Portugalia înăsprește legea care acordă cetățenia țării descendenților evreilor sefarzi, act legislativ care i-a permis oligarhului rus Roman Abramovich, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, să devină un cetățean al Uniunii Europene, anunță Reuters.

Roman AbramovichFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Anunțul a fost făcut de ministrul portughez de externe, acesta precizând însă că modificarea nu se va aplica retroactiv, ceea ce înseamnă că Abramovich își va păstra cetățenia portugheză.

Miliardarul rus a primit cetățenia țării lusitane anul trecut în baza unei legi din 2015 care permite naturalizarea descendenților evreilor sefarzi care au fost expulzați din Peninsula Iberică în timpul Inchiziției din perioada medievală.

Modificările aduse legii portugheze privind acordarea cetățeniei

Ministrul de externe Augusto Santos Silva a declarat că noul amendament introdus prin decret actului legislativ stipulează că solicitanții vor fi nevoiți pe viitor să demonstreze „o legătură efectivă cu Portugalia” și că aceștia trebuie să prezinte documente suplimentare, ca de exemplu unele care să ateste primirea unei moșteniri în țară sau vizite pe teritoriul său.

Abramovich este unul dintre oligarhii ruși adăugați de Uniunea Europeană pe lista sa de sancțiuni după invadarea Ucrainei de către Rusia. Marea Britanie a impus la rândul ei sancțiuni împotriva miliardarului rus.

Ministrul portughez de externe a mai precizat că țara sa va implementa sancțiunile UE împotriva lui Abramovich însă că nu poate să îi interzică să intre în Portugalia deoarece este cetățean al țării.

Anchetă privind acordarea cetățeniei lui Roman Abramovich

Parchetul portughez a deschis în luna ianuarie o anchetă în legătură cu acordarea cetățeniei lui Abramovich, acesta putând să rămână fără ea în funcție de rezultatul acesteia.

Un rabin responsabil de eliberarea documentelor necesare pentru obținerea cetățeniei și care i-a furnizat și lui Abramovich actele de care avea nevoie a fost arestat săptămâna trecută sub suspiciunile de spălare de bani, corupție, fraudă și fals în acte.

În jur de 57.000 de descendenți ai evreilor sefarzi au primit cetățenia portugheză și, implicit, cea a Uniunii Europene după adoptarea legii în 2015, potrivit datelor oficiale.

Citește și: