Mai multe explozii s-au auzit sâmbătă dimineața la Kiev în timp ce lupte grele se dau la periferia Capitalei.Forțele ruse care se îndreaptă spre Kiev se regrupează la nord-vest de capitala ucraineană, după cum arată imaginile din satelit, iar Marea Britanie a apreciat vineri, în a 16-a zi de invazie că Moscova ar putea iniția un asalt asupra orașului în câteva zile. Liderii UE țin un summit la Palatul Versailles, care se așteaptă să fie dominat de solicitarea de mai multe acțiuni pentru a pedepsi Rusia, a ajuta Ucraina și a face față afluxului de aproape 2,5 milioane de refugiați. Rușii au început să lovească și alte orașe, inclusiv în vestul Ucrainei, iar ministrul ucrainean al apărării a spus că armata lui Putin a ucis mai mulți civili decât soldați.

Războiul din Ucraina, la periferia KievuluiFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de vineri din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

07:30LIVETEXT-ul HotNews.ro cu cele mai noi informații despre război s-a mutat sâmbătă dimineață aici

06:08Italia a confiscat un mega iaht de 578 de milioane de dolari deținut de oligarhul rus Andrei Melnichenko

05:46Tehnicienii au început să lucreze joi pentru a repara liniile electrice avariate care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit organului de pază nuclear al ONU, citat de CNN.

05:05Forțele aeriene și bateriile de rachete ruse au desfășurat lovituri împotriva orașelor Luțk și Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a anunțat vineri Ministerul Apărării din Regatul Unit în ultima sa actualizare de informații

04:25Se aud explozii sâmbătă dimineață la Kiev în timp ce trupele ruse se apropie de capitala Ucrainei / Lupte grele la periferie

02:45Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă mamelor soldaților ruși să împiedice trimiterea fiilor lor la „război” în Ucraina. "Vreau să spun asta încă o dată mamelor ruse. În special, mamelor recruților. Nu vă trimiteți copiii la război într-o țară străină", ​​a spus Zelenski, într-o nouă postare video difuzată pe Telegram.

01:44Erdogan: Vestul ar fi putut opri Rusia în 2014. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că răspunsul insuficient din partea Occidentului la invazia rusă a Crimeei în 2014 a dus la actualul război pe scară largă al Rusiei. (Kyiv Independent)

01:10Zelenski le mulțumește polonezilor pentru sprijinul acordat: Polonia și Ucraina vor preveni transformarea Europei în victimă

00:38Ministerul de Externe ucrainean numește„răpirea” primarului Melitopolului o „crimă de război”

00:15Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei: Varșovia și Cracovia nu mai pot accepta refugiați. Pe parcursul a două săptămâni, 80.000-100.000 de ucraineni au ajuns la Cracovia și 200.000 la Varșovia

23:57ONU: Numărul refugiaţilor de război ucraineni a depăşit 2,5 milioane

23:40Ucraina folosește „arici” pentru a combate tancurile rusești

Localnici ucraineni meșteresc obstacole pentru a-și apăra orașele de tancurile rusești. „Aricii de oțel”, cunoscuți și ca „arici cehi” sunt vechi dispozitive anti-tanc dezvoltate între cele două războaie mondiale după un model creat în Cehoslovacia anilor 1930.

22:33Armata rusă se concentrează pe Kiev și estul Ucrainei / A încetinit înaintarea rușilor sau nu?

22:14Orașul Nikolaiev este bombardat: rachetele vizează suburbiile orașului, lovind în principal clădiri rezidențiale și unități private

22:07Ursula von der Leyen: UE va interzice exporturile de produse de lux către Rusia

21:50Comerț, petrol, bănci, oligarhi: Sancțiunile care vizează economia rusă

21:36Ambasadorul rus la ONU spune că Moscova a descoperit „dovezi cu privire la armele biologice ale Ucrainei” / Ambasadoarea SUA la ONU: Afirmaţiile Rusiei, o încercare de a „fabrica un pretext pentru atac”

21:14Elveţia interzice survolarea teritoriului său pentru transportul de arme către Ucraina

21:01Iată unde forțele ruse au făcut progrese în Ucraina în ultimele 24 de ore, potrivit unui oficial american

20:45Erdogan: Invazia rusă în Ucraina a arătat „falimentul” ONU

20:08Un transport de asistență de securitate din Statele Unite pentru Ucraina va ajunge în Europa în următoarele 24 de ore, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN.

19:45Peste 200 de civili, dintre care 11 copii uciși la Harkiv de Rusia. Potrivit lui Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al poliției din regiunea Harkiv, 10 civili, inclusiv trei copii, au fost uciși în ultimele 24 de ore.

19:25Un pilot rus, luat prizonier de ucraineni, spune că aviația rusă a lansat bombe asupra clădirilor rezidențiale

19:00Biden avertizează Rusia că „va plăti un preţ ridicat dacă utilizează arme chimice” în Ucraina

18:25Un al treilea general rus a fost ucis în Ucraina / De ce a adus Rusia aproximativ 20 de generali majori pe linia frontului

18:16Biden spune că a vorbit astăzi cu Zelenski și l-a asigurat că SUA „sunt alături de poporul Ucrainei”

18:12Statele Unite vor interzice importurile de vodcă și caviar din Rusia

17:53Expertul militar Carlo Masala este uimit de greșelile Kremlinului:Serviciile secrete i-au spus lui Putin doar ce a dorit să audă

17:27Bulgaria se oferă să găzduiască o posibilă întâlnire Vladimir Putin - Volodimir Zelenski

17:15Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, la București a transmis un mesaj pentru români:„ Am văzut cum i-ați primit pe refugiați și ați dovedit atât de mult curaj / Vom apăra afiecare centimetru din teritoriul NATO și sunt aici să reiterez acest angajament”

17:05Ucraina acuză Rusia că a bombardat localități din Belarus cu avioanele sale din spațiul aerian ucrainean. Motivul ar fi înscenarea unui atac astfel încât forțele armatei ale Belarusului să fie atrase în conflict și să atace la rândul lor Ucraina.

16:54Majoritatea germanilor susțin renunțarea la importurile rusești de gaz și petrol,furnizând arme Ucrainei. Potrivit unui sondaj recent, 55% dintre germani sunt în favoarea tăierii legăturilor energetice cu Rusia, a raportat Der Tagesspiegel. Aproximativ 67% au spus că Germania ar trebui să livreze arme Ucrainei.

16:29Rusia interzice exporturile de zahăr, cereale şi lemn către mai multe ţări „ostile”

16:12HARTA Conflictului - vineri - 11 martie

Unde se duc lupte, care sunt orașele încercuite și care sunt liniile de avans ale forțelor rusești - o hartă realizată de Ministerul Britanic al Apărării:

15:58Trupele de invazie nu au făcut niciun progres în ultimele 24 de ore, mai mult armata ucraineană a organizat contratacuri în mai multe locuri, a spus un consilier al lui Zelenski.

15:44Biroul ONU pentru drepturile omului a anunțat că a confirmat moartea a 564 de civili în Ucraina începând cu 24 februarie, inclusiv 41 de copii.

Se crede că bilanțul real este considerabil mai mare, deoarece nu au putut fi coroborate rapoartele din zonele în care se desfășoară ostilități intense, a precizat Biroul ONU. Cei mai mulți au murit din cauza folosirii de arme explozive, inclusiv bombardamente de artilerie grea, rachete și lovituri aeriene, a adăugat acesta.

15:43Alexandr Lukașenko spune că Ucraina se pregătea să atace Belarusul în ziua invaziei rusești / Avertisment despre „mercenarii” din preajma Cernobîl

Cum a ajuns o dronă ucraineană să străbată și cerul României înainte să se prăbușească în Croația

15:28MApN: Drona care s-a prăbușit în Croația a trecut doar 3 minute prin spațiul aerian al României iar „evoluția” acesteia nu a permis utilizarea altor măsuri

15:19Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategic în războiul său cu Rusia, dar a avertizat că nu se poate spune cât timp vor continua luptele.

"Este imposibil de spus câte zile mai avem la dispoziție pentru a elibera pământul ucrainean. Dar putem spune că o vom face. Pentru că am ajuns deja la un punct de cotitură strategic", a declarat el într-un discurs televizat, îndemnând comunitatea internațională să sporească presiunea sancțiunilor asupra Rusiei.

15:17Rusia declară război Meta, pe care vrea să o declare „organizație extremistă" și vrea să blocheze și Instagram și WhatsApp.

15:11Primarul din Odesa spune că trupele de invazie ar putea înconjura orașul din trei părți

15:09Londra sancționează 386 de oficiali aleși ai Dumei de stat a Rusiei care au susținut invazia Ucrainei

14:50Țările baltice redenumesc adresele ambasadelor Rusiei pentru a onora Ucraina

14:49Rusia declară război Meta, pe care vrea să o declare „organizație extremistă" și va bloca și Instagram și WhatsApp

14:30Canalul rusesc de propagandă și emisiuni patriotice Zvezda a prezentat imagini în care ar fi prezentați voluntari sirieni care vor să vină să lupte în Ucraina de partea rușilor:

14:17Vladimir Putin i-a pus în arest la domiciliu pe șefii serviciului de informații externe al FSB, potrivit surselor unui reputat jurnalist de investigații și expert în spionajul rus, Andrei Soldatov.

14:02Armata ucraineană susține că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl

14:01Marea Britanie a anunțat vineri sancțiuni împotriva a 386 de membri ai Dumei de stat - camera inferioară a parlamentului rus - care au votat pentru recunoașterea independenței regiunilor separatiste Lugansk și Donețk, conform The Guardian.

13:53"Totul decurge conform planului", i-a spus vineri ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, lui Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni televizate a Consiliului de Securitate al Rusiei.

13:26Cel puțin 78 de copii au fost uciși în Ucraina de la invazia rusă, a declarat vineri avocata poporului pentru drepturile omului din Ucraina, Lyudmyla Denisova.

Ea a spus că luptele din jurul orașului Mariupol din sud, a orașului Volnovakha din est și a orașului Irpin din regiunea Kiev au făcut ca autoritățile să nu poată stabili câte persoane au fost ucise sau rănite în aceste locuri.

Kremlinul: Rușii care se rușinează de ”operațiunea militară specială” nu sunt ruși adevărați

13:26Jens Stoltenberg: NATO nu vreau război deschis cu Rusia

13:20Un magnat apropiat de Vladimir Putin îi cere să nu ducă Rusia înapoi în „zilele catastrofale” din 1917

13:17Armata rusă are probleme din cauza deghețării solului, dar și în domeniul logistic și în cel al informațiilor, a apreciat un purtător de cuvânt al armatei Franței

13:00Toate centralele nuclearo-electrice din Ucraina funcţionează stabil - Energoatom / Care este situația la centrala de la Zaporojie, capturată de trupele ruse

12:53Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov: Rușii care se rușinează de ”operațiunea militară specială” nu sunt ruși adevărați

12:30Continuă exodul companiilor străine din Rusia: Western Union își suspendă activitățile, marii dezvoltatori de antiviruși pleacă și ei

12:23Aproape 50 de școli distruse în bombardamentele din Harkiv

12:09„S-a dus, uite cum dansează” - Rachetă antitanc lansată de militarii ucraineni lovește în plin un blindat rusesc ascuns între copaci - VIDEO

UE vrea să dubleze ajutorul militar către Ucraina

12:04FOTO Exponat de muzeu din al Doilea Război Mondial, scos pe o stradă din Kiev contra tancurilor rusești

12:03Criza refugiaților din Ucraina se adâncește, iar numărul celor care au fugit în alte țări pentru a se salva a ajuns la 2,5 milioane, a anunțat vineri înalt comisarul ONU pentru refugiați, Filippo Grandi. Alte două milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei, a adăugat el.

12:01„Un atac brutal asupra civililor” - Ucraina acuză Rusia că a bombardat un spital de psihiatrie în care se aflau sute de oameni

11:40Noi încercări ale Ucrainei de evacuare a oamenilor prin cordoane umanitare

11:30Bruxellesul vrea să dubleze ajutorul militar al UE pentru Ucraina și pregătește noi sancțiuni contra Rusiei, a spus Josep Borrell.

11:23Autoritățile ucrainene vor face vineri noi încercări pentru a le permite oamenilor din localitățile din jurul Kievului să fugă din caleea războiului, prin coridoare umanitare, potrivit ministrului ucrainean al Reintegrării, Iryna Vereșciuk, citată de CNN.

11:06Peste 3.600 de ucraineni au cerut azil în România, de la începerea războiului / Câți dintre refugiații ajunși în țara noastră au și rămas

Rușii pregătesc asaltul Kievului / Ucraina: Civilii uciși în război, mai mulți ca soldații

11:01Rușii se pregătesc de asaltul Kievului. Imagini din satelit arată că blindatele din marele convoi rusesc s-au dispersat în localitățile și pădurile din jurul capitalei Ucrainei

10:55Putin spune că va aproba folosirea de voluntari în Ucraina, iar Șoigu susține că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 de persoane care vor să lupte alături de ruși

10:51"Vreau ca acest lucru să fie auzit nu numai la Kiev, ci în toată lumea”. Ministrul ucrainean al Apărării: Numărul civililor uciși de armata rusă, mai mare decât al soldaților

10:38„Wali”, unul dintre cei mai temuți lunetiști din lume, s-a alăturat armatei ucrainene

Ucrainenii raportează noi pagube provocate forțelor de invazie

10:32Pierderile Rusiei în război încep să se adune - Câte tancuri, blindate, avioane și elicoptere ar fi distrus Ucraina până acum

10:27Bulgaria va găzdui 8 avioane de luptă și 200 de soldați ai armatei olandeze

10:25Criza umanitară se adâncește la Mariupol. Ajutorul umanitar nu a reușit să ajungă în orașul asediat pentru a șasea zi la rând, spune primarul Vadym Boychenko, într-un mesaj video, conform Kyiv Independent. Evacuarea civililor a eșuat din cauza bombardamentelor necontenite, afirmă el. Reamintim că Mariupol, port strategic la Marea Azov, este de mai bine de o săptămână fără apă, căldură sau electricitate, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă că a împiedicat evacuarea civililor prin atacuri asupra traseului planificat al unui coridor umanitar.

09:56Un alt avion de luptă Suhoi-25 rusesc a fost doborât, potrivit armatei ucrainene:

09:54Statele Unite, împreună cu Grupul celor șapte națiuni și UE, vor acționa vineri pentru a revoca statutul de "națiunea cea mai favorizată" al Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, au declarat pentru Reuters mai multe persoane familiarizate cu situația.

09:49Ucraina a lansat un document digital temporar, pentru perioada de război. În caz de pierdere a documentelor se pot obține documente temporare în aplicație. Noul serviciu se numește "e-Document" . Acesta va conține datele din pașaport și numărul de înregistrare fiscală.

Bombardamentele asupra zonelor civile continuă

09:47O persoană a fost ucisă în urma atacurilor aeriene de vineri dimineață din orașul Dnipro, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei, citat de CNN.

Conform sursei citate, au avut loc trei atacuri aeriene, în apropierea unei grădinițe și a unui bloc de locuințe. De asemenea, a bombardată o fabrică de pantofi cu două etaje.

09:27UE nu va impune sancțiuni asupra gazului sau petrolului rusesc, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, în contextul unui summit al liderilor UE în Franța.

"Cea mai importantă problemă pentru noi a fost rezolvată într-un mod favorabil: nu vor exista sancțiuni care să se aplice la gaz sau petrol, astfel încât aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură în perioada următoare", a adăugat Orban.

09:15FOTO VIDEO O dronă ucraineană de mare viteză ar fi traversat Ungaria și s-ar fi prăbușit în Zagreb joi noapte, speriind locuitorii capitalei croate

09:05La Cernihiv, în urma bombardamentelor inamice, stadionul și biblioteca au fost avariate, iar sistemul de alimentare cu apă a fost întrerupt, a declarat Veaceslav Chaus, șeful Administrației Regionale de Stat Cernihiv, citat de Ukrinform.

08:56Volodimir Zelenski a fost invitat de premierul canadian Justin Trudeau să se adreseze parlamentarilor canadieni. „Acesata va fi o ocazie pentru canadieni de a auzi direct de la președintele Zelenski despre situația dificilă în care se află ucrainenii”, se arată într-o scrisoare trimisă liderilor celor două camere ale Parlamentului, citată de Ukrinform.

Trupele lui Vladimir Putin se reașează pentru a încerca o nouă ofensivă

08:21Moscova își reașează trupele din Ucraina pentru o nouă ofensivă în zilele următoare, afirmă ministerul britanic al apărării în ultima evaluare a situației invaziei

08:07Separatiștii susținuți de Rusia au capturat orașul ucrainean Volnovakha, la nord de portul Mariupol, aflat sub asediu la Marea Azov, a anunțat vineri agenția de presă RIA, care citează Ministerul rus al Apărării.

Volnovakha este important din punct de vedere strategic, fiind poarta de acces dinspre către Mariupol.

07:58Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat că la Pentagon nu se discută despre trimiterea bateriilor de rachete sol-aer Patriot în Ucraina, deoarece ar fi nevoie de trupe americane la sol pentru a le opera.

"Am fost (foarte) clari, nu vor exista trupe americane care să lupte în Ucraina", a declarat oficialul.

07:53Lovituri rusești în Ivano-Frankivsk, în vestul Ucrainei, oraș aflat relativ aproape de granițele cu România, Ungaria, Slovacia și Polonia:

07:27FMI își va reduce luna viitoare previziunea privind creșterea economică globală din cauza invaziei rusești

07:27Petrolul continuă să se ieftinească, ar putea avea cea mai mare scădere săptămânală de după luna noiembrie

Rușii bombardează orașe care până acum nu mai fuseseră atacate

06:58Armata ucraineană și-a publicat raportul operațional zilnic în această dimineață, confirmând informațiile anterioare care sugerau că trupele rusești s-au dispersat pentru a se regrupa și a-și reface proviziile.

Potrivit Statului Major General al forțelor armate ale Ucrainei, forțele rusești și-au încetinit înaintarea, în timp ce unele s-au retras înapoi pe teritoriul rusesc. În zonele de operare din Marea Neagră și Azov, spun autoritățile ucrainene, condițiile meteorologice "au fost de partea noastră și au forțat navele ocupante să se întoarcă la bazele navale și în zonele de regrupare".

06:55​Bombardamente în orașele Luțk și Dnipro / Niciunul nu se mai confruntase cu bombardamente până acum (BBC)

06:28Statele Unite au declarat joi că Ucraina nu are nevoie cu adevărat de avioane de luptă pentru a contracara atacurile ruse, dar au luat în considerare să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare sol-aer, notează AFP.

05:26Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare pentru a preveni „potențiale scurgeri”, a declarat un oficial al OMS agenției de presă Reuters.

04:48Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri la ora 16:00 GMT pentru a discuta cu privire la presupusa fabricare a armelor biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei.

04:28​Zelenski răspunde Rusiei: "V-ați hotărât să treceți acum la „de-chimizarea” Ucrainei? Cum? Folosind amoniac? Folosind fosfor?"

02:32Suedia crede că Putin intenționează să ocupe alte state ex-sovietice

01:29Autoritățile ucrainene spun că 20.000 de persoane au fost evacuate joi din regiunea Sumi

01:23Zelenski acuză Moscova de „atac” asupra coridorului umanitar către Mariupol

01:09Facebook va permite temporar postările care fac apel la violență împotriva invadatorilor ruși sau care cer moartea lui Putin / Modificarea va fi valabilă și în România

Ultimele informații importante din războiul declanșat de Rusia:

  • Președintele american Joe Biden va cere vineri încetarea relațiilor comerciale normale cu Rusia și va deschide calea pentru creșterea tarifelor la importurile rusești, a declarat o sursă Reuters.
  • Senatul american a votat joi pentru aprobarea unei legi care prevede 13,6 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina
  • Autoritățile ucrainene au evacuat aproape 40.000 de persoane din cinci orașe, a declarat Zelenski, dar niciunul din orașul Mariupol, aflat în încercuire în sudul țării, iar avioanele rusești au bombardat un institut din Harkiv care găzduiește un reactor nuclear experimental.
  • Ministerul rus al Apărării susține că va declara vineri o încetare a focului și va deschide coridoare de evacuare din cinci orașe.
  • Discuțiile din Turcia dintre miniștrii de externe din Ucraina și Rusia au adus puține progrese evidente.
  • După condamnarea internațională a unei lovituri rusești asupra unui spital din Mariupol și a afirmațiilor Moscovei potrivit cărora clădirea nu mai servea ca unitate medicală, Kremlinul a declarat că va investiga mai departe. Ministerul Apărării a negat ulterior că a lovit spitalul
  • Președintele Putin a declarat că sancțiunile impuse Rusiei se vor întoarce împotriva Occidentului, iar Moscova își va rezolva problemele și va ieși mai puternică.
  • Liderii Uniunii Europene au convenit să renunțe treptat la cumpărarea de petrol, gaze și cărbune rusesc, se arată într-un proiect de declarație.
  • Peste 2,3 milioane de persoane au fugit din Ucraina până în prezent, potrivit celui mai recent bilanț al ONU, aproximativ jumătate dintre acestea fiind copii.
  • Consiliul Uniunii Europene "recunoaște aspirațiile europene" ale Ucrainei, liderii UE fiind de acord să sprijine Ucraina în "urmărirea parcursului său european".

Declarația zilei de joi: "Atacurile aeriene au început de la primele ore ale dimineții. Lovitură aeriană după lovitură aeriană. Tot centrul istoric este bombardat. Vor să ne radă total orașul, să șteargă toți oamenii de pe fața pământului. Vor să oprească orice evacuare", a declarat telefonic pentru Reuters Petro Andrușenko, un consilier al primarului din Mariupol.