​Serviciul de informații al armatei ucrainene a avertizat vineri pe Twitter că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl pe care va încerca să îl pună pe seama Ucrainei.

Centrala de la Cernobîl și sarcofagul peste reactorul explodatFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Putin pregătește un atac terorist asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Centrala nucleară de la Cernobîl, controlată de ruși, plănuiește să creeze o catastrofă provocată de om, pentru care ocupanții vor încerca să transfere responsabilitatea asupra Ucrainei”, afirmă o postare de vineri după-masa de pe pagina oficială a serviciului de informații al armatei Ucrainei.

Informația a fost distribuită ulterior și de pagina forțelor armate ucrainene.

Amintim însă că, în perioadă de război, războiul informațional se duce de ambele părți.

UPDATE: Președintele bielorus Alexandr Lukașenko a vorbit la rândul săuvineri despre mișcări de trupe în jurul centralei nucleare de la Cernobîl în timpul unei întâlniri pe care a avut-o la Moscova cu Vladimir Putin.

El i-a spus lui Putin că mercenari străini mărșăluiesc de-a lungul graniței cu Belarus până la centrala nucleară de la Cernobîl pentru a opri mișcarea trupelor ruse.

„Vor să lovească din spate, să lovească în pozițiile trupelor rămase din exercițiile ruso-belaruse și să nu-și piardă speranța de a ne trage în acest masacru, astfel încât să expunem sectorul vestic”, a spus el.

„Rămâne de văzut ce intenționează să facă mercenarii occidentali la Cernobîl”, a adăugat acesta.

Care este situația la centrala de la Cernobîl vineri

Ucraina a informat joi noaptea Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl în urma unei întreruperi de curent la instalație.

„Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut astăzi toate comunicațiile cu Centrala Nucleară din Chornobîl, a doua zi după ce amplasamentul controlat de Rusia a pierdut toate sursele externe de energie”, a spus AIEA într-un comunicat.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a spus că „situația se înrăutățește” la Cernobîl, în special în ceea ce privește personalul care gestionează instalația și protecția împotriva radiațiilor. Angajații centralei au fost luați ostatici de forțele ruse încă din data de 24 februarie.

Rușii au cucerit centrala de la Cernobîl în prima zi a invaziei

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat mai devreme în cursul zilei de joi că, în urma invaziei ruse a Ucrainei, comunicațiile cu Cernobîl și cu o altă centrală nucleară de la Zaporojie s-au degradat, iar situația este îngrijorătoare.

Tot joi, ministerul rus al Energiei a declarat că specialiștii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl.

AIEA spunea însă miercuri că întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu prezintă un „impact major asupra securității”.

Ucraina a anunțat încă din prima zi a invaziei că rușii au capturat centrala de la Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii.

Sursă foto: Dreamstime.

Urmărește ultimele evoluții din a 16-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.