Rusia denunță sancțiunile impuse împotriva oligarhilor ruși după invadarea Ucrainei drept „banditism de stat” și acuză Occidentul că nu mai respectă principiul inviolabilității proprietății private, anunță TASS.

Vladimir Putin alaturi de Roman AbramovichFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Declarațiile au fost făcute miercuri de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta afirmând că mulți dintre principalii miliardari ai Rusiei „sunt în esență antreprenori internaționali, deoarece companiile lor operează în toată lumea și au un statut internațional”.

„Prin urmare, ceea ce face Occidentul colectiv împotriva lor nu poate fi numit decât banditism la nivel de stat”, a spus Peskov, amintind de confiscările bunurilor, iahturilor și avioanelor private ale miliardarilor ruși.

„Acest lucru demonstrează clar prăbușirea caracterului sanctității proprietății private și al afacerilor private și, probabil, demonstrează pericolul de a face afaceri” în Occident, susține Peskov.

Rusia pregătește naționalizarea companiilor străine

Declarațiile lui Peskov vin în contextul în care Partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin a anunțat că susține naționalizarea companiilor străine care anunță că pleacă din Rusia, o listă cu companiile ale căror active ar putea fi naționalizate ajungând deja pe masa guvernului.

Vladimir Potanin, al doilea cel mai bogat om din Rusia și un apropiat al președintelui Putin, a lansat însă un avertisment dur împotriva proiectului, cerându-i liderului de la Kremlin să nu întoarcă Rusia „în zilele catastrofale ale revoluţiei bolşevice din 1917”.

Guvernul de la Moscova a pregătit de asemenea un decret care permite rechiziționarea avioanelor străine aflate pe teritoriul său în condițiile în care Airbus și Boeing și-au anunțat suspendarea activităților din Rusia și sancțiunile adoptate de UE obligă locatorii să rezilieze contractele existente cu companiile aeriene ruse până la sfârșitul lunii martie.

Proiectul pregătit de Ministerul Transporturilor de la Moscova și va acorda companiilor aeriene dreptul de a nu returna avioanele proprietarului lor de drept, preconizându-se că decizia va afecta contractele de închiriere a aeronavelor încheiate înainte de 24 februarie 2022.

Mai mult de jumătate din aeronavele folosite de companiile aeriene rusești sunt închiriate de la proprietari străini.

Occidentul a impus sancțiuni dure împotriva oligarhilor ruși

Atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite au anunțat după invadarea Ucrainei de către Moscova că vor impune sancțiuni care să îi vizeze direct pe oligarhii ruși ce au legături apropiate cu Kremlinul sau finanțează mașinăria de război a țării.

La scurt timp după anunțarea primelor sancțiuni, șase dintre cei mai cunoscuți oligarhi ai Rusiei au criticat războiul din Ucraina și impactul său asupra mediului de afaceri încă din primele zile ale invaziei.

Marea Britanie a anunțat marți că impune o nouă rundă de sancțiuni împotriva a peste 350 de oficiali și miliardari ruși, printre aceștia numărându-se Mihail Fridman și Piotr Aven, doi oligarhi care și-au construit averea înainte ca Vladimir Putin să ajungă la putere.

Săptămâna trecută guvernul de la Londra a anunțat joia trecută că a adăugat pe lista sa de sancțiuni 7 dintre cei mai cunoscuți miliardari ai Rusiei, printre aceștia numărându-se Roman Abramovich, patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, Oleg Deripaska, acționar al grupului En+, Dmitri Lebedev, președintele Bank Rossiya, Alexei Miller director al Gazprom și Nikolai Tokarev, președintele Transneft, conglomeratul deținut de statul rus care gestionează transportul de gaze naturale și petrol.

Portugalia a anunțat miercuri că a înăsprit legea privind acordarea cetățeniei descendenților evreilor sefarzi, act legislativ care i-a permis lui Roman Abramovich să devină cetățean al Uniunii Europene.

Citește ultimele evoluții din a 21-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.