Refugiați ucraineni, în mare parte femei și zeci de copii, și-au petrecut noaptea într-o gară din Polonia vecină, după ce au fugit joi de invazia rusă, citind pe telefoanele lor cu nerăbdare știrile din prima linie a frontului, potrivit AFP.

Refugiati ucraineni la granita cu RomaniaFoto: AGERPRES

"Sunt din Kiev. Am auzit exploziile lângă clădirea mea... și mi-am făcut rapid bagajele, am luat aproape totul cu mine", a spus Olha, o profesoară de 36 de ani de la Institutul Politehnic din Kiev.

La câteva ore după ce a fugit de luptele din țara ei, Olha a ajuns, împreună cu alți aproximativ 200 de refugiați, în gara Przemysl din sud-estul Poloniei, la câțiva kilometri de graniță.

Ucrainenii, majoritatea femei, dintre care două au călătorit cu pisicile lor, ocupă aproape toate locurile din gară sau sunt înghesuite pe pătuțuri galbene lângă valize.

"Mă simt în siguranță aici, dar nu îmi pot ajuta cu adevărat rudele și prietenii. Mulți dintre ei sunt în pericol și nu pot pleca atât de repede", spune Olha, care a plănuit să se alăture iubitului ei în Elveția.

„Sunt multe dificultăți în față”, adaugă ea, subliniind că „Ucraina nu este Rusia”.

Refugiații sunt înconjurați de oficiali polonezi, inclusiv de poliție și armată. Soldații în uniformă de camuflaj le oferă supă.

De asemenea, ei primesc gogoși „paczki”, o tradiție pentru o sărbătoare poloneză.

"Viața mea s-a schimbat într-o jumătate de zi"

Așezați la o masă, alți ofițeri înregistrează refugiații și îi ajută să își rezerve biletele pentru a-și continua călătoria.

Konstantin, un tânăr de 25 de ani din Ucraina, care se plimbă, spune că bombardamentele și alte „lucruri foarte înfricoșătoare” l-au determinat să-și părăsească țara.

"Am văzut doar videoclipuri și mesaje de la prieteni și asta m-a făcut să plec. Mă duc la casa unui prieten din Germania și apoi o să văd ce se întâmplă", a declarat el pentru AFP.

„Nu știu când mă voi întoarce în Ucraina pentru că cred că este o problemă uriașă pentru Ucraina și ar putea dura luni, ani, poate”, adaugă el.

Irina, 42 de ani, femeie de afaceri, numește invadarea Ucrainei de către Rusia o „acțiune împotriva umanității”.

"Viața mea s-a schimbat într-o jumătate de zi 100%. Dar este foarte bine să știu că avem unde să mergem. Unii oameni nu au unde să meargă", spune ea.

Întrebată cât crede că va dura războiul, Iryna răspunde că este greu de spus: „Bineînțeles că mi-aș dori ca liderii lumii să ajungă la o înțelegere și să se termine repede”.

"Cu toate acestea, cred că Ucraina nu poate accepta pacea în condițiile Rusiei. Absolut nu. Ucraina este o națiune independentă care nu se poate supune Rusiei", a spus ea.