Uzbekistanul, o republică din Asia Centrală care are legături strânse cu Rusia, a cerut joi o rezolvare diplomatică a conflictului din Ucraina și a anunțat că nu va recunoaște regiunile separatiste susținute de Moscova, transmite Reuters.

Steaguri ale UzbekistanuluiFoto: DreamsTime

În cea mai puternică declarație anti-război venită până acum din partea aliaților Rusiei din rândul țărilor foste sovietice, ministrul uzbec Abdulaziz Kamilov a afirmat în fața parlamentului că, deși Tașkentul dorește să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul, se opune războiului.

„În primul rând, Uzbekistanul este serios îngrijorat de situația din jurul Ucrainei. În al doilea rând, noi suntem adepții găsirii unei soluții pașnice la această situație și rezolvării conflictului prin mijloace politice și diplomatice. Dar, pentru a face acest lucru, în primul rând, ostilitățile și violențele trebuie să înceteze imediat”, a spus el.

Economia Uzbekistanului se bazează în mare măsură pe exporturile către Rusia, precum și pe remitențele de la uzbecii care lucrează în Rusia. Uzbekistanul a devenit observator în blocul economic condus de Rusia în 2020, dar a rămas în afara blocului militar post-sovietic similar.

Nici unul dintre ceilalți aliați ai Rusiei din Asia Centrală care au făcut parte din vechea Uniune Sovietică nu a susținut invazia, deși au fost mai puțin direcți în a se exprima împotriva ei.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat săptămâna trecută că „toate țările trebuie să respecte cu strictețe normele și principiile Cartei Națiunilor Unite" și că „trebuie căutate noi oportunități diplomatice pentru a rezolva situația conflictuală pe cale pașnică".

Atât Uzbekistanul, cât și Kazahstanul au declarat că vor oferi ajutor umanitar Ucrainei.