​Doar doi șefi de stat din lume erau până vineri pe lista UE de sancțiuni. Al treilea este de acum Vladimir Putin, ca urmare invaziei ordonate în Ucraina.

Vladimir PutinFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

„Este un pas important. Singurii lideri din lume sancționați de UE sunt președintele Siriei, Bashar al-Assad, președintele Belarus, Alexandr Lukașenko și acum Vladimir Putin”, a declarat vineri șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Lukașenko este un fidel aliat al lui Putin, din Belarus pornind trupe de atac în Ucraina, după ce Putin a ordonat începerea invaziei. Auroritățile de la Minsk au susținut însă că nu participă la atacul asupra țării vecine.

Capitala Belarusului, Minsk, a fost propusă de liderul de la Kremlin ca posibil loc de negociere a delegației Rusiei cu autoritățile din Ucraina, pe care însă Putin le-a calificat drept „neonaziști” și „clică de drogați”. El a cerut armatei ucrainene să înlăture actuala conducere a statului pentru a negocia ulterior cu el.

Bashar al-Assad este un alt aliat ferm al lui Vladimir Putin. Al-Assad a salutat vineri invazia Rusei în Ucraina, acuzând NATO că este responsabil pentru situația creată.