Papa Francisc a discutat miercuri cu patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse și un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, transmițându-i acestuia că este „necesar să fim împreună” pentru a opri războiul din Ucraina, relatează Vatican News.

Papa Francisc si patriarhul KirillFoto: Vatican Media Press Office / Zuma Press / Profimedia Images

E necesar să fim împreună pentru a opri focul” războiului în Ucraina, pentru că cei care plătesc contul sunt oamenii, sunt soldații ruși trimiși să moară bombardând, sunt cei bombardați și cei care mor”, i-a transmis suveranul pontif patriarhului Kirill în cadrul unui colocviu virtual la care au participat cei doi lideri spirituali.

„Ca păstori de suflete avem datoria de a sta aproape și de ajuta toate persoanele care suferă din cauza războiului. În trecut se vorbea și în Bisericile noastre de război sfânt sau de război drept. Astăzi nu se poate vorbi în acest fel. S-a dezvoltat o conștiință creștină cu privire la importanța păcii”, a mai spus Papa Francisc.

„Războaiele sunt întotdeauna injuste. Pentru că cine plătește este poporul lui Dumnezeu. Inimile noastre nu pot să nu plângă în fața copiilor, a femeilor ucise, a tuturor victimelor războiului. Războiul nu este niciodată o cale de urmat”, a conchis acesta.

Patriarhul Kirill, puternic criticat din cauza poziției asupra războiului din Ucraina

La scurt timp după discuția cu liderul creștinătății catolice, patriarhul ortodox rus Kirill a vorbit miercuri despre conflictul din Ucraina cu șeful Bisericii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby.

„A avut loc o discuție detaliată asupra situației critice din Ucraina”, a spus Biserica Rusă într-un comunicat, adăugând că Kirill „a explicat în detaliu poziția” Moscovei și s-a referit la „aspecte umanitare”.

Patriarhul Kirill a fost ținta unor critici dure, inclusiv din sânul Bisericii Ortodoxe Ruse, din cauza declarațiilor sale despre războiul din Ucraina, declanșând practic o revoltă fără precedent în rândul bisericii răsăritene.

Criticile la adresa sa s-au intensificat după ce Consiliul Mondial al Bisericilor a dezvăluit că acesta a refuzat solicitarea de a media conflictul dintre Moscova și Kiev.

Papa Francisc a criticat în termeni duri invazia rusească

Suveranul pontif a lansat miercuri un nou apel împotriva conflictului, comparând Rusia cu Cain, personajul biblic care și-a ucis fratele.

Papa Francisc a cerut iertare în numele oamenilor care „continuă să bea sângele morţilor sfâşiaţi de arme” şi ale căror mâini „create pentru a proteja s-au transformat în instrumente ale morţii”.

Liderul Bisericii Catolice l-a „implorat” pe Dumnezeu să „oprească mâna lui Cain”, cerând iertare „dacă vom continua să ne ucidem fratele, dacă vom continua la fel ca Cain să scoatem pietrele de pe câmpul nostru pentru a-l ucide pe Abel”. „Şi când vei opri mâna lui Cain, ai grijă şi de el. El este fratele nostru”, a mai spus Francisc.

Mesajul, transmis miilor de credincioşi adunaţi în sala de audienţe Paul al VI-lea, dintre care unii ţineau steaguri ucrainene, a venit după ce papa Francisc lansase un nou apel la pace duminica trecută.

„În numele lui Dumnezeu vă cer: opriți acest masacru!”, a îndemnat din nou duminică suveranul pontif, după alte apeluri la încetarea luptelor pe care le-a lansat după data de 24 februarie, când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Citește ultimele evoluții din a 22-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.