„Rusia Unită”, partidul președintelui, Vladimir Putin a anunțat că și-a propus naționalizarea producției companiilor care anunță că se retrag din țară ca urmare a invadării Ucrainei, relatează agenția Interfax.

Vladimir PutinFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Anunțul a fost făcut de Andrei Turciak, secretarul Consiliului General al partidului. El a declarat că „astfel de acțiuni ale companiilor occidentale nu sunt altceva decât un faliment premeditat”.

„În toate cazurile, vorbim despre o decizie pur politică. Prețul căreia este un număr mare de muncitori ruși concediați peste noapte. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste companii își subminează propria economie prin astfel de acțiuni”, a mai spus el.

El a descris retragerea din Rusia a companiilor străine ca fiind o acțiune ce urmează prinicpiul „albinelor împotriva mierii” și a acuzat Occidentul de declanșarea „unui război de sancțiuni împotriva Rusiei, care a inclus nu numai guverne, ci și companii private”.

Guvernul rus a anunțat vinerea trecută că a pregătit 3 opțiuni pentru companiile străine care părăsesc Rusia, una dintre acestea fiind posibilitatea ca ele să își cedeze acțiunile sau părțile sociale unor parteneri ruși, cu posibilitatea de a reveni ulterior pe piață.

Numeroase companii multinaționale și branduri internaționale au anunțat că își suspendă activitățile din Rusia sau că vor părăsi țara, printre acestea numărându-se mari producători auto, giganți tech ca Microsoft și Dell, sau companii de servicii online precum Airbnb.

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, a anunțat în urmă cu o săptămână că Rusia ar putea naționaliza activele companiilor străine ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident împotriva economiei ruse.

---

Desfășurarea evenimentelor din Ucraina în ziua a 13-a de invazie este LIVETEXT aici pe HotNews.ro.