Luptele sunt în desfășurare la Cernobîl, lângă un depozit de deșeuri nucleare, iar soldații ucraineni „își sacrifică viața” pentru a evita repetarea dezastrului nuclear din 1986, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Cernobil - intrarea in orasFoto: Ioana Moldovan

"Forțele de ocupație ruse încearcă să ia centrala de la Cernobîl. Apărătorii noștri își sacrifică viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete", a spus el.

Cu câteva minute mai devreme, consilierul Ministerului de Interne Anton Gerashchenko anunțase că lupte au loc în apropierea depozitului de deșeuri nucleare de la Cernobîl, după ce forțele ruse au intrat din Belarus.

"Trupele ocupanților au intrat în zona centralei de la Cernobîl din Belarus. Membrii Gărzii Naționale care protejează depozitul opun o rezistență acerbă", a scris el pe Telegram.

„Dacă depozitul ar fi distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarus și țările UE”, a adăugat el.

Al patrulea reactor de la centrala de la Cernobîl a explodat în aprilie 1986, contaminând o mare parte din Europa.

Șeful armatelor ucrainene a indicat anterior că „au fost lansate patru rachete balistice” din Belarus „în direcția sud-vest.