a ocupat funcția de guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, fiind demis de președintele Petro Poroșenko. La alegerile din 2019 Kolomoisky a finanțat campania lui Volodimir Zelenski, în timp ce imperiul său mediatic l-a susținut pe acesta.

Zelenski, un fost actor devenit politician, l-a învins în cele din urmă pe Poroșenko într-o victorie zdrobitoare care a luat prin surprindere atât analiștii ucraineni, cât și opinia publică internațională.