„Îţi declar pe telefon: o să te bat de-o să te c**i pe tine.”, i se adresează viceprimarul cu atribuţii de primar unei consiliere. Înregistrarea e făcută în timpul şedinţei Consiliului Local din comuna Şimnicu de Sus, judeţul Dolj, susține consiliera. Primarul neagă acest lucru. Foști colegi de partid, consiliera și primarul, cei doi sunt acum contracandidaţi pentru conducerea localităţii: viceprimarul din partea PSD, iar consiliera din partea PNL.

Siglele PSD și PNLFoto: Inquam Photos / George Călin

„- Când am bătut poimâine palma cu PSD, vă execut de pe faţa pământului!

- Ce să baţi palma cu PSD-ul, dumneata eşti exclus din PSD, încă nu-ţi vine să crezi.

- Îmi s*** p***. [....]

- Tu ai o problemă sexuală, ţi-am mai spus de 200 de ori!

- Dumneata ar trebui să te controlezi!

- De luni, acuma, încep eu să mă ocup de tine!

- De ce mă ameninţaţi?

- Păi, mă ţin de tine, de capul tău. [...]

- Îţi declar pe telefon: o să te bat de-o să te c**i pe tine.”

Acesta sunt replici, surprinse de o înregistrare din timpul discuţiei dintre primarul în exerciţiu Laurenţiu Ifrim şi consiliera locală Sevastiţa Bora.

Femeia susţine că dialogul a fost purtat în timpul şedinţei de Consiliu Local din 9 ianuarie 2024, în comuna Şimnicu de Sus, judeţul Dolj.

Șimincu de Sus este o comună la 8 kilometri, un sfert de oră cu mașina, în nordul Craiovei.

Consiliera spune că a realizat un montaj din şedinţele din 28 aprilie 2023, 31 mai 2023, 20 decembrie 2023 şi 9 ianuarie 2024 pentru a demonstra că primarul în exerciţiu îi adresează jigniri în loc să-i răspundă la întrebări. „La aproape toate şedinţele mi se adresează jigniri nedemne pentru un om care conduce o primărie”, susţine aceasta, într-un dialog cu HotNews.ro.

Descarca fisierul audio in format MP3

Primarul: „Ce să le fac dacă sunt descreieraţi”

„Nu sunt înregistrări din şedinţe. Sunt adunate din diferite părţi, sunt manipulate! Dar pe mine nu mă deranjează, ce să le fac dacă sunt descreieraţi”, încearcă să se apere primarul Laurenţiu Ifrim, contactat de HotNews.ro.

Sevastiţa Bora şi Laurenţiu Ifrim sunt, în prezent, colegi de partid, ambii înscrişi în PSD. La alegerile din 9 iunie, aceştia vor fi contracandidaţi din partide care compun Coaliția de guvernare: primarul în exerciţiu va fi susţinut de PSD, iar consiliera – de PNL.

„Totul a început de când fostul primar şi fostul administrator public al localităţii au fost suspendaţi în urma unei decizii a ANI, în 2022, moment în care viceprimarul Laurenţiu Ifrim a preluat atribuţiile de primar. Noua administraţie nu reuşea să finalizeze proiectele începute de fostul primar, aşa că eu, în şedinţele de Consiliu, am început să-l întreb despre lucrurile astea”, a povestit Bora într-un dialog cu HotNews.ro. „Toate întrebările mele erau legate de proiecte, iar asta nu i-a convenit”.

„Se dezlănţuia!” versus „Am fost provocat!”

Consiliera locală susţine că primarul alegea deliberat să o jignească: „Se dezlănţuia! Ori la începutul, ori la mijlocul şedinţei, în funcţie de ordinea de zi, pentru că eu ridicam întrebări, nu voiam să votez ca orbul. Codul administrativ spune că trebuie să ni se răspundă ori în scris, ori verbal, dar nu cu înjurături”.

Primarul Laurenţiu Ifrim susţine că nu a făcut decât să răspundă provocărilor venite din partea consilierei locale, care s-ar fi referit la familia acestuia. „Am fost provocat, vă rog să mă credeţi. Şi cred că şi dumneavoastră, atunci când se face referire la familia dumneavoastră, folosiţi cuvinte mai neortodoxe”. Edilul PSD spune că o va da în judecată pe consilieră, însă după alegeri, pentru că „atunci o să am mai mult timp liber”.

Consiliera Sevastiţa Bora afirmă că deja a făcut o plângere penală, la puţină vreme după şedinţa de Consiliu Local din 9 ianuarie 2024.

„M-a ameninţat cu moartea şi mi-a fost frică. Probabil că l-au chemat la secţie, că a fost o perioadă în care s-a mai potolit. Însă jignirile au continuat la următoarea şedinţă”, a încheiat femeia.

  • După publicarea înregistrării în care consilierei locale din Șimnicu de Sus, Sevastiţa Bora, i se aduc injurii, reporterii au fost contactați de către consilierul local PNL Cosmin Pasăre, care și-a asumat o parte dintre cuvinte. „«Morţii mă-sii de bulangioaice» eu am spus! Am şi primit un avertisment pentru asta, conform regulamentului. Sancţiunea maximă era de 1.000 de lei şi o plăteam şi pe aia, că îmi asum. Suntem mai mulţi care şi-au pierdut cumpătul în faţa acestei persoane şi e păcat să punem totul în cârca unui singur om. Deci, partea cu «bulangioaicele» eu am spus-o. Restul e al primarului”, a explicat consilierul PNL Cosmin Pasăre. Acesta a mai spus că nu va mai candida pentru funcţia de consilier loacl din partea PNL după ce Sevastiţa Bora a fost acceptată de partid drept candidat la primăria Şimnicu de Sus.