Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

Antrenament cu soldati ucraineniFoto: STR / AFP / Profimedia

Proiectul de lege privind aprobarea decretului preşedintelui Ucrainei ''Cu privire la mobilizarea generală'' a fost înaintat spre adoptare Radei Supreme a Ucrainei (Parlamentul), a anunţat legislativul pe contul său oficial de Telegram, relatează EFE și Agerpres.

Anterior, Zelenski a introdus legea marţială în întreaga ţară şi a anunţat, de asemenea, întreruperea relaţiilor diplomatice dintre Ucraina şi Rusia, ca urmare a agresiunii militare împotriva teritoriului ucrainean ordonată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Zelenski a subliniat, de asemenea, că armata ucraineană este angajată în ''lupte grele'' în întreaga ţară, din Donbas până în alte regiuni din est, nord şi sud şi a ordonat armatei sale să provoace ''cele mai mari pierderi posibile invadatorului rus''.

Şeful statului ucrainean a dat asigurări că banca de stat şi sistemul financiar ucrainean au resurse suficiente pentru a asigura apărarea statului şi interesele cetăţenilor ucraineni.