​Rusia are forța de a-și pune inamicii „obraznici” conduși de Statele Unite la locul lor și Moscova va dejuca complotul rusofob de a diviza Rusia, a declarat joi fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Dmitri MedvedevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Medvedev, care a fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012 ca parte a unei scheme de rotație a puterii în care Putin, care nu mai putea candida pentru un al treilea mandat la momentul respectiv, a devenit premier, este acum președinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

El a mai declarat că Statele Unite au alimentat o rusofobie „dezgustătoare” pentru a încerca să forțeze Rusia să se pună în genunchi și ca apoi să o sfâșie în bucăți. „Nu va funcționa. Rusia are forța de a-și pune toți inamicii obraznici la locul lor”, a afirmat el joi dimineața.

Dmitri Medvedev, declarații belicoase la adresa Occidentului

Medvedev a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai „operațiunii militare speciale” din Ucraina, ordonată de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

La doar două zile după declanșarea invaziei, Medvedev declara că Rusia nu are nevoie de relații diplomatice cu Occidentul, oferind o primă reacție sfidătoare la sancțiunile anunțate de Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie împotriva Rusiei.

Medvedev nu s-a arătat deranjat nici de suspendarea statutului de membru al Rusiei în Consiliul Europei, declarând că:

„Este o bună oportunitate de a restabili o serie de instituții importante pentru a preveni infracțiunile deosebit de grave din țară - cum ar fi pedeapsa cu moartea pentru cei mai periculoși infractori, care, de altfel, este folosită în mod activ în SUA și China".

Consiliul Europei a votat pe 15 martie excluderea Rusiei din organizație, ca urmare a continuării agresiunii împotriva Ucrainei.

Medvedev, unul dintre oficialii ruși sancționați de Occident

Deși unii analiști sperau în 2008 că el va adopta un ton mai liberal decât președintele Vladimir Putin și va deveni în cele din urmă un opozant al tendințelor autocratice ale acestuia, Dmitri Medvedev s-a dovedit de-a lungul anilor unul dintre aliații apropiați ai liderului de la Kremlin, adoptând pozițiile sale naționaliste.

Medvedev este și unul dintre proponenții „internetului suveran” al Rusiei care să se decupleze de world wide web-ul global, declarând în luna februarie a anului trecut că Rusia este pregătită să se deconecteze de la internet, „dacă este nevoie”.

La începutul lunii martie, la o săptămână după declanșarea atacului asupra Ucrainei, Medvedev declara, ca reacție la sancțiunile fără precedent impuse de Occident, că Rusia ar putea naționaliza activele pe care companiile străine le au în țară, o măsură ce a ajuns deja pe masa guvernului de la Moscova.

Dmitri Medvedev este unul dintre oficialii ruși împotriva cărora statele occidentale au impus sancțiuni ca parte a eforturilor de a-i penaliza pe aliații președintelui Vladimir Putin și pe oligarhii care finanțează industria de război a Rusiei.

Kremlinul a catalogat miercuri sancțiunile impuse împotriva miliardarilor ruși, printre care și Roman Abramovich, un alt apropiat al lui Putin, drept „banditism de stat”.

Urmărește ultimele evoluții din a 22-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.