Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite a condamnat ferm exploatarea de către președintele rus Vladimir Putin a istoriei Holocaustului ca pretext pentru invazia militară din Ucraina, potrivit CNN.

Vladimir PutinFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Muzeul a declarat că, justificând atacul de joi, „Vladimir Putin a denaturat și și-a însușit istoria Holocaustului, susținând în mod fals că Ucraina democratică trebuie „denazificată””.

Muzeul a adăugat că „la fel de nefondate și flagrante sunt afirmațiile lui conform cărora autoritățile ucrainene comit „genocid””.

Putin, într-un discurs televizat neprogramat joi dimineața, a făcut afirmații false despre genocidul comis împotriva etnicilor ruși în regiunile de est ale Ucrainei și a declarat o operațiune de „demilitarizare și denazificare a Ucrainei”.

"Condamnăm ferm acest atac neprovocat și suntem foarte îngrijorați de pierderea de vieți omenești. Muzeul este alături de poporul ucrainean, inclusiv de miile de supraviețuitori ai Holocaustului care încă trăiesc în țară", a declarat ambasadorul Stuart E. Eizenstat, președintele muzeului.

„Acești supraviețuitori sunt rămășițele uneia dintre cele mai mari populații evreiești din Europa de dinainte de război, care a fost aproape complet decimată de germani în al Doilea Război Mondial. După ce au suferit teribil ca victime atât ale nazismului, cât și ale comunismului, ucrainenii de astăzi încearcă să-și împlinească aspirațiile democratice”, a adăugat Eizenstat.