Poliţia judiciară portugheză l-a arestat pe rabinul comunităţii israeliene din Porto, Daniel Litvak, entitate care a certificat descendenţa sefardă a oligarhului rus Roman Abramovici pentru ca acesta să obţină naţionalitatea portugheză, potrivit informaţiilor apărute vineri în presa locală şi citate de agenţia EFE și Agerpres.

Foto:

Litvak a fost arestat joi, iar arestarea sa poate avea legătură cu o anchetă privind presupuse nereguli în acordarea de certificate evreilor sefarzi.

Printre cei care au obţinut unul din aceste certificate şi, ulterior, paşaportul portughez se numără şi Roman Abramovici, al cărui proces de obţinere a naţionalităţii a stârnit critici şi suspiciuni în Portugalia.

Abramovici a reuşit să obţină cetăţenia portugheză în aprilie anul trecut graţie legii naţionalităţii portugheze care îi recunoaşte pe descendenţii evreilor sefarzi care au trăit în peninsula iberică până la expulzarea lor, la sfârşitul secolului al XV-lea.

La aflarea acestei ştiri, activiştii şi comentatorii au criticat acordarea cetăţeniei portugheze oligarhului rus, iar oponentul Aleksei Navalnîi a acuzat chiar Portugalia că a primit mită pentru a-l naturaliza pe Abramovici.

Roman Abramovici, în vârstă de 55 de ani, născut în fosta Uniune Sovietică, are în prezent patru naţionalităţi: rusă, israeliană, lituaniană şi portugheză.

Legea care permite descendenţilor evreilor sefarzi să devină cetăţeni portughezi a fost aprobată în 2015 şi de atunci peste 30.000 de persoane au apelat la ea pentru a avea un paşaport portughez.