Autoritățile rusești ar putea începe să confiște fonduri ale persoanelor și companiilor străine aflate în țară, pe măsură ce Occidentul continuă să impună noi sancțiuni Moscovei pentru că a invadat Ucraina.

Dmitri MedvedevFoto: Anton Veselov / Alamy / Profimedia Images

Aceasta ar fi riposta la potențiala confiscare a fondurilor din străinătate ale cetățenilor și companiilor din Rusia, a scris pe Facebook președintele adjunct Consiliului de Securitate din Rusia, Dmitri Medvedev.

„Desigur, aceste interdicții nu vor schimba nimic… De știut: familia mea și cu mine nu am avut – și nu avem – nici conturi bancare, nici proprietăți în străinătate”, a spus înaltul oficial care a fost șeful statului din 2008 până în 2012.

Medvedev a remarcat că liderii occidentali amenință să blocheze fondurile cetățenilor și companiilor rusești care nu se află pe lista sancțiunilor și a subliniat că răspunsul Moscovei trebuie să fie simetric. El a sugerat că Rusia ar trebui să înghețe fondurile cetățenilor și companiilor străine și „poate chiar să naționalizeze proprietăți ale celor înregistrați în jurisdicții neprietenoase”.

În vreme ce Medvedev nu a specificat la ce categorii de active se referă, Duma (camera inferioară a parlamentului) a adoptat recent o lege care permite statului rus să ceară în justiție confiscarea fondurilor digitale, odată cu proprietăți și fonduri tradiționale.

Legislația vizează în special oficiali guvernamentali corupți, iar autoritățile urmăresc activ să reglementeze toate tranzacțiile în spațiul cripto. Informații din presă sugerează că elitele ruse și țara pot utiliza criptomonedele pentru a eluda sancțiunile occidentale.

Sursa: bitcoin.com