Parlamentarii au votat pentru excluderea Rusiei din Consiliul Europei din cauza invaziei Ucrainei, un semn suplimentar al înstrăinării Kremlinului de ordinea democratică vestică. Votul are valoare simbolică și este o formalitate, după ce Rusia a anunțat că a început demersul de a se retrage din organizația europeană pentru drepturile omului, relatează The Guardian.

Consiliul EuropeiFoto: Clement Mantion Pierre Olivier | Dreamstime.com

Deputații din celelalte 46 de țări membre ale Consiliului Europei au votat pentru o rezoluție care spune că: „În casa europeană comună, nu există loc pentru un agresor”.

Retragerea Rusiei din organizație, creată după cel de-al doilea război mondial pentru a proteja pacea și drepturile omului, este un moment extrem de simbolic. Consiliul Europei, la care Rusia a aderat în 1996, a elaborat Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a jucat un rol în promovarea democrației în Europa Centrală și de Est după căderea Zidului Berlinului.

Retragerea Rusiei înseamnă că nu va mai fi parte la Convenția privind drepturile omului și nici nu va mai fi supusă hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Cetăţenilor ruşi şi activiştilor pentru drepturile omului li se va refuza protecţia instanţei, deşi Moscova a ignorat adesea hotărârile.

„Rusia reprezintă o amenințare deschisă la adresa securității în Europa”

„Adunarea regretă faptul că, în ciuda numeroaselor apeluri de a înceta ostilitățile și de a respecta dreptul internațional, conducerea rusă a persistat în agresiunea sa, escaladând violența în Ucraina și amenințând în cazul intervenției altor state. Prin atitudinea și acțiunile sale, conducerea Federației Ruse reprezintă o amenințare deschisă la adresa securității în Europa”, arată un o versiune a proiectului votat de deputați.

După ce guvernul rus a trimis o scrisoare oficială de retragere, Leonid Slutsky, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale a Camerei inferioare a parlamentului Rusiei, a acuzat Consiliul de „isterie rusofobă” și a susținut că a devenit un satelit al NATO și al Washingtonului. Scriind pe canalul său Telegram, el a spus că Rusia va „trebuie să denunțe” Convenția Europeană a Drepturilor Omului, adăugând: „Dar nu vă fie teamă. Toate drepturile vor fi garantate în țara noastră, în mod necesar și necondiționat.”

Rusia, a doua țară care părăsește Consiliul Europei

Rusia este doar a doua țară care părăsește grupul pan-european însărcinat cu apărarea drepturilor omului și a statului de drept de la formarea sa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Grecia făcuse același lucru în 1969, tot pentru a evita expulzarea, după ce un grup de ofițeri din armată a preluat puterea într-o lovitură de stat militară. S-a alăturat din nou după restabilirea democrației cinci ani mai târziu.

„Decizia de astăzi nu este împotriva poporului Rusiei, este împotriva regimului autocratic, cleptocrat și opresiv al lui (președintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat fostul prim-ministru grec George Papandreou, acum membru al Consiliului Europei.

„Țara mea, Grecia, a fost dată afară din Consiliul Europei în anii 1970... această decizie a întărit lupta noastră pentru democrație și libertate”, a spus el.

Retragerea Rusiei din instituția care a conceput Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a ajutat națiunile est-europene să-și democratizeze sistemele politice după prăbușirea comunismului are o greutate simbolică.

Rusia, explicând plecarea sa, a acuzat țările occidentale că subminează organismul pentru drepturile omului, care suspendase calitatea de membru al Rusiei pe 25 februarie, a doua zi după ce a invadat Ucraina.

Citește și: După 26 de ani, Rusia părăsește Consiliul Europei

---