Guvernul britanic a blocat săptămâna trecută activele lui Abramovich țn contextul sancțiunilor dictate din cauza războiului din Ucraina. Aceste sancțiuni îi împiedică pe cei în cauză să facă tranzacții legate de afacerile și companiile lor în Regatul Unit.

Roman AbramovichFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Cel mai cunoscut activ al lui Abramovich este clubul de fotbal Chelsea, căruia i s-a permis să mai funcționeze printr-o licență guvernamentală specială. Dar miliardarul de 55 de ani, care neagă legăturile speciale cu președintele Putin, are și alte proprietăți în regat.

Printre acestea se numără un palat cu 15 dormitoare pe Kensington Palace Gardens, cunoscută ca „strada miliardarilor” din vestul Londrei.

Registrele funciare arată că titularii contractelor de închiriere ale proprietăților sunt companiile care administrează activele lui Abramovich. Companiile dețin casa, dar terenul pe care a fost clădită aparține Domeniilor Coroanei – o entitate creată de parlament pentru a administra portofoliul de proprietăți al suveranei britanice.

Termenii contractului obligă companiile să achite Domeniilor Coroanei „de la £10.00 în creștere până la £160.000” pe un termen de 125 de ani, conform Registrului Funciar.

Întrebați de impactul sancțiunilor aplicate lui Abramovich, reprezentanții Domeniilor Coroanei au spus că nu dau detalii privind contractele individuale.

Restricțiile privind plata chiriei au fost descrise inițial de The Wall Street Journal, care a scris că Abramovich a cumpărat casa cu 140 de milioane de dolari în 2011. Construită la mijlocul secolului XIX, ea a mai găzduit o misiune diplomatică sovietică în 1972 și este situată peste drum de Kensington Palace.

Juriștii spun că Abramovich trebuie să solicite o licență specială pentru toate tranzacțiile legate de administrarea proprietății – de la servicii de pază și utilități la întreținere și grădinărit.

O licență este o autorizație scrisă de la Treasury (Ministerul Finanțelor) pentru o activitate care altfel ar încălca sancțiunile financiare. O astfel de licență a fost acordată clubului Chelsea, de exemplu.

O persoană cu un activ blocat financiar poate locui în continuare în casă, dar n-o poate închiria sau vinde. Ea poate aplica pentru o licență în baza unor necesități de bază ca plata asigurărilor, managementul proprietății, plata chiriei sau a ipotecii, a utilităților. Licența i-ar permite băncii să elibereze sumele necesare fără a încălca blocajul.

Regulile Trezoreriei spun că avocații care reprezintă o persoană sancționată financiar „nu pot primi nicio plată” pentru servicii, fără o licență. Abramovich ar trebui probabil să angajeze avocați dintr-o țară în care nu a fost încă sancționat.

Surse:BBC