Rusia este pregătită „legal și tehnologic” să se deconecteze de la internetul global dacă este nevoie, a declarat luni fostul președinte Dmitri Medvedev pentru agenția Interfax citată de Moscow Times.

Internetul de mâineFoto: Kevin Ku, Fotis Fotopoulos, Arif Riyanto / Unsplash

Autoritățile de la Moscova au tatonat de mult timp cu ideea unor restricții mai severe asupra internetului și a controlării acestuia pe teritoriul țării.

Deși legea „internetului suveran” adoptată de Rusia în 2019 îi acordă posibilitatea de a se deconecta de la restul World Wide Web, experții și-au exprimat dubiile privind abilitatea autorităților ruse de a implementa o astfel de tehnologie.

Deși Medvedev a afirmat că Rusia este capabilă să își izoleze internetul de restul rețelei globale, acesta a subliniat că nu vede niciun motiv pentru a face asta, catalogând o astfel de măsură drept o „armă cu două tăișuri”.

Medvedev, care în prezent este președinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a mai afirmat că Statele Unite păstrează „drepturi cheie de control” a internetului ceea ce ar putea duce la deconectarea Rusiei de la internetul global „dacă ar fi să se întâmple ceva extraordinar”.

Oferind un alt exemplu, fostul președinte rus a declarat de asemenea că Rusia ar putea fi de asemenea deconectată de la sistemul de plăți internaționale SWIFT.

„Am fost nevoiți să creăm propriul nostru sistem de transmitere a informațiilor pentru a putea face schimb de mesaje electronice dacă se va întâmpla subit asta”, a declarat Medvedev.

Comentariile acestuia vin în contextul protestelor masive care au izbucnit în peste 100 de orașe ale Rusiei în ultimele două weekenduri după publicarea de către disidentul Alexei Navalnîi a unei investigații privind un palat extravagant care i-ar aparține președintelui Vladimir Putin.

Ancheta lui Navalnîi și a colaboratorilor săi a strâns peste 100 de milioane de vizualizări pe Youtube.

Autoritatea rusă de reglementare a telecomunicațiilor a anunțat săptămâna trecută că va amenda companiile social media care nu elimină de pe platformele lor postările video care promovează protestele.

Citește și: