Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat într-o conferință de presă că există informații credibile conform cărora personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este „ținut ostatic” de forțele ruse, potrivit The Guardian.

Centrala de la Cernobil capturata de rusiFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

”Suntem revoltați de rapoartele credibile conform cărora personalul instalațiilor de la Cernobîl este ținut ostatic în prezent de către soldații ruși. Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru întreținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este, evident, incredibil de alarmantă și foarte îngrijorătoare. O condamnăm și cerem eliberarea lor.”, a spus aceasta.

Centrala de la Cernobîl a fost capturată de către soldații ruși în seara zilei de joi.

Mai multe lupte au avut loc în apropierea depozitului de deșeuri nucleare de la Cernobîl, după ce forțele ruse au intrat din Belarus.

„Dacă depozitul ar fi distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarus și țările UE”, a spus consilierul Ministerului de Interne Anton Gerashchenko joi înainte de capturarea centralei.

Urmărește aici, evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din UCRAINA: