O nouă lege dorită de Kremlin va filtra tot traficul internet, eliminând astfel Rusia din rețeaua globală: ''pentru a proteja sistemul și nu pentru a cenzura'', susțin autoritățile. Deocamdată, proiectul prezintă dificultăți tehnice, scrie Rador, citând IlSore24Ore.

Foto:

Legea, semnată în ultimele luni de Vladimir Putin, a intrat în vigoare la 1 noiembrie şi prevede ca, de-acum înainte, internetul din Rusia să fie „suveran”. În funcție de punctele de vedere, Runet - așa cum se numește rețeaua rusă - va fi mai bine protejată și mai sigură; sau, mai controlată și mai puțin liberă.

Kremlinul vrea să reducă dependenţa de serverele străine. Legislația își propune să canalizeze traficul web și datele prin noduri controlate de autoritățile statului, construind un 'Domain Name System' național alternativ, care să permită internetului să funcționeze chiar dacă Rusia ar fi scoasă din infrastructura străină. Pe web-ul său „paralel”, în cazul unor „urgențe” nespecificate, Kremlinul va putea închide conexiunile, în interiorul țării sau cu rețeaua mondială. În orice caz, repetă autorii legi, internetul suveran nu înseamnă izolarea segmentului rus, ci protejarea accesului la web în cazul în care o „putere ostilă” (a se citi Statele Unite) izolează Rusia de rețeaua globală. În navigarea de zi cu zi a unui utilizator normal, susțin autorităţile, nu se va simți nicio schimbare.

În ceea ce priveşte însă posibilitatea reglementării traficului pe internet și intențiile reale ale legii, opiniile experților sunt divergente. Mai presus de toate, există o îngrijorare puternică că noile controale ale statului vizează de fapt cenzurarea vocilor critice ale opoziției chiar și în spațiul cibernetic.

Noua lege, explică în publicaţia 'Moscow Times', Artiom Kozlyuk, șeful 'Roskomsvoboda' (un grup care luptă pentru libertatea informațiilor pe internet), va permite autorităților să dobândească „controlul total al infrastructurii rețelei din Rusia: aveam legi pentru controlarea conținutului, legi pentru reglementarea comunicațiilor, acum autoritățile vor să controleze şi infrastructura, conexiunile, echipamentele". Pentru că autoritățile, spun activiștii de Roskomsvoboda, sunt speriate de internet.

Un obstacol în calea implementării legii ar putea fi de natură tehnică, așa cum demonstrează numeroasele teste eșuate şi defecţiunile apărute. Cu siguranță vor apărea mari probleme pentru furnizorii de internet din Rusia, cum ar fi cazul companiei statale Rostelekom: sub ochii vigilenţi ai Roskomnadzor, organismul care reglementează telecomunicațiile, vor fi nevoiți să instaleze tehnologii costisitoare (Deep Packet Inspection, DPI) capabile să identifice sursele și să filtreaze conținuturi de la furnizori precum Facebook. Dar, potrivit lui Kozljuk de la Roskomsvoboda, spre deosebire de China, unde Internetul a fost mereu centralizat, în Rusia, infrastructurile s-au dezvoltat imediat, în anii '90, prin mii de operatori și conexiuni. „A separa Rusia de internetul mondial - a declarat Kozlyuk pentru Moscova Times - ar fi ca și cum ai închide spațiul său aerian”.

Articol de Antonella Scott