Uniunea Europeană a decis să sancționeze noi oligarhi ruși, printre care și pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea, după ce Rusia a invadat Ucraina, au declarat luni diplomați UE pentru Reuters, scriu AFP și Guardian.

Roman Abramovici alaturi de Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Înalți diplomați ai Uniunii Europene au convenit să-l adauge pe Roman Abramovici pe lista miliardarilor ruși sancționați, a scris Reuters citând două surse diplomatice.

Aceste măsuri fac parte dintr-un al patrulea pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei, care urmează să fie anunțate luni după-amiază. Până acum, 862 de persoane și 53 de entități rusești erau deja pe această listă neagră care interzice intrarea pe teritoriul UE și permite sechestrarea bunurilor lor.

Unda verde informală pentru punerea pe listă a lui Abramovici a venit într-o întâlnire duminică, a spus o sursă.

Sancțiunile vor intra în vigoare numai după publicarea în jurnalul oficial al UE, ceea ce are loc de obicei în câteva ore sau în ziua următoare aprobării oficiale.

Marea Britanie i-au înghețat acestuia, deja, activele.

Abramovich a anunţat săptămâna trecută că scoate la vânzare clubul londonez, dar procesul este incert în prezent, întrucât activitatea lui Chelsea este reglementată acum de o licenţă specială guvernamentală.

Premier League a anunţat, sâmbătă, că i-a retras proprietarului rus al echipei de fotbal Chelsea Londra, Roman Abramovici, licenţa de conducător de club, ca urmare a sancţiunilor impuse de guvernul britanic în urma războiului început de Vladimir Putin în Ucraina

Un avion despre care se presupune că ar fi folosit de oligarhul sancționat Roman Abramovici a părăsit Israelul luni spre Istanbul, în timp ce măsurile internaționale de înghețare a activelor oamenilor de afaceri ruși după invadarea Ucrainei de către Rusia s-au accelerat.

Potrivit site-urilor de urmărire a zbourilor, avionul ar fi sosit de la Moscova duminică târziu, însă restricțiile israeliene impuse avioanelor private de la invazie au însemnat că nu putea rămâne la sol mai mult de 24 de ore.