Nu puțini sunt cei care au remarcat că în cele trei săptămâni de război aviația rusă s-a bazat excesiv de mult pe muniție neghidată în atacurile sale, unii concluzionând că Rusia duce lipsă de muniție inteligentă suficientă pentru o „operațiune militară specială” de o așa amploare.

Elicoptere rusesti lanseaza rachete de la joasa altitudineFoto: Colaj foto

Noi imagini apărute pe rețelele sociale arată din nou cum elicopterele rusești recurg la a folosi muniție neghidată, însă accentul de data aceasta cade pe modul ciudat în care aeronavele rusești se comportă când execută atacul.

Într-un video nou se vede cum două elicoptere rusești de atac - un Ka-52 Aligator și un Mi-28 Havoc - vin la joasă înălțime deasupra unei localități, iar înainte de a lansa proiectilele reactive nedirijate (PRND-uri) se apleacă pe spate, iar rachetele lansate o iau în sus.

Mulți au speculat că această tehnică rudimentară ar transforma practic PRND-urile în niște lovituri „de artilerie”, mărind practic raza lor de acțiune, însă diminuând sever acuratețea atacului.

Și tot pe video se mai observă cum imediat după lansarea atacurilor elicopterele rusești se întorc imediat și, fiind la joasă altitudine, lansează capcane termice drept contramăsuri în cazul în care soldații inamici ar lansa rachete sol-aer (cu ghidaj termic) cu lansatoare portabile de tipul MANPADS precum Stinger, Strela sau Igla.

Mai multe elicoptere rusești au fost filmate când au fost lovite în plin, la joasă altitudine, de astfel de rachete.

---

Urmărește ultimele evoluții din a 22-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.