Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a răspuns la solicitarea Consiliului Mondial al Bisericilor de a-şi folosi influenţa pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

În schimb, într-o scrisoare adresată organizaţiei cu sediul la Geneva, patriarhul Kirill a învinuit „forţele care consideră în mod deschis Rusia ca fiind inamicul lor” drept responsabile pentru acest conflict, relatează agențiile DPA și Agerpres.

Kirill a acuzat NATO că îşi extinde prezenţa militară la graniţele Rusiei şi ignoră temerile Moscovei privind un posibil atac, el repetând astfel argumentele formulate de Kremlin.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a acuzat forţele străine că au creat în mod deliberat o prăpastie între ruşi şi ucraineni şi că încearcă să „reeduce” oamenii din Ucraina pentru a deveni duşmani ai Rusiei.

„Acest conflict tragic a devenit parte a unei strategii geopolitice la scară largă care vizează, în primul rând, slăbirea Rusiei”, a afirmat Kirill în scrisoare.

Ioan Sauca, liderul Consiliului Mondial al Bisericilor, i-a cerut patriarhului Kirill să aibă un rol de mediator

Consiliul Mondial al Bisericilor a publicat o traducere în limba engleză a scrisorii lui Kirill, datată 10 martie, pe site-ul său.

Într-o scrisoare datată 2 martie, Ioan Sauca, secretarul general interimar al consiliului, i-a cerut patriarhului Kirill să aibă un rol de mediator pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Această solicitare nu a fost acceptată în răspunsul patriarhului rus.

Consiliul reprezintă 580 de milioane de creştini din întreaga lume, organizaţi în 352 de biserici din aproximativ 120 de ţări. Biserica Ortodoxa Rusă este membru al consiliului din 1961.

Desfășurarea evenimentelor din ziua a 16-a de război în Ucraina, LIVETEXT pe HotNews.ro