Rusia a lansat joi dimineață o amplă operațiune de atac în Ucraina, după ce Vladimir Putin a anunțat că vrea „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Ziua a început cu numeroase bombardamente și atacuri cu rachete în Kiev, Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk, dar și în multe puncte strategice și baze militare. Atacurile au continuat și la sol, precum și în aer, cu lupte între elicoptere și avioane de vânătoare.

Razboiul din Ucraina - Ziua 1 - LIVEFoto: Colaj foto

Ucraina a reușit să riposteze, oprind avansul trupelor în zona de est, în apropiere de Harkiv, dar și în zone apropiate de Crimeea. Lângă Kiev trupele rusești au cucerit în primă instanță aeroportul Antonov/Hostomel de lângă Kiev și urmau să deruleze o amplă operațiune de desant pentru trupele sale, dar forțele Ucrainene au ripostat și ar fi reușit să recupereze joi seară aeroportul.

De-a lungul zilei de joi au apărut multiple informații - în paralel cu avansul Rusiei în Ucraina - cum că forțele armate ucrainene au reușit să distrugă numeroase tancuri și blindate rusești folosindu-se de rachetele antitanc Javelin și NLAW trimise ca ajutor de statele occidentale.

Președintele Volodimir Zelensky a anunțat bilanțul primei zile a invaziei: 137 de morți și 316 răniți.

Urmărește aici evoluția LIVE-TEXT a evenimentelor din Ucraina - vineri, 25 februarie:

-----

HotNews.ro a transmis desfășurarea evenimentelor din prima zi a conflictului:

05:35 Serviciile speciale ucrainene denunță planul prin care rușii vor captura Kievul

05: 10Macron anunţă că va accelera dislocarea de soldaţi în România

04.45: Explozii puternice s-au auzit in centrul Kievului, vineri dimineață (AFP, CNN)

04.32: "Viața mea s-a schimbat într-o jumătate de zi": Poveștile refugiaților ucraineni dintr-o gară poloneză

04:02:”Navă de război rusească, du-te naibii”: O înregistrare audio ar dezvălui ultimul schimb de replici al soldaților de pe Insula Șerpilor cu un ofițer rus / Toți soldații au fost uciși, iar insula ocupată

03.48: Japonia va sancționa Rusia în sectorul financiar și la exporturile de semiconductori

03.12:Actorul și regizorul Sean Penn este în Ucraina pentru a realiza un documentar despre invazia rusă / Zelenski: Dă dovadă de un curaj care le lipsește multor politicieni occidentali

02.31: ”Ucraina trebuie denazificată”: Muzeul Holocaustului condamnă pretextul de război al lui Putin

02.15: Angajați de la Centrala nucleară de la Cernobîl luați ostatici de ruși

01:42 SINTEZA Reacții față de agresiunea Rusiei: Condamnări occidentale și turcești, Iranul sceptic, înțelegerea Chine

01:24 Rusia nu și-a folosit întreaga ”sferă a capacităților ei de război electronic” -oficial american

01:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi spre vineri noapte că ”grupuri de sabotori” ruși au intrat deja în capitala Kiev. Ucraina a „rămas singură” împotriva armatei ruse care a invadat țara cu o zi înainte, a spus Zelenski. "Cine este gata să lupte alături de noi? Nu văd pe nimeni”, a adăugat el.

00:55 Imagini cu civili din Ucraina în timp ce se adăpostesc peste noapte în stațiile de metrou din capitala Kiev și în Harkiv.

00:54 Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara. Această interdicție este valabilă în perioada de aplicare a legii marțiale.

00:51 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că 137 de oameni au murit în prima zi a invaziei rusești.

00:45 Schimb ”sincer” de opinii între Putin și Macron. Liderul francez a cerut încetarea ofensivei ruse, în schimb Kremlinul a oferit explicații ”exhaustive” a motivelor invaziei

00:43 UE sancționează „masiv” Rusia, dar nu o exclude de la Swift / De ce se opune Germania

00:01 Elveţia a decis joi să nu se alinieze sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, însă va lua măsurile necesare pentru a evita să fie utilizată ca bază pentru ocolirea lor de către Moscova.

23:55 Conflictul Rusia-Ucraina: 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele pentru a-și căuta refugiu

23:46 Rusia vrea să blocheze Kievul și să creeze un coridor terestru către Crimeea și Transnistria

23:38 Imagini din satelit arată pagubele făcute de Rusia la o bază aeriană din estul Ucrainei

23:11 Insula Șerpilor a fost capturată de trupele ruse -minister

23:00 Președintele rus Vladimir Putin a vorbit joi la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron

22:46 Statele Unite îl expulzează pe numărul doi al ambasadei Rusiei la Washington.

22:20 Forțele ucrainenear fi recuperat aeroportul Hostomel și astfel ar fi deturnat un desant aeropurtat al trupelor rusești, la nici 20 de kilometri de Kiev.

21:53 Cetățenii ruși din Israel își ard pașapoartele în timpul unei manifestații anti-război

21:47 Alte trei avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon au aterizat la Mihail Kogălniceanu.

21:45 Metroul din Harkiv este plin de oameni care se adăpostesc de bombardamentele Rusiei

21:30 Poate fi Rusia exclusă din sistemul internaţional de plăţi SWIFT? / Biden spune că rămâne o opțiune, dar nu convinge / O poziție neîmpărtășită de europeni

21:38 NATO și-a activat oficial planurile de apărare pentru prima dată în istoria sa, după ce Rusia a invadat Ucraina. Ce înseamnă acest lucru? Comandantul suprem al forțelor militare NATO, generalul Tod Wolters, va avea puteri sporite, acordate de aliați, pentru a acționa rapid în fața oricărei amenințări.

21:28 Pentagonul va trimite aproximativ 7.000 de militari suplimentari în Germania ca reacție la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, a anunțat joi un înalt oficial american de la Washington.

Obiectivul acestei noi desfășurări, care va avea loc în următoarele zile, este de a „liniști aliații NATO, de a descuraja un atac rusesc și de a fi gata să sprijine nevoile din regiune”, a precizat acest oficial.

21:10 Ministrul Sănătății din Ucraina spune că 57 au fost uciși și 169 au fost răniți astăzi

21:00 Rusia vrea să maseze o „forța copleșitoare” în jurul Kievului (oficial de informații occidentale)

20:44 Invazia Ucrainei: Prețul grâului atinge un nou maxim pe piața europeană (analiști)

20:40 LIVEVIDEO Joe Biden: Am văzut o încălcare flagrantă a legii internaționale / Vom limita abilitatea Rusiei de a face afaceri în dolari Președintele american spune că ambiția lui Putin este de a reface URSS.

20:39 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut, într-o declarație la sediul Alianței, că „Rusia recurge la forță în încercarea de a rescrie istoria”.

20:34 Consiliul Europei „ia în considerare” noi sancțiuni împotriva Rusiei

20:29 Marea Britanie interzice zborurile Aeroflot, sancționează bănci și afaceriști ruși

20:16 Republica Cehă și Letonia nu mai eliberează vize cetățenilor ruși / Mai multe televiziuni ruse, interzise la difuzare

20:10 Președintele american Joe Biden a declarat că liderii G7 au convenit să avanseze cu „pachete devastatoare de sancțiuni” și alte măsuri economice pentru a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa din Ucraina.

„În această dimineață, m-am întâlnit cu omologii mei din G7 pentru a discuta atacul nejustificat al președintelui Putin asupra Ucrainei și am convenit să mergem mai departe cu pachete devastatoare de sancțiuni și alte măsuri economice pentru a trage la răspundere Rusia”, a spus Biden într-un mesaj pe Twitter.

20:07 Peste 5.000 de ucraineni au intrat în România, însă nu există nicio cere de azil și nu s-a instalat nicio tabără mobilă, au declarat pentru Hotnews.ro surse oficiale.

20:00 Peste 1.000 de protestatari anti-război au fost retinuți în 47 de orașe din Rusia (Reuters)

19:50 Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de ruși - oficial ucrainean

19:35 Putin spune că nu avea altă cale decât să invadeze Ucraina: A fost imposibil să reacționăm altfel

19:25 Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat joi împotriva unei încercări a lui Vladimir Putin de a „șterge” Ucraina „de pe hartă” atacând întreaga țară (AFP)

19:17 Ministerul rus al Apărării a declarat joi că armata sa a distrus 83 de ținte terestre ucrainene, a declarat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

19:10 Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a înregistrat 392 de cazuri de bombardamente din partea forțelor ruse în Ucraina, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului.

„Bătăliile continuă practic pe întreg teritoriul din sud-estul și centrul Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt, menționând că șase poduri au fost distruse și în regiunile Kiev, Cernihiv, Donețk și Herson.

„Luptătorii noștri din forțele militare și Garda Națională, Forța noastră de frontieră, rezerviștii noștri continuă să ne apere țara. Victoria va fi a noastră”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

18:56 Zeci de manifestanți anti-război au fost arestați la Moscova și Sankt Petersburg. Poliția din Rusia a reținut cel puțin 549 de protestatari anti-război în 39 de orașe din această țara care joi dimineață a invadat Ucraina

18:55G7 îl condamnă pe Putin pentru că a atacat Ucraina: S-a pus pe partea greșită a istoriei

18:45 Rusia a bombardat Insula Șerpilor, acuză Ucraina / Crucișătorul Moscova ar fi executat bombardamentul, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor rusești

  • „Inamicul a debarcat unități în zonele operaționale din Bassarabia (n.r. teritoriul ucrainean) și Tavria. După o tentativă eșuată de debarcare și un atac eșuat cu rachete, crucișătorul rusesc Moskova a bombardat insula șerpilor”, a anunțat Ministerul Ucrainean al Apărării, joi seara.

Război în Ucraina: Rușii ar fi cucerit aeroportul Antonov de lângă Kiev / Manifestații anti-conflict în Rusia, iar poliția face rețineri

18:44 Zeci de manifestanți anti-război, arestați la Moscova și Sankt Petersburg

18:42 Ambasador ucrainean: Nu avem suficient echipament pentru a respinge atacul rusesc. Avem destui oameni

18:16 Oficiali americani responsabili de apărarea în spațiu au avertizat operatorii de sateliți că Rusia ar putea ataca sistemele

18:16 Șeful Statului Major al Apărării: Probabilitatea ca România să fie ţinta unor acţiuni ofensive ale Rusiei este minimă

18:15 Autoritățile militare ale Ucrainei spun că 20 de elicoptere ruse și 8 aeronave MI-8 au adus parașutiști pe Aeroportul Hostomel din regiunea Kiev. Rușii au cucerit un aeroportul militar Hostomel din apropierea Kievului.

Rușii au preluat un aeroport militar situat la aproximativ patruzeci de kilometri de Kiev, capitala Ucrainei, a recunoscut, joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, promițând că îl vor lua înapoi, relatează AFP.

18:14 Ministrul de externe al Ucrainei a cerut joi țărilor să excludă Rusia din sistemul global de plăți interbancare SWIFT - una dintre cele mai dure sancțiuni non-militare pe care Occidentul le-ar putea impune - pentru a pedepsi Moscova pentru că a trimis trupe în Ucraina.

18:07 Explozii puternice în regiunea de sud a Rusiei Belgorod lângă granița cu Ucraina. Comisia de anchetă a Rusiei spune că trei persoane au fost rănite în această regiune din cauza bombardamentelor Ucrainei

18:00 Proteste antirăzboi au loc și în alte părți ale Rusiei, nu doar la Moscova

Riposta Ucrainei în Războiul cu Rusia: Tancuri distruse cu rachete Javelin și NLAW

17:50 Riposta armatei ucrainene: Tancuri și blindate rusești, distruse cu rachete Javelin și NLAW

„Potrivit Comandamentului Forțelor Întrunite, în zona Hluhov, armata ucraineană a folosit rachete Javelin și a neutralizat o coloană de 15 tancuri rusești T-72, spune Statul Major”, transmite Livemap.ua

Pe pagina oficială a Forțelor Terestre Ucrainene apar și fotografii cu blindate care ar fi fost distruse de rachete Javelin.

17.45 Poliția din Moscova a început să rețină oameni care participă la un protest anti-război în Piața Pușkin din centrul Moscovei

17.43 Statele Unite trimit avioane F-35 în țările baltice și prelungesc șederea trupelor sale

17.35 Incursiunea militară rusă în Ucraina, joi după amiază - informații neconfirmate oficial încă:

17.33 Noile sancțiuni ale UE asupra Rusiei vor viza industria, controale la exporturi- diplomat

17.17 Unimedia scrie că locuitori din capitala Republicii Moldova au luat cu asalt magazinele, joi, panicați de situația din Ucraina.

17.10 Primarul capitalei Kiev a impus restricții de circulație

Cel mai mare lanț de supermarketuri din Lituania, Maxima, spune că își va retrage produsele cu originea din Rusia sau Belarus de pe rafturi după invadarea Ucrainei

17.07Președintele Ucrainei spune că militarii își dau viețile pentru ca tragedia dezastrului nuclear din 1986 să nu se repete. Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că forțele ucrainene luptă pentru a împiedica trupele ruse să captureze fosta centrală nucleară de la Cernobîl, relatează Reuters.

17.07Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță că primii cetățeni din Ucraina au ajuns în Moldova, fiind vorba despre 4000 de treceri la frontieră. Ea spune că au fost organizate centre de refugiați lângă Palanca și Ocnița. "Granițele noastre sunt deschise pentru cetățenii care au nevoie de tranzit sau de ședere în siguranță".

16.58 Uniunea Europeană l-a chemat joi pe ambasadorul Rusiei în UE pentru a cere încetarea imediată a acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, a declarației serviciul diplomatic al UE (SEAE), relatează Reuters.

În cadrul întâlnirii cu ambasadorul, UE a transmis „cea mai puternică condamnare a invaziei neprovocate și nejustificate a Ucrainei și a cerut încetarea imediată a operațiunilor militare și de a retrage necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei”, a spus SEAE.

16.53 Părți ale regiunii de sud Kherson nu mai sunt sub controlul Ucrainei - Administrația Regiunii

16.50 Republica Cehă va închide consulatele Rusiei din țară și va înceta eliberarea de vize rușilor, în afară de cazurile umanitare, a declarat joi premierul Petr Fiala.

16.39 Armata ucraineană a anunțat joi că au loc lupte pentru controlul unui aeroport militar din Hostomel, lângă Kiev, relatează AFP.

„Se desfășoară lupte pentru aeroportul Hostomel” situat la câțiva kilometri nord-vest de Kiev, a anunțat șeful armatei ucrainene Valery Zaloujny. Imaginile de pe rețelele de socializare arată că se pare că a fost atacat de numeroase elicoptere. Situația este „tensionată” și în sudul țării, unde se duc lupte pentru orașele Genitchesk, Skadovsk și Chaplynka din regiunea Kherson de lângă Crimeea, a adăugat el.

16.33 Trupele ruse din direcția Belarus au intrat joi într-o zonă din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl, a declarat un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în toată țara.

16.30 O navă turcă a fost lovită de o bombă în largul coastei Odesa, vasul este în siguranță și nu există răniți -Autoritatea Maritimă din Turcia

16.20 - HARTA CONFLICTULUI

  • Harkiv, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața.
  • Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Chuguev, Myrohorod, Kramatorsk, Vasylkiv sau Ivano-Frankivsk
  • Totodată, CNN a raportat că o coloană întreagă de blindate a trecut granița dinspre Belarus. Din Harkiv apar informații neconfirmate încă despre un desant al trupelor aeropurtate, sute de militari parașutați în apropiere de oraș după bombardamentele de joi dimineață.
  • Informații apar că instalații radar din zona Crimeei, Kherson și Odesa au fost atacate. Tot în zonă apar informații că ar exista schimburi de foc între trupe la sol.
  • Noi informații confirmate de autoritățile ucrainene indică un asalt cu elicoptere asupra aeroportului Hostomel, în apropiere de Kiev. O parte din elicopterele rusești ar fi fost doborâte.
  • Cel puțin un avion militar de transport ucrainean a fost doborât lângă Kiev. Multiple victime în zona Hostomel unde au loc schimburi ample de focuri. Dinspre Belgorod (rusia) o coloană mare de tancuri și blindate a intrat în Ucraina conform CNN.
  • Sunt raportate atacuri cu rachete balistice din Belarus. trupele ruse au ajuns și în zona Kherson de lângă Crimeea.

UPDATE - Livemapua.com - Harta de mai jos reprezintă situația de la ora 16.20:

---

16:15 Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați își intensifică operațiunile și capacitatea în Ucraina și în țările vecine, pe măsură ce oamenii încep să fugă din Ucraina, a declarat joi Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, potrivit CNN.

16:12 Sirena de avertizare a putut fi auzită la Kiev joi, a raportat un martor Reuters de la fața locului.

Gara principală din Kiev, ora locală 15.30. Unele trenuri au fost anulate, altele pleacă, holul este plin de lume, dar fără panică. Cozi pentru bilete și informații. Un vast exod uman

16:12 Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, asigurându-l de susținerea României.

16:00 Rusia interzice orice manifestație anti-război, protestatarii fiind amenințați cu dosare penale.

16.10 Atac asupra unui spital din Donețk. 4 morți și 10 răniți, dintre care 6 medici

15:46 Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în jurul orei 15.00, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, de unde vor executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române, anunță MApN.

15:39 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța va răspunde fără slăbiciune la actul de război al Rusiei

15:37 Nu mai puțin de 203 atacuri au fost declanșate de ruși pe aproape întregul teritoriu al Ucrainei de la declanșarea războiului în zorii zilei de joi, au transmis autoritățile ucrainene citate de Reuters.

15:34 Președintele Lituaniei declară stare de urgență

  • Principalele evenimente din prima parte a zilei:

Război în Ucraina: Atacuri rusești lângă Kiev / Lupte cu elicoptere și avioane de vânătoare / Zeci de victime

15:16 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

15:10 Forțele ruse au pătruns în regiunea Kiev. /Ursula von der Leyen, alături de șefii NATO și Consiliului European: Urmează un pachet masiv de sancțiuni pentru Rusia.

15:00 Un avion militar cu 14 persoane la bord s-a prăbușit la 20 de kilometri sud de Kiev, potrivit serviciilor de urgență. Încă nu se știe dacă există supraviețuitori ai incidentului care a avut loc pe fondul intensificării atacurilor.

14:34 Zeci de ucraineni au fost uciși în primele ore ale atacului lansat joi de ruși, potrivit agențiilor internaționale de presă și Kyiv Independent.

14:00 O ofensivă amplă a fost demarată joi la aeroportul Hostomel, la doar câțiva kilometri vest de Kiev. Imagini de pe rețelele sociale arată numeroase elicoptere militare rusești care atacă zona, prinse într-un schimb de focuri.

„Confirmat de către autoritățile ucrainene. O operațiune mare de asalt aerian cu elicoptere Mi-8 pe Aeroportul Internațional Antonov din Hostomel. Ministerul de Interne spune că Rusia a preluat controlul orașului. Foarte periculos; este la doar 15 minute vest de șoseaua de centură a capitalei”, anunță Livemapua.com

Din imaginile postate se poate observa schimbul intens de focuri, dar și cel puțin un elicopter rusesc de atac de tipul Kamov Ka-52 Aligator care a fost doborât.

Incident în Marea Neagră: O navă de război a Rusiei deviază nave comerciale lângă teritoriul României

13:30 MApN acuză un incident cu Rusia în Marea Neagră: O navă militară aflată în apropierea Zonei Economice Exclusive a Românieideviază sau oprește nave comerciale

12:33 Dîncu: România este pregătită să primească 500.000 de refugiați ucraineni. Unde vor fi amplasate taberele

Atacul Rusiei în Ucraina: Momentele bombardamentului, surprins în video / Explozii în zone civile din Ucraina

12:29 Iohannis, după ședința CSAT: „Subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina

12:00 Un băiat a fost ucis în urma bombardării unui bloc din Harkov

11:50 VIDEO Momentul în care un atac rusesc lovește un biciclist în centrul orașului Uman

Imaginile care circulă pe Twitter, surprinse de pe o cameră de supraveghere din apropiere, arată momentul când lovitura cade în mijlocul străzii din centrul orașului Uman. Chiar în acel moment un bărbat pe bicicletă traversa strada.

  • ATENȚIE! Imagini explicite!

Imediat după explozie, bărbatul este văzut că se ridică parțial și apoi se prăbușește.

Alte imagini surprinse imediat după atac arată corpul nemișcat al bărbatului întins pe stradă, acoperit cu o haină, precum și craterul lăsat în stradă de către obuz.

Geolocalizarea evenimentului.

Occidentul anunţă sancţiuni severe împotriva Rusiei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi după-amiază, într-o conferință de presă comună cu șefii NATO și Consiliului European, că Rusia va fi vizată de un nou "pachet masiv de sancțiuni", care vor viza, printre altele, limitarea accesului la tehnologii cruciale, "de care au nevoie cu disperare".

''Aceste sancţiuni vor suprima creşterea economică a Rusiei, vor creşte costurile îndatorării, vor creşte inflaţia, vor intensifica ieşirea capitalurilor şi vor eroda gradual baza sa industrială'', consideră preşedinta executivului comunitar.

Șeful NATO: Ne vom spori prezența militară pe Flancul Estic

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat activarea planului de apărare, precizând că în zilele și săptămânile viitoare va fi sporită prezența militară pe Flancul Estic, în contextul războiului ”sângeros” declanșat de Rusia în Ucraina.

Șeful NATO a invocat articolul 5 al tratatului de la Washington afirmând că orice atac asupra unuia dintre aliați va atrage răspunsul alianței și a confirmat că vineri va avea loc un summit extraordinar al liderilor NATO.

RUSIA a declarat război Ucrainei

Rusia a declanșat de dimineață o invazie extinsă în Ucraina, începând cu atacuri de rachetă în mai multe orașe, baze militare și aeroporturi. Rusia a anunțat că atacurile sale sunt cu arme „de mare precizie” și că vizează ținte militare.

Vladimir Putin a ieșit public în zorii zilei și a anunțat că a decis demararea unei operațiuni militare pentru „dezarmarea”

Putin a denunțat încă o dată un "genocid" orchestrat de Ucraina în estul țării și a adus ca argument apelul la ajutor făcut de separatiști în cursul nopții, precum și politica agresivă a NATO față de Rusia și al cărei instrument ar fi Ucraina.

La puțin timp după anunțul făcut de Putin, zeci de orașe, baze militare și puncte cheie din Ucraina au fost lovite de atacuri cu rachete și artilerie.

În România, avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene au interceptat un Su-27 ucrainean ce ulterior a aterizat la Bacău. Moldova a decretat stare de urgență și și-a închis spațiu aerian.

Pe rețelele de socializare apăreau imagini video cu achete de croazieră în zbor deasupra Ucrainei.

Putin l-a cerut ucrainenilor "să depună armele"

Liderul de la Kremlin se adresează totodată soldaților ucraineni, spunându-le: "Vă cer să depuneți armele", dându-le apoi asigurări că astfel vor putea "părăsi câmpul de luptă fără impedimente".

Vladimir Putin a mai susținut și că nu vrea o "ocupare" a Ucrainei, ci o "demilitarizare" și o „denazificare” a țării vecine.

„Scopul acțiunii militare este de a proteja oamenii care au fost supuși timp de opt ani abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev, iar pentru aceasta ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva populației pașnice, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse”, a spus Putin.

La scurt timp după, însă, în presa au apărut dovezi că imaginile video transmise cu Vladimir Putin au fost de fapt înregistrate încă de luni, 21 februarie.

Putin, mesaj dur: "Nu vă amestecați"

Vladimir Putin s-a adresat și celor "care vor încerca să interfereze cu noi (...), trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe cum nu ați mai văzut".

„Sunt sigur că soldații și ofițerii Rusiei își vor îndeplini datoria cu curaj", a mai spus el, adăugând că securitatea țării este garantată".