Marea Britanie a impus marți noi sancțiuni împotriva a peste 350 de persoane și entități din Rusia, folosind o lege nouă pentru a penaliza persoanele acuzate de susținerea regimului președintelui rus Vladimir Putin, anunță Reuters.

Dmitri Medvedev si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Noile sancțiuni au fost impuse la puțin timp după ce proiectul guvernului numit Economic Crime Ball a devenit lege. Printre cei vizați se numără fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, ministrul apărării Serghei Șoigu și Konstantin Ernst, directorul postului de televiziune Pervîi Kanal.

Mihail Fridman și Piotr Aven, oligarhi care și-au construit averile înainte ca Putin să ajungă la putere, au fost de asemenea incluși pe lista de sancțiuni, la fel ca Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

Londra se alătură astfel Uniunii Europene și Statelor Unite care au impus sancțiuni ample împotriva unor oficiali de la Kremlin. Guvernul britanic anunțase încă de pe 25 februarie, a doua zi după invadarea Ucrainei, că a înghețat activele președintelui Vladimir Putin și a lui Serghei Lavrov, ministrul său de externe.

UE l-a trecut pe Vladimir Putin pe lista sa de sancțiuni în prima zi de după invadarea Ucrainei, acesta devenind doar al treilea șef de stat din lume sancționat de blocul comunitar. Ceilalți doi sunt dictatorul sirian Bashar al-Assad și cel bielorus Alexandr Lukașenko.

Marea Britanie și Uniunea Europeană, noi sancțiuni împotriva Rusiei

Joia trecută executivul condus de Boris Johnson anunțase sancțiuni împotriva lui Roman Abramovich, patronul clubului de fotbal Chelsea Londra și probabil unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși la nivel mondial. Oficialii UE au convenit la rândul lor ca Abramovich să fie trecut pe lista de sancțiuni a blocului comunitar.

Averea cumulată a rușilor vizați de noua rundă de sancțiuni anunțată de Marea Britanie se ridică la peste 100 de miliarde de lire sterline.

„Mergem mai departe și mai rapid decât oricând în a-i lovi pe cei mai apropiați de Putin, de la oligarhi importanți, la prim-ministrul său, la propagandiști care răspândesc minciunile și dezinformările sale”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss.

Ea a precizat că guvernul condus de Boris Johnson a impus peste 370 de noi sancțiuni marți, numărul total al acestora urcând la peste 1.000 de la 24 martie, data la care președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

UE a anunțat la rândul ei o nouă rundă de sancțiuni luni, acestea vizând sectorul energetic rusesc, importurile de oțel din Rusia și anumite exporturi către țara condusă de Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 20-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.